PRVI RADNI DAN

Ovo su najvažnije poruke s Turudićeve presice, na nekoliko važnih pitanja bio je znakovito suzdržan...

Novi šef DORH-a poslao je poruke koje bi se mogle sažeti u četiri osnovne skupine

Ivan Turudić

 Ranko Suvar/Cropix

Već prvog radnog dana na dužnosti glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić sazvao je konferenciju za tisak na kojoj je odgovarajući na novinarska pitanja poslao poruke koje bi se mogle sažeti u četiri osnovne skupine. Prva je odnos prema Državnom odvjetništvu, druga su očekivanja od Vlade, treća bi se odnosila na odnos prema dosadašnjim događajima i stavovima, a na kraju je suzdržanost u odnosu na vlastitu politiku kaznenog progona.

Odnos prema Državnom odvjetništvu

Već samom činjenicom da je nakon tri i pol sata provedena na dužnosti glavnog državnog odvjetnika sazvao konferenciju za tisak Turudić je poručio da ima vrlo jasnu viziju vođenja DORH-a, dok je izjavom kako će već u utorak objaviti prva kadrovska rješenja pokazao da su mu uzde DORH-a već u rukama.

- Došao sam danas malo prije 8 i do sada nisam stao. Izvršena je primopredaja dužnosti. Imao sam razgovore s kolegicama i kolegama, mislim da su bili jako dobri i da će sve dobro funkcionirati. Sutra ću se sastati s USKOK-om, cijeli USKOK će doći u zgradu DORH-a - kazao je Turudić. Idući mu je korak obilazak svih županijskih državnih odvjetništava, a u sklopu toga će se upoznati i s radom općinskih tužiteljstava.

- Donijeti ću izmijenjeni godišnji raspored poslova, bit će nekih kadrovskih promjena kako u DORH-u, tako i USKOK-u i drugim državnim odvjetništvima, ali očekujem da će to u idućih dva-tri tjedna biti napravljeno - rekao je Turudić uz napomenu da će ime novog v.d.-a ravnatelja USKOK-a kao i njegovog prvog zamjenika biti objavljeno već u utorak.

Prema Turudićevu nastupu na konferenciji za tisak, ali očigledno i pripremama koje je obavio i prije stupanja na dužnost, za puno preuzimanje i kontrolu DORH-a neće mu trebati više od mjesec dana.

Očekivanja od Vlade

Prvi javni nastup u svojstvu glavnog državnog odvjetnika Turudić je iskoristio i da bi postavio jasne zahtjeve od izvršne vlasti. Kazao je da će se već ovaj tjedan susresti s novim ministrom pravosuđa Damirom Habijanom i, za razliku od svoje prethodnice Zlate Hrvoj Šipek, bez ustručavanja naveo što od ministra očekuje. Riječ je o paketu zakonskih izmjena koje bi mu omogućile lakše i učinkovitije upravljanje sustavom.

image

Ivan Turudić

Ranko Suvar/Cropix

- Nužno je izmijeniti Zakon o USKOK-u, Zakon o DORH-u i Zakon o kaznenom postupku. To su glavni alati. Očekujem pomoć svih mjerodavnih, svih koji imaju mogućnosti pomoći i nadam se da ćemo u kratkom vremenu poboljšati situaciju - kazao je Turudić. Riječ je o zakonskim izmjenama koje bi snizile kriterije za ravnatelja USKOK-a jer su aktualni postavljeni previsoko što je potencijalnim kandidatima za ravnatelja bila prepreka da se jave na natječaj. Zakonski bi intervenirao i u odnose s medijima, ali nije rekao kako, već se samo osvrnuo na nedorečenost.

