BUKA MOTORA

Osječka policija u godinu i pol iz prometa izbacila 71 vozilo koje je stvaralo prekomjernu buku

Dojave građana u velikoj su mjeri doprinijele sankcioniranju vozača koji tehnički neispravnim vozilima narušavaju mir građana
 Josko Supic/Cropix

Koliko puta ste se našli u situaciji da vas na ulici, bilo da ste pješak ili vozač, pogotovo u noćnim satima iznenada prestraši buka koju prolazeći pokraj vas proizvede neki motocikl ili automobil. Osobito je to izraženo u ljetnim mjesecima kada ljubitelji oktana, ne mareći pri tome previše za osjećaje i strahove drugih ljudi, izvezu svoje nabrijane limene ljubimce i dokazuju njihovu snagu. Policija tome pokušava stati na kraj, a da je riječ o pravoj pošasti, potvrđuju i prošlogodišnje brojke koje je javnosti predstavila PU osječko-baranjska. Njihovi su službenici, naime, tijekom prošle godine na izvanredni tehnički pregled uputili 106 vozila, pri čemu su na njih 56 (40 osobnih automobila i 16 motocikala) obavljene preinake na ispušnim sustavima kako bi se vozilima stvarala prekomjerna buka.

‘‘Dojave građana u velikoj su mjeri doprinijele sankcioniranju vozača koji tehnički neispravnim vozilima narušavaju mir građana, prvenstveno u noćnim satima, što je rezultiralo da je policija u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine na izvanredni tehnički pregled uputila 106 vozila od kojih je na 104 vozila utvrđena tehnička neispravnost. Od ukupnog broja vozila kod kojih su utvrđene tehničke neispravnosti 57 je osobnih automobila, 16 motocikala i 33 teretna, odnosno priključna vozila. Također u istom razdoblju obavljenim izvanrednim tehničkim pregledima utvrđeno je da su na 56 vozila, odnosno na 40 osobnih automobila i 16 motocikala, obavljene preinake na ispušnim sustavima zatim preinake na svjetlosnoj signalizaciji i slično,‘‘ izvijestili su iz osječke policije. Ništa bolja slika nije ni u prvih šest mjeseci ove godine. U tom su razdoblju, naime, policajci na izvanredni tehnički pregled uputili 86 vozila, pri čemu je kod njih 84 utvrđena tehnička neispravnost (44 auta, 15 motocikala te 19 teretnih vozila i 7 priključnih vozila.

‘‘Na izvanrednim tehničkim pregledima na svih 15 motocikala utvrđene su preinake na ispušnim sustavima kao i na nosačima registarske pločice kako bi se prikrilo registarsko područje i broj,‘‘ istaknuli su iz PU osječko-baranjske, koja poziva građane da im i dalje javljaju za sve ovakve slučajeve.

‘‘Iako smo svjesni da se broj takvih vozila uvelike smanjio još uvijek je njihova prisutnost na cestama velika. Kako bismo i dalje uklanjali iz prometa vozila koja stvaraju prekomjernu buku ili su na drugi način dodavanjem ili oduzimanjem opreme tehnički neispravna, potrebna nam je i nadalje suradnja građana u smislu dojava o lokacijama na kojima takva vozila prometuju i ometaju javni red i mir, kao i sigurnost u cestovnom prometu,‘‘ poručili su iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:13