MILANOVIĆ SE OGLASIO

‘Ovakve stvari moraju biti planirane, a ne da se rade na štetu građana, ne shvaćamo zašto su htjeli ovo usred sezone‘

‘Vojne vježbe moraju se održavati i predsjednik RH će u okviru svojih ovlasti osigurati nesmetano i redovito održavanje vojnih vježbi‘, rekao je Ured predsjednika

Zoran Milanović

 Damir Krajac/Cropix

Nakon što je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović zabranio vojnu vježbu Hrvatske ratne mornarice i Kopnene vojske koja se od 1. do 3. kolovoza trebala održati na području Kupara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Ured predsjednika zabranu je pojasnio u srijedu u popodnevnim satima.

- Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović obaviješten je u ponedjeljak, 29. srpnja, da (Ministarstvo obrane Republike Hrvatske) traži žurno održavanje jednodnevne vojne vježbe, situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice, južno od Dubrovnika, i to već 1. kolovoza, umjesto u listopadu, za kada je od ranije planirana vježba HARPUN, glavni obučni trodnevni događaj Hrvatske ratne mornarice. Nejasni su razlozi zbog kojih je (Ministarstvo obrane Republika Hrvatske) željelo vojnu vježbu Hrvatske ratne mornarice održati 1. kolovoza, dakle u jeku turističke sezone, umjesto početkom listopada, kada je planirano održavanje glavnog obučnog događaja Hrvatske ratne mornarice u trajanju od tri dana. Pogotovo je nejasno stoga što se u turističkoj sezoni, tijekom srpnja i kolovoza, već 25 godina ne provode veće vojne aktivnosti na moru i u priobalju, kao ni kretanje vojnih kolona ključnim prometnicama - rekao je Ured predsjednika RH.

- Čim je obaviješten o planu hitnog održavanja situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice 1. kolovoza, a nakon konzultacija s načelnikom (Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Tihomirom Kundidom), predsjednik Milanović odlučio je kako će se trodnevna vježba HARPUN održati prema već donesenom godišnjem planu, u okviru odobrenih financijskih sredstava, u predviđenom terminu početkom listopada, u vodama srednjeg Jadrana. Vojne vježbe moraju se održavati i predsjednik Republike Hrvatske će u okviru svojih ovlasti osigurati nesmetano i redovito održavanje vojnih vježbi, ali one moraju biti uredno planirane i pripremljene, a ne ishitrene i na štetu hrvatskih građana i gospodarstva, u ovom slučaju hrvatskog turizma - dodao je Ured predsjednika RH.

Jutarnji je ranije doznao da je Zoran Milanović Tihomiru Kundidu prije dva dana zapovjedio da se vojna vježba ne smije održati. Kundid je nakon toga zapovjedio da se povuku brodovi i vojnici koji su trebali sudjelovati u vježbi. Uz to, Jutarnji je doznao da Ured predsjednika RH objašnjenje zabrane nije dostavio ni Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske ni Ministarstvu obrane RH. Otkazivanje vježbe Oružanim je snagama, prema saznanjima Jutarnjeg, prouzročila nemale troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 18:34