HAKIRALI BURZU, HNB...

Oglasili se ruski hakeri oko napada na Rebro: ‘Mi imamo svoje principe, a vi postavite pitanja svojoj rusofobnoj vladi‘

Ranije su preuzeli odgovornost za kibernetičke napade na financijske institucije.

Ilustracija

 -/wavebreak/profimedia/-/wavebreak/profimedia

Ruska hakerska skupina NoName057(16) na Telegramu je demantirala umiješanost u napad na medicinske ustanove u Hrvatskoj, no ranije je preuzela odgovornost za kibernetičke napade na financijske institucije.

- Nismo sudjelovali u napadu na medicinske ustanove u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji. Naš princip je sljedeći: ne diramo zdravstvo. Borimo se protiv rusofobnih vlasti, a ne protiv civila! No, činjenica je da hrvatski dužnosnici ne mogu zaštititi svoju internetsku infrastrukturu u području medicine, ali pronalaze novac za sponzoriranje banderovaca. Hrvatski građani morali bi se zbog toga postaviti neka pitanja svojoj rusofobnoj vladi, poručili su. Banderovci su ukrajinski paravojnici koji su surađivali s nacističkom Njemačkom, a vođa im je bio Stjepan Bandera.

Nakon što su u srijedu popodne hakeri izveli napad na internetske stranice nekoliko hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku burzu, dogodio se i napad na KBC Zagreb.

Informatički sustavi KBC-a Zagreb proradili su u petak ujutro nakon što su otklonjene posljedice jučerašnjeg hakerskog napada.

Podsjetimo, Jutarnji list već je pisao o tome, prenoseći izvore bliske istrazi, da jučerašnji hakerski napad na Rebru nema dodirnih točaka s napadima koji su izvedeni dan ranije na hrvatske institucije.

Ruska hakerska skupina NoName057 preuzela je odgovornost za kibernetičke napade od 26. lipnja 2024. kada su napadnute web stranice nekih hrvatskih financijskih institucija (HNB, Porezna,...). Riječ je bila o tzv. DDoS napadima, kojima je privremeno onemogućen pristup internetskim uslugama napadnutih tijela. Radi se o napadima u kojima nije došlo do probijanja sustava ili krađe podataka, već su samo srušene internetske stranice napadnutih ustanova pa su privremeno bile onemogućene usluge koje pružaju preko svojih web stranica. Dakle, nije došlo do ugrožavanja podataka ili veće štete.

Još se utvrđuje tko bi mogao stajati iza napada na KBC Zagreb, a nitko nije preuzeo odgovornost.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) potvrdila je da aktivno sudjeluje u rasvjetljavanju kibernetičkog napada na KBC Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 21:26