PRIUŠTIVO STANOVANJE

Ovo su svi detalji nove vladine strategije: Stanove ćete moći dati na upravljanje državi, sav novac dobiti u dvije rate

Mjere za priuštivo stanovanje: porez na prazne stanove, obnova državnih stanova, gradnja državnih stanova, izmjene zakona...

Ilustracija

 Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Prvi put u 34 godine hrvatske državnosti vlast je pripremila program čija bi provedba za građane značila otvaranje mogućnosti priuštivog stanovanja. Riječ je o problemu koji je prepoznat i na razini Europske unije, a u Hrvatskoj je za njegovo rješavanje zadužen potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Prvi korak je napravljen, a to je izrada Nacionalnog plana stambene politike Hrvatske do 2030. godine, koji je Bačić predstavio u petak. Uz plan je objavio i procjenu prema kojoj za provedbu treba izdvojiti 1,2 milijarde eura.

- U trećem mandatu Vlade Andreja Plenkovića u fokusu djelovanja je demografska revitalizacija Hrvatske, a stanovanje je jedna od najvažnijih mjera - rekao je Bačić, navodeći kako je trenutačno potražnja za stanovima znatno veća od ponude, što utječe na rast cijena.

- Mnogi su financijsku imovinu preveli u nekretnine, kuće ili stanove i samim time je s tržišta povučen velik dio nekretnina koje su izvorno bile namijenjene za stanovanje. Porasla je i potražnja stranih državljana. Čak 50 posto nekretnina u Hrvatskoj se plaća gotovinom, a najveći dio tu dolazi od stranaca. Deset posto svih prodanih kuća i stanova je prošle godine prodano strancima - naveo je Bačić te spomenuo još problem energetske krize, inflacije i povećanja cijena građevnog materijala koji su uvjetovali porast cijena četvornog metra stana, ali i najma.

40 posto stambenog fonda ne služi stanovanju

- Još 2001. je 76 posto svih stambenih nekretnina bilo u funkciji za stanovanje, da bi ih se 2021. godine 16 posto manje koristilo za stanovanje. Stambene jedinice se koriste za turizam, obavljanje drugih djelatnosti, a dobar dio je prazan i nekorišten. Kad se to zbroji, 40 posto stambenog fonda, odnosno 958.000 stanova, ne služi stanovanju. Do 2030. u Hrvatskoj će nedostajati 236.000 stambenih jedinica - rekao je Bačić.

Nacionalni plan ima tri cilja: priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja. Do njihovih ostvarenja trebalo bi se doći kombinacijom četiriju poluga: financijske, porezne, zemljišne i ekološko-energetske.

Priuštivo stanovanje trebalo bi krov nad glavom omogućiti obiteljima koje ostvaruju prihode ispodprosječne razine, a iznad granice siromaštva. Pritom ono podrazumijeva da kućanstvo troši do 30 posto ukupnih prihoda na troškove stanovanja.

U Nacionalnom planu se ukazuje na razlike u regionalnoj razvijenosti Hrvatske, pa bi se provedba trebala realizirati u suradnji s jedinicama lokalne samouprave koje bi samostalno odlučivale o modelima stambene politike na svom području.

Na pitanje kako ostvariti ciljeve daju se četiri odgovora: aktivacijom praznih nekretnina, poticanjem dugoročnog najma, jačanjem pravne sigurnosti najamnog odnosa i gradnjom stanova u državnom vlasništvu.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ograničenje kratkoročnog najma

- Jedna od prvih mjera je aktivacija praznih nekretnina. Čak 40 posto svih stambenih jedinica je prazno. Možemo li na taj izazov odgovoriti gradnjom novih stambenih jedinica ili je mudro ući u aktivaciju praznih nekretnina pokraj nas? Potrebna je i jedna i druga mjera, no gradnja je sporija i zahtijeva enormna ulaganja, novu infrastrukturu - rekao je Bačić, dodajući da će se graditi, ali se Vlada okrenula aktivaciji praznih nekretnina.

Jedna mjera koja treba postići taj cilj je porez na nekretnine, a druga obnova nekretnina u državnom vlasništvu. Kaže da će države sve svoje nekretnine koje nisu useljive obnoviti u idućih godinu, dvije te ih staviti u funkciju stanovanja.

