UZEO 33.000 EURA

‘Pa mislio sam da se to smije‘: Josip Šarić podnio još jednu ostavku, sve priznao i - odšetao na slobodu!

USKOK je naveo, na iznenađenje mnogih, da nakon ispitivanja nije predloženo određivanje istražnog zatvora...

Josip Šarić

 Damjan Tadic/Cropix

Josip Šarić, dugogodišnji HDZ-ov gradonačelnik Otoka i dojučerašnji saborski zastupnik uhićen je u ponedjeljak u koordiniranoj akciji USKOK-a i PU vukovarsko-srijemske zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv službene dužnosti. Kako je priopćio USKOK, tereti ga se da je nezakonito trošio gradski novac od 1. siječnja 2015. do 6. prosinca 2023. pribavivši si na taj način protupravnu imovinsku korist od nepunih 250.000 kuna, odnosno oko 33 tisuće eura.

Prema navodima USKOK-a, službene bankovne kartice i sredstva za reprezentaciju često je koristio u privatne svrhe "za plaćanje troškova putovanja, smještaja i drugih usluga i troškova", a usto je i podmirenje privatnih troškova omogućio i članovima svoje obitelji i drugim osobama.

Bez istražnog zatvora

"Tako je u raznim ugostiteljskim objektima i trgovinama plaćao troškove koji nisu vezani za djelatnost i službene svrhe Otoka, a podređenim službenicima je nalagao plaćanje računa za tako učinjene troškove nastale isključivo u svrhu privatnih potreba i odnosa", naveo je USKOK u