OD IZVORA DO MORA

Osijek se tradicionalno uključio u akciju prikupljanja ambalažnog otpada

Ako taj grad pobijedi, na području lijeve obale Drave, između Pješačkog mosta i ZOO vrta, zasadit će 334 stabla autohtonih biljnih vrsta

Od izvora do mora - Osijek

 Privatna Arhiva/

Akcija prikupljanja ambalažnog otpada u sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora održana je i u Osijeku. U petak rano ujutro, kako bi izbjegli najveće vrućine, 52 volontera okupilo se kako bi prikupili ambalažni otpad koji su neodgovorni sugrađani ostavili u prirodi.

U veselom druženju spojenom s hvalevrijednom akcijom čišćenja sudjelovali su i osječki Izviđački klub „Javor“ te Udruga za borbu protiv ovisnosti “NE – OVISNOST”, Udruga PLANTaža i Matica umirovljenika Osijek.

image

Od izvora do mora - Osijek

Privatna Arhiva/

Ovo nije prva takva akcija u gradu na Dravi, pa su počeli primjećivati i pozitivne rezultate. Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka, kaže kako im je ove godine bilo izazovno pronaći lokaciju koja zahtijeva njihovu posebnu pažnju jer je grad, općenito, vrlo čist i uredan.

“Trenutno smo u drugoj fazi ovoga projekta kad se trudimo skupiti što veći broj volontera i prikupiti najviše ambalažnog otpada kako bismo bili nagrađeni donacijom za sadnju drveća”, pojašnjava Jasenka Crnković.

image

Od izvora do mora - Osijek

Privatna Arhiva/

Naime, ideja koja stoji iza projekta Od izvora do mora je povećati svijest o važnosti adekvatnog odlaganja ambalažnog otpada, a urbanim pošumljavanjem smanjiti razinu ugljikova dioksida i doprinijeti snižavanju temperature. Projekt je nagradni, a najbolji mali, srednji i veliki grad dobit će po 15 tisuća eura za kupnju sadnica novih stabala koje će ih učiniti ugodnijim mjestom za život.

“Ako Grad Osijek pobijedi, na području lijeve obale Drave, između Pješačkog mosta i ZOO vrta, koji prati stazu za nordijsko hodanje i šetnicu uz samu rijeku, zasadit ćemo 334 stabla autohtonih biljnih vrsta koje se i u prirodi nalaze uz sam vodotok i koje će dodatno djelovati na stvaranje prirodnog hlada, ali i na smanjivanje ovih ekstremnih temperatura”, najavila je zamjenica gradonačelnika, a volonterima zahvalila što su sudjelovali u ostvarenju cilja koji će njihovu zajednicu, okoliš i grad učiniti još zelenijim.

image

Od izvora do mora - Osijek

Među vrijednim volonterima bila je i Jadranka Kokolari, predsjednica Izviđačkog kluba „Javor“, koji je sudjelovao i u prijašnjim akcijama čišćenja, u sklopu projekta Od izvora do mora, koje su se održavale u njihovom gradu.

“Izviđači vole svoju prirodu, vole društvo, a ovo je baš odlično mjesto gdje možemo imati i prirodu, očistiti je, ali i društvo dobrih ljudi koji to čine zajedno s nama. Često mi izviđači kažemo kako u prirodi treba ostaviti samo tragove svojih stopala – i ništa više. Ljudi, nemojte ostavljati u prirodi ambalažni otpad jer on ima svoje mjesto”, poručila je Jadranka Kokolari.

image

Od izvora do mora - Osijek

Privatna Arhiva/

Coca-Cola je projekt Od izvora do mora u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Ove je godine tu inicijativu prepoznalo sedam velikih, osam srednjih i 15 malih gradova. Početkom srpnja doznat ćemo koja su tri grada zaslužila pobjedničke titule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 09:53