STIŽU LEOPARDI

Ovo su svi detalji: Otkriveno koliko će Hrvatska platiti 50 novih njemačkih tenkova!

Anušić i njemački ministar obrane Boris Pistorius su u Berlinu potpisali pismo namjere

Leopard 2A8

 Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Hrvatska kupuje 50 novih njemačkih tenkova Leopard 2A8! Ministar obrane Ivan Anušić i njemački ministar obrane Boris Pistorius su u Berlinu potpisali pismo namjere o nabavi tih tenkova za potrebe Hrvatske vojske.

Njemačka je pozvala Hrvatsku da se priključi njemačkom programu zajedničke nabave glavnog borbenog tenka kojeg proizvodi najveći europski proizvođač oružja Rheinmetall. Naime, Njemačka je nedavno objavila da nabavlja 105 novih Leoparda 2A8 u vrijednosti 2,9 milijardi eura. Taj model nabave povoljan je i za Hrvatsku jer bi u "paktu" s Njemačkom mogla nove tenkove dobiti puno prije nego da sami idemo u nabavku.

Pismom namjere detaljiziran je i plan nabave novih tenkova. Tako je utvrđeno da će Hrvatska isporučiti Ukrajini 30 tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pješaštva M-80 uključujući streljivo i pričuvne dijelove. Ukrajina bi ta borbena sredstva platila Njemačkoj i za taj bi iznos bila umanjena cijena nabavke Leoparda. Prema dostupnim informacijama, to bi bila tek prva isporuka tenkova M-84 Ukrajini. U ovom trenutku nije poznato koliko bi novca za tenkove M84 i borbena vozila pješaštva M-80 Hrvatska mogla dobiti.

image

Ministar obrane Ivan Anušić s njemačkim kolegom Borisom Pistoriusom

Morh/ F. Klen/

Pretpostavka je da bi u konačnici Hrvatska sve svoje tenkove isporučila toj zemlji. U ovom trenutku Hrvatska vojska raspolaže s oko 70 tenkova M-84, a većina je u vrlo dobrom stanju. Na 50 je napravljena generalna revizija te su praktički spremni za isporuku. Prema neslužbenim informacijama, oko deset ih je u lošijem stanju i ne isplati ih se pripremiti za isporuku. Hrvatska bi u konačnici mogla u Ukrajinu uputiti 60 tih tenkova. No, oni će biti upućeni u nekoliko faza kako vojska ne bi ostala bez njih.

Prema dostupnim informacijama, hrvatska Vlada bi do polovine studenoga mogla donijeti i formalnu odluku o višegodišnjem financiranju nabave Leoparda 2A8. Zasad službeno nije poznata vrijednost ove nabave, bit će poznata kod potpisa ugovora, ali procjene govore da je vrijednost jednog tenka između 25 i 30 milijuna eura, što znači da bi ukupna vrijednost ovog posla iznosila nešto više od milijardu eura umanjeno za vrijednost poslane opreme u Ukrajinu. U tom slučaju vrijednost nabave bila bi u rangu nabave 12 polovnih aviona Rafale.

Da Hrvatsaka ozbiljno pregovara o nabavi novih tenkova, otkrio je u kolovozu na proslavi godišnjice operacije Oluja premijer Andrej Plenković.

Novi tenk Leopard 2A8 prvi put je predstavljan u svibnju prošle godine na vojnom sajmu u Češkoj. Njegova osnova je Leopard 2A7+, ali uz nekoliko važnih poboljšanja koja uključuju novi sustav aktivne zaštite Trophy. Glavni element Trophyja je njegov radarski sustav koji daje pokrivenost od 360 stupnjeva te istovremeno prati više ciljeva. Po jedan radar nalazi se na prednjoj i stražnjoj strani kupole. Nakon detekcije prijetnje sustav samoobrane tenka ispaljuje gusti oblak eksplozivnih metalnih kuglica koje neutraliziraju prijetnju na sigurnoj udaljenosti od vozila. Leopard 2A8 ima najnoviju generaciju pasivnog višeslojnog kompozitnog modularnog oklopa - koji se sastoji od čelika, volframa, kompozitnog punjenja, pa čak i keramike. Na kupoli tenka nalazi se glavni top od 120 mm L55 s glatkom cijevi koju proizvodi Rheinmetall AG. Cijev te nadograđene verzije topa ima veću brzinu te veću točnost, domet i probojnost. Tenk može koristiti različite verzije streljiva uključujući APFSDS (Armor-Piercing Pera Stabilized Discarding Sabot), HEAT (High-Explosive Anti-Tank). Osim toga, može koristiti i streljivo DM11. Glavna značajka tog streljiva je da programirano detonira na određenoj točki svoje putanje. Programiranje detonacije obavlja se sustavom za upravljanje vatrom tenka te se može izvršiti na mjestu ispaljivanja ili nakon ispaljivanja. Zbog tog streljiva tenk se može koristiti u borbi protiv lakih oklopnih vozila, pješaštva na otvorenom ili u zaklonu, kao i u napadu na utvrde ili zgrade. Uz top 120 mm, tenk ima i strojnicu kalibra 7,62 mm.

image

Tenk M-84

Robert Fajt/cropix/Cropix

Pokreće ga nadograđeni motor od 1600 KS koji mu omogućuje postizanje brzina većih od 70 kilometara na sat. Spremnici velikog kapaciteta tenku omogućuju operativni domet od otprilike 450 kilometara s jednim punjenjem gorivom. Leopard 2A8 težine od 65 do 67 tona može svladati uspone do 60 posto te rovove od otprilike tri metra. Isti tako, može prolaziti kroz vodene površine do dubine od jednog metra.

Ovo je druga velika vojna nabavka dogovorena tijekom ove godine. Prije nekoliko mjeseci Sjedinjene Američke Države potvrdile su da će Hrvatskoj prodati višecijevne raketne bacače M142 HIMARS. Ministar obrane Ivan Anušić u Saboru je potvrdio da Hrvatska kupuje osam sustava za 287 milijuna dolara. Uz to, Anušić je prije nekoliko mjeseci najavio je i pregovore o novom ugovoru za izgradnju preostalih obalnih brodova s tvrtkom Brodosplit, a s Francuskom je potpisan okvirni sporazum za pristupanje Hrvatske programu zajedničke nabave samohodnih haubica 155 mm CAESAR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 17:44