- Poticanje dugoročnog najma reguliramo kratkoročnim najmom. Zakonom o upravljanju i održavanju zgrada smo ga ograničili. Nužno je zaustaviti prenamjenu stambenih jedinica za stanovanje u apartmane za kratkoročni najam. To strahovito smanjuje ponudu na tržištu - naveo je Bačić.

Nacionalni plan pratit će opsežna zakonodavna aktivnost koja znači donošenje novog Zakona o prostornom uređenju, o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu i novi Zakon o POS-u. Mnogi vlasnici stanova boje se iznajmiti stanove zbog pravne nesigurnosti i zato će se izmjenama Zakona o najmu stanova jačati sigurnost najamnog odnosa.

Izradit će se i Program priuštivog najma za koji Bačić predviđa da će izazvati najviše polemika, i to u dijelu koji se odnosi na stambene jedinice u privatnom vlasništvu.

Javno privatno partnerstvo

- Imamo dvije vrste nekretnina u tom programu: stambene jedinice u vlasništvu države, oko 1200 stanova koje ćemo brzo obnoviti i staviti na tržište priuštivog najma. To će ići lako. Raspravu bi mogle izazvati stambene jedinice u privatnom vlasništvu. Uvodimo javno privatno partnerstvo za stanove privatnih vlasnika kojima će upravljati RH putem Agencije za promet i posredovanje nekretninama - najavio je Bačić.

U taj postupak krenut će se objavom poziva vlasnicima svih stanova koji su prazni više od dvije godine da ih prijave u program priuštivog najma i tom će nekretninom upravljati Agencija.

- Ako se vlasnik usuglasi, Agencija će mu odmah unaprijed isplatiti cjelokupni iznos za razdoblje u kojem će taj stan biti u kratkoročnom najmu i preuzeti sve u smislu odnosa s najmodavcem kojeg će Agencija u taj stan useliti.

U dvije rate isplatit ćemo cjelokupni iznos medijalne najamnine za tu jedinicu lokalne samouprave po metru kvadratnom stana koji je dan Agenciji - pojasnio je Bačić, dodajući da će najmoprimac mjesečno plaćati priuštivi najam Agenciji. Država će najmodavcu jamčiti pravnu sigurnost i neće biti problema iseljavanja, neplaćanja i nesigurnosti.

Povećava se i kapacitet studentskog smještaja

U sklopu nacionalnog programa predviđa se i povećanje kapaciteta studentskog smještaja kako bi se oslobodio stambeni kapacitet u velikim gradovima, a poticat će se i djelovanje neprofitnih stambenih zadruga zbog čega će se i izmijeniti Zakon o zadrugama.

Radi provedbe mjera za priuštivo stanovanje osnovat će se Revolving fond. Bačić je rekao da je za provedbu Nacionalnog plana potrebno osigurati 1,2 milijarde eura što su "veliki novci".

U Fond će se ulagati sredstva državnog proračuna, fondova EU, zajmovi banaka i novac koji će građani uplaćivati korištenjem mjera priuštivog stanovanja.

Kroz programe POS-a do 2030. godine sagradit će se, najavio je Bačić, 8000 stambenih jedinica, na potpomognutim područjima sagradit će se i obnoviti 2000 stambenih jedinica, a aktivirat će se i najmanje 1200 državnih stanova uz dodatno preuzimanje dijela stanova u vlasništvu javnog sektora.

Aktivnom zemljišnom politikom i poticanjem rada neprofitnih stambenih zadruga sagradit će se 1200 stambenih jedinica, a kroz Program priuštivog najma aktivirat će se 9000 stambenih jedinica u privatnom vlasništvu.

Hrvatska se sa stopom prenapučenosti od 34,4 posto nalazi u vrhu EU. Zabrinjavajući je podatak da prosječni stanovnik Hrvatske raspolaže s 1,2 sobe, a prosjek EU je 1,6 soba. Hrvatska ima treći najveći broj članova kućanstva u EU - 2,67, a prosjek EU je 2,3.

Na kraju, prosječna dob mladih kad napuštaju roditeljski dom u Hrvatskoj je 33,4 godine, a prosjek EU je 26,5 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 18:11