VILA, BATLER I PLAŽA

Ovo je čovjek koji je plažu na Kvarneru zaključao metalnom ogradom, njegov oglas ušao je u povijest: ‘Ha, gledajte...‘

Kad se oglas pojavio, tvrdio je kako nije znao što piše u njemu

Vila Belmond

 Damir Šokmrlj/Cropix/

Ako je ime Villa Belmond, čiji je vlasnik metalnim vratima uzurpirao prostor javne plaže, čitateljima jučer zazvučalo poznato, to je zato što je ta vila već opjevana u tekstovima Jutarnjeg lista, i to povodom sličnim ovome kojim je sad izazvala zgražanje javnosti.

Naime, riječ je o privatnoj vili u Lovranu u vlasništvu stanovitog Zvonimira Ćurkovića, o kojemu smo pisali u siječnju ove godine, i to nakon što je putem agencije za iznajmljivanje na Airbnbu objavio oglas za najam tog luksuznog objekta, koji se pritom reklamirao kao objekt s privatnom plažom.

"Želite li doživjeti rustikalan luksuz i privatnost svoje privatne plaže? Uživajte i u našoj luksuznoj usluzi konsijerža ako vam je potreban prijevoz iz/do zračne luke, privatni kuhar, batler, iznajmljivanje automobila, vožnje brodom, daske za veslanje itd. Na padinama Učke nalazi se naša vila, 909 m2 ili 9785 četvornih metara čistog luksuza", započinjao je oglas.

image

Oglas za vilu s privatnom plažom iz siječnja

Jutarnji list tada je nazvao agenciju koja je objavila oglas jer je on bio neobičan, da ne kažemo lažan - naime malo je vjerojatno da bi u Hrvatskoj legalno mogla poslovati privatna plaža, jer je na pomorskom dobru te se za plažu može dobiti koncesija ili koncesijsko odobrenje, ali i tada je malo vjerojatno da bi koncesijom bilo odobreno njezino zatvaranje u privatne svrhe pa nas je zanimalo što se krije iza tog oglasa.

image

Detalji opisa iz oglasa

Morskim putem

Iz agencije su nas tada spojili s vlasnikom Zvonimirom Ćurkovićem, koji je u telefonskom razgovoru rekao da je došlo do zabune i da on nije naložio agenciji da u oglasu spominje privatnu plažu.

"Gledajte, ja nisam niti znao što piše u oglasu niti sam rekao agenciji što da tamo stavi. Jasno mi je da plaža ne može biti privatna, ali kuća je građena tako da su jedini pristupi plaži kroz objekt ili morskim putem. No, u svakom slučaju, rekao sam agenciji da izmijeni taj dio oglasa i da se iz njega makne privatna plaža", branio se tada Ćurković koji objekt iznajmljuje, a njegov je vlasnik od 2003. godine.

image

Privatna plaža Ville Belmond

Damir Skomrlj/Cropix

No, sudeći po jučerašnjim događajima u Lovranu, čini se da igranje na kartu "privatne plaže" ipak nije bilo slučajno, a to je postalo jasno nakon što je ona zatvorena metalnim vratima koja tamo, doduše, postoje godinama, ali se nikad nisu koristila, odnosno uvijek su bila otvorena.

Time se i obistinilo ono što se spominjalo u oglasu s Airbnba - plaža je doista postala privatna, no brzo nakon zatvaranja na nju su stigli članovi stranke Možemo! koji su na plaži Peharovo održali novinsku konferenciju i time općinske vlasti natjerali da reagiraju te izdaju rješenje kojim se metalna vrata moraju otvoriti.

image

Metalna vrata kojima je zaključana "privatna plaža" ispred Vile Belmond

Damir Skomrlj/Cropix
image

Dušica Radojčić i Ivana Kekin

Damir Skomrlj/Cropix

Rustikalni stil

To da su vrata doista bila zatvorena potvrdio je i načelnik Lovrana Bojan Simonič kazavši da se vrata tamo nalaze 20 godina, ali nikad nisu zatvarana. Simonič je za zatvaranje optužio iznajmljivača vile te dodao kako je događaj prilično uznemirio turiste koji su u to vrijeme boravili na plaži, a koji su, napomenuo je, "masno platili" boravak u vili.

Prema oglasu iz siječnja, boravak u vili stoji više od 1100 eura za noć, prostor je uređen u rustikalnom stilu, garantira privatni hedonizam, glamur i ekskluzivnu lokaciju.

image

Ograđena privatna plaža Ville Belmond

Damir Skomrlj/Cropix

Ćurković nam je u razgovoru iz siječnja rekao kako dosad nije tražio ni koncesijsko odobrenje ni koncesiju, ali kako sada razmišlja da to napravi da u budućnosti ne bi bilo problema oko najma objekta.

No, čini se da nikad nije predao zahtjev, nego je ipak odlučeno da se vilu samovoljno zatvori metalnim vratima, iako je prije tvrdio kako nikada nikome nisu branili da se koristi plažom ispred objekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 13:01