NESAVJESNO ODLAGANJE

OPASNI OTPAD U OSIJEKU U kontejner za plastiku odbačeni deseci kanistara otrova za štakore

 Ante Cizmic / CROPIX

OSIJEK - Osječka tvrtka Cosmosol prošloga je petka u reciklažnom dvorištu na odlagalištu otpada Lončarica Velika neovlašteno odložila opasni otpad. Njihov je djelatnik došao u reciklažno dvorište predstavivši se kao fizička osoba te u kontejner u kojem se odlaže nepovratna plastična ambalaža bacio 20-30 praznih kanistera zapremnine 10 litara u kojima se prethodno nalazio pesticid Rodenticid.

Riječ je o pesticidu koji se upotrebljava za zaprašivanje glodavaca i sličnih štetnika. Cosmosol se inače bavi deratizacijom i sanitacijom na području Osijeka i taj pesticid redovito upotrebljavaju. No, ambalažu bi nakon upotrebe trebali pravilno zbrinuti kod tvrtke koja je ovlaštena za sakupljanje takvog otpada i za to platiti okolišnu naknadu. U ovom slučaju to nisu učinili.

- Zahvaljujući dojavi jednog savjesnog građanina u subotu smo o ovome izvijestili policiju, koja je obavila očevid i utvrdila da je riječ o tvrtki Cosmosol koja je na neovlašten način zbrinula ambalažu opasnog otpada, a u ponedjeljak je na teren izašla i inspektorica zaštite okoliša i prirode, koja je sačinila izvješće, nakon čega je otpad uklonjen i vraćen onome tko ga je tamo ostavio - izvijestio je Srećko Kukić, pročelnik gradskog Upravnog odjela koji skrbi i o zaštiti okoliša.

Direktor komunalnog poduzeća Unikom Davor Vić pojasnio je kako ambalažu istog tog pesticida fizičke osobe mogu bez ikakve naknade odložiti u reciklažnom dvorištu na Jugu II, no pravne osobe za to moraju platiti okolišnu naknadu. I Kukić i Vić istaknuli su kako u ovom slučaju nije bilo ugroze za građane, a o razlozima ovog događaja i eventualnim motivima nisu htjeli nagađati.

Vlasnik tvrtke Cosmosol inače je i vlasnik Veterinarske tvrtke koja s Gradom Osijekom ima ugovor o zbrinjavanju uginulih pasa i mačaka, pa se postavilo pitanje može li ovaj događaj utjecati na koncesijski ugovor, na što je Kukić izjavio da „ovo možemo uzeti u obzir kao jednu manjkavost, ali nije nam osnova za raskid ugovora.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:16