NESTVARNE SCENE

Ovako nešto na Hvaru nije viđeno godinama, turisti žale što su uopće došli: ‘Što se to ovdje događa?!‘

Dio lokalnog stanovništva traži da tiha atmosfera bude dio nove strategije turizma

Hvar noću, ilustracija

 Zvonimir Barisin/cropix/Cropix

Na Hvaru zbog ograničenja glasnoće i rada ugostiteljskih objekata, noćima vlada zvuk koji se godinama nije čuo - tišina. Ova promjena uznemirila je turiste koji su se došli zabaviti u jednu od jadranskih party-prijestolnica, prenosi Dnevnik.hr.

- Prije smo mogli čuti glazbu koja dolazi iz Carpe Diema, ali više je ne čujemo. Zatvoreni su i svi smo malo tužni zbog toga. Turizam je važan dio ekonomije u Hvaru, zato bi lokalci možda trebali koristiti čepiće za uši. Svi moraju dati svoj doprinos. Ali razumijem da bi im sve ovo moglo otežavati svakodnevicu - rekle su turistkinje Kathy i Keira.

Drugi turist, Dimitrije, samo je još jedan od mnogih koji se također zapitao zašto su noći tihe i mirne na otoku.

- Gdje je glazba ovdje u Hvaru? Ne čujem ništa, baš je tiho večeras. Hajde na brodovima, ali ne znam zašto je cijeli Hvar tih - rekao je Dimitrije.

image

Prosvjed Hvarana ispred Carpe Diema

/Slobodna Dalmacija
image

Prosvjed na Hvaru

Geronimo koji je također u posjetu, odabrao je Hvar jer je čuo za sjajan klub, koji je bio zatvoren kad je stigao. Razočaran je, kaže, ali ne žali se jer mu je grad svejedno prekrasan.

Noćni program bio je otkazan nakon posjeta inspektora, iako iz kluba na Paklenjacima i dalje tvrde da imaju sve potrebne dozvole.

- Zatvorili smo kako bismo pokazali da smo kooperativni. Radimo možda i više nego što bismo trebali. Svi iz skupine restorani i barovi, u kojima se i mi nalazimo, koji se nalaze izvan naseljenog područja imaju radno vrijeme od 0 do 24 - rekao je Luka Pofuk, menadžer kluba Carpe Diem Beach za Dnevnik.hr.

Aplikacija za mjerenje buke trenutno izračunava glasnoću jačine normalnih razgovora, iako su vrijednosti do prije koji dan, dok još nije bilo promjena, iznosile i do 65 decibela.

image

Prosvjed na Hvaru

- Posljednjih nekoliko večeri nekako je pretiho, neuobičajeno, zbog ovih incidenata koji su se dogodili. Prihvatljivo je, ali nadam se da će se to nekako riješiti, da će se pronaći neki balans - rekle su Lana i Dora iz Sinja.

Dio lokalnog stanovništva traži da tiha atmosfera bude dio nove strategije turizma. Trenutna situacija bila je potaknuta nizom prosvjeda i peticija, koju su potpisale stotine stanovnika.

- Ljudima je stvarno dosta. Možda su neki zarađivali više novca nego sad, ali su vidjeli da im kvaliteta života opada. Okružen si zombijima, ljudima koji nemaju pojma gdje su došli niti ih to interesira. Žrtvovali smo im zapravo najljepši grad koji postoji - tvrdi Tonka Alujević, književnica i umjetnica.

Poneki su svejedno uspjeli izvući profit kroz organizaciju silent partija. Tamo se stvarao najveći red, a gostima su uz naručeno piće nudili slušalice za zabavu u tišini, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 09:54