- Primjera radi, Zakon o kaznenom postupku kaže da će tijelo koje vodi postupak, ako to nalaže interes javnosti, dati potrebne informacije medijima na način propisan posebnim zakonom. Međutim, posebnim zakonom ništa nije propisano, imamo samo generalnu klauzulu koja se mora ispraviti. Takvih je stvari niz, nužno je izmijeniti Zakon o USKOK-u, Državnom odvjetništvu i Zakon o kaznenom postupku. To su glavni alati koje ima državno odvjetništvo - rekao je novi glavni tužitelj uz napomenu da treba osnovati Visoko Državno odvjetništvo koje bi bilo pandan Visokom kaznenom sudu.

Odnos prema dosadašnjim predmetima i izrečenim stavovima

Turudić je došao na čelo Državnog odvjetništva kao da jučer ne postoji, odnosno sa stavom kako mu njegov dosadašnji rad u pravosuđu nigdje nije ostavio repove, niti prepreke pred kojima bi trebao ustuknuti.

Tako u odnosu na postupke koji se vode protiv bivše gradonačelnice Knina i bivše državne tajnice Ivane Pleslić (bivše Rimac) kaže da je u odnosu na njih već izuzet.

- Ja sam se u tom predmetu 2016. otklonio sam, bez vašeg znanja, prije nego što su istraživački novinari pod navodnicima otkrili... - rekao je Turudić.

image

Ivan Turudić

Ranko Suvar/Cropix

Kada je riječ o predmetu Agrokor gdje je odlučivao kao sudac, Turudić ne vidi razloge za izuzeće. - Zašto bih se izuzeo oko toga da ocijenim je li vještačenje provedeno pravilno? - izjavio je te naveo da je optužnica za Agrokor već dva puta povučena i upravo u ovom slučaju vidi prioritet kojem će snažno prionuti. - Ja mogu tu biti koordinator i moram biti informiran o tome, ali to je prvenstveno stvar Županijskog državnog odvjetnika koji vodi postupak - konstatirao je.

Kada je o Mamiću riječ glavni državni odvjetnik nije želio odgovarati na pitanja, ali je na upit kako bi gledao na suca koji bi se susretao s Mamićem odvratio "da ga je baš briga".

Valja istaknuti i da je Turudić na konferenciji za tisak opovrgnuo kako smatra besmislenim Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu i da je bolje zemljama koje ga nemaju. Ustvrdio je da ga televizija kojoj je dao izjavu nije dobro prenijela.

Vlastita politika kaznenog progona

U odnosu na vlastitu politiku kaznenog progona Turudić je bio poprilično suzdržan. Na novinarski upit je kazao da Plenkovićeva vlada neće imati nikakve popuste.

- Ako bude sumnje, postupat ćemo. Tko zna hoće li biti sumnje i hoćemo li postupati - rekao je Turudić dok je na pitanje treba li preispitati diplome iz Travnika, posebno pošto se novi ministar poljoprivrede Josip Dabro, koji ima diplomu iz Travnika i nije znao koliko je studirao, našao pod povećalom kazao kako je "organizirani kriminal bara u kojoj nastaju koruptivna djela".

image

Ivan Turudić

Ranko Suvar/Cropix

- Što se tiče konkretnog slučaja, ne znam ništa o tome i neću govoriti. Ali ako postoji sumnja u krivotvorenje službene isprave, to se radi po službenoj dužnosti - rekao je glavni državni odvjetnik.

O odnosu koji će imati s premijerom Andrejem Plenkovićem rekao je da je njegova uloga tražiti premijera logističku i zakonodavnu potporu. Na pitanje hoće li se premijeru isplatiti njegov izbor za glavnog državnog odvjetnika, tim prije što je na tome inzistirao unatoč velikim protivljenjima, Turudić je vrlo samouvjereno kazao: Premijer je donio ispravnu odluku. Takve se odluke ne donose da bi se isplatile.

Kada je o predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću riječ odvratio je da ne zna kakav bi trebao biti njegov odnos s predsjednikom Republike.

- Nema ga, ne treba ga ni biti - zaključio je Turudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. kolovoz 2024 21:31