PRVA U KAMPANJI

Otkrivamo detalje programa Marije Selak Raspudić, osvanuo i njezin prvi plakat s vrlo zanimljivim sloganom!

Vizualni identitet njene kampanje potpisuje Boris Ljubičić, autor hrvatskih kvadratića

Prvi plakat Marije Selak Raspudić

 Privatna arhiva

Kao što je prva objavila da će se kandidirati za predsjednicu Republike, saborska zastupnica Marija Selak Raspudić prva objavljuje svoj program, predizborni slogan, te otvara ured u kojemu će od subote biti njen stožer, ali i mjesto na kojemu će se osobno sretati s građanima.

U kampanju kreće sa sloganom "Marija za Hrvatsku", a prva poruka koju šalje s plakata kojim je već oblijepljen izlog njenog stožera u Jurišićevoj ulici u centru grada, čija će vrata biti otvorena od subote glasi "Marija Selak Raspudić - više od karaktera". Posrijedi je provokacija usmjerena na aktualnog predsjednika Zorana Milanovića koji je mandat osvojio pod sloganom "Predsjednik s karakterom".

Vizualni identitet njene kampanje potpisuje Boris Ljubičić, grafički dizajner autor širom svijeta poznatih hrvatskih kvadrata koji su ukomponirani u identitet njene kampanje.

U programu koji smo dobili na uvid Selak Raspudić ističe sedam točaka, no suština njene poruke biračima sažeta je u činjenici da je neovisna kandidatkinja, a njena neovisnost jamči nepristrano obnašanje dužnosti lišeno dnevnopolitičkih sukoba i ostvarivanje partikularnih stranačkih interesa.

image

Prvi plakat Marije Selak Raspudić

Privatna arhiva

- Prva stvar koju vam u svojoj kandidaturi želim ponuditi je sadržaj. Nasuprot manipulatorima koji ispaljuju populističke parole, smatrajući valjda kako je narod većinski priglup pa da ga na toj razini treba i adresirati, smatram kako takav pristup govori jedino o onima koji ga promoviraju, te da većina građana očekuje puno više - poručuje Selak Raspudić biračima.

Snažno poentira na sukobima između aktualnog predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića koji se prelamaju preko Hrvatske vojske i stavljaju je u poziciju svrstavanja prema stranačkim interesima

- Predsjednica Republike treba biti doista nestranačka osoba kako bi mogla izvan partijskih dugova povezivati građane Republike Hrvatske i garantirati stabilnost njenih institucija. Ona će sutra suodlučivati o Hrvatskoj vojsci, vrhu sudbene vlasti i našoj politici prema svijetu, a odluke na toj razini ne može donositi osoba koja je dokazano ispred dobrobiti Domovine stavila svoj stranački probitak - poručila je u svome programu.

Dodaje kako se važnost nestranačke opredijeljenosti najbolje vidi u funkciji Vrhovne vojne zapovjednice jer je njezina temeljna zadaća vojsku održati jedinstvenom, a ne ju "politički dijeliti prema vlastitim stranačkim linijama kao što je dosada bio slučaj".

- Kao vrhovna vojna zapovjednica neću dopustiti manipuliranje u javnosti vojnim temama, stranačko umjesto stručnog vojnog kadroviranja, kao ni licitiranje s objektivnim potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske - navela je.

Naglašava i da bi se zalagala za jedinstvenu vanjsku politiku, te inzistirala na dogovoru oko svih kapitalnih tema. Pobrinula bi se i oko diplomacije.

image

Prvi plakat Marije Selak Raspudić

Privatna arhiva

- Prethodni predsjednički mandat obilježio je faktični moratorij na imenovanje čelnih ljudi hrvatskih diplomatskih misija, o čemu nisu niti otvoreni razgovori između predsjednika Republike i Vlade - kazala je i obećala da bi kao predsjednica vodila računa da se bez odgode otvore konzultacije o popunjavanju ispražnjenih mjesta šefova diplomatskih misija, ali bi tražila formiranje objektivnih kriterija imenovanja utemeljenih na profesionalizmu, domoljublju i predanosti diplomatskoj službi.

Posebna stavka su joj odnosi s BiH pri čemu je naglasak na jednakopravnosti Hrvata u toj državi. U odnosima sa Srbijom naglasak bi joj bio na položaju hrvatske nacionalne manjine, rješavanju ratnih zločine, sudbine nestalih, te odšteti za hrvatske logoraše koji su završili u srbijanskim logorima.

Posebno poglavlje predizbornog programa Marije Selak Raspudić odnosi se na sigurnosne izazove i moderne tehnologije te njihovu primjenu u sustavu Oružanih snaga i sigurnosnih službi. Ističe kako bi se zalagala za donošenje novog Zakona o sigurnosnim službama jer je postojeći iz 2006. godine zastario i ne odgovara suvremenim potrebama.

Uz područja u kojima bi kao predsjednica imala izravne ovlasti u programu navodi i zalaganje za pitanja koja muče građane, od demografije, stanovanja, problema starije životne dobi do ilegalnih migracija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 13:55