NAKON OČEVIDA

Otkriven je uzrok požara u Drava Internationalu, Anušić opet prozvao vlasnika tvrtke: ‘Nameće se jedno pitanje...‘

Ministar Ivan Anušić opet je prozvao Dravu International i postavio pitanje jesu li ispravili propuste

Požar u pogonima tvrtke Drava International 

 Marin Franov/CROPIX

Kratki spoj na dalekovodu iznad bala otpadne plastike, do kojeg je došlo podizanjem aluminijske folije u zrak, uzrok je novog požara u osječkoj tvrtki Drava International koji je izbio u srijedu oko 15 sati. Utvrđeno je to očevidom obavljenim na požarištu u četvrtak.

- Utvrđeno je da je do požara došlo uslijed kratkog spoja na dalekovodu koji se nalazi iznad otpadnog materijala. Zbog vjetra koji je puhao došlo je do podizanja aluminijske folije na dalekovod te kratkog spoja između dva dalekovoda koji je uzrokovao eksploziju, a onda i izazvao požar. Policija nastavlja s izvidima - rekao je Darijo Premec, zamjenik načelnika PU osječko-baranjske nakon sjednice Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, održane zbog novog požara u ovoj osječkoj tvrtki i to nakon svega deset mjeseci koliko je prošlo od megapožara s kojim su vatrogasci tad jedva izašli na kraj. Ovaj put nije bilo tako teško, ali bilo je ozbiljno.

Po pravilima struke

- Ovo je bio velik požar, iako ne onakav kao u listopadu prošle godine. Želim reći da su vatrogasci kod gašenja oba požara radili po pravilima struke. Najbitnije je bilo obraniti objekt, pa smo prvo išli s vodenim mlazovima, a nakon toga, kad smo osigurali dovoljno sredstava i vatrogasne tehnike, s nabacivanjem pjene, čime smo ga konačno i ugasili - rekao je Goran Ivković, zapovjednik JVP Osijek, dodavši kako su vatrogasci već drugi put u deset mjeseci spasili ovu tvrtku, obranili objekte i proizvodne pogone te osigurali da se proizvodnja može nesmetano odvijati.

image

Požar u pogonima tvrtke Drava International

Marin Franov/CROPIX

Dojava o požaru, inače, došla je u 15.12 sati od građana koji su prolazili pokraj Drave. Iz tvrtke nisu alarmirali vatrogasce i policiju, nego su sami počeli gasiti požar. Vatrogasci su ga pod kontrolu stavili u 16.26 sati, a ugašen je u 19.40. U intervenciji je sudjelovalo 107 vatrogasaca iz 16 postrojbi s 31 vozilom, kao i druge službe u sustavu Civilne zaštite, djelatnici gradskih i državnih tvrtki te Crveni križ. No osnovno pitanje nakon još jednog požara u Dravi, kao i još nekih požara otpadne plastike koji su se dogodili u drugim hrvatskim krajevima, glasi jesu li u tim tvrtkama zadovoljeni svi sigurnosni i protupožarni uvjeti.

- Iz Državnog inspektorata su nas, vezano uz prošli požar, izvijestili da je Drava pod stalnim nadzorom, da je dosad izvršeno više od deset inspekcija, napravljen je niz novih rješenja i uputa koje je tvrtka dobila kako bi se poboljšali uvjeti. Također, tvrtka je prekategorizirana u višu razinu, u tijeku je prilagodba tim novim uvjetima što će, nadamo se, u budućnosti prevenirati ovakve događaje - rekao je župan osječko-baranjski Mato Lukić, dodavši i kako je najvažnije da nije bilo ozlijeđenih.

image

Mato Lukić

Vlado Kos/CROPIX

No ovaj događaj traži reakciju pa je Lukić dogovorio sastanak s Marijom Vučković, ministricom zaštite okoliša i zelene tranzicije, na kojem će se razgovarati i o izmjenama zakonskih okvira, a sve u cilju preveniranja ovakvih događaja. Ivan Anušić, aktualni ministar obrane, a u vrijeme prošlog požara župan osječko-baranjski, koji je tad javno prozvao vlasnika Drave Zvonka Bedea te protiv nepoznatih počinitelja podnio i kaznenu prijavu zbog tog požara i ugroze stanovništva, ponovno postavlja pitanje odgovornosti tvrtke i njezina vlasnika.

Je li tvrtka ispravila neregularnosti u radu?

"Na sreću, jučerašnji požar u krugu tvornice Drava International nije poprimio veće razmjere i ugašen je, naravno, isključivo zahvaljujući brzini, hrabrosti i učinkovitosti naših vatrogasaca. Nažalost, niti godinu dana od katastrofalnog požara u toj tvornici jučer smo ponovno imali požarni incident. Nameće se pitanje - je li Drava International tad uopće ispravila utvrđene propuste i neregularnosti u radu - i kad je riječ o protupožarnoj sigurnosti i kad je riječ o načinu deponiranja i količinama skladištene plastike. Otvara se i pitanje zašto vlasnik tvrtke nije od lanjskog požara uklonio prekomjerne količine deponirane plastike i sanirao požarište? Svakako očekujem da se što prije utvrdi koji su razlozi ponovnog požara i je li vatra planula zbog nepravilnosti koje su još lani otkrivene", napisao je Anušić na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 09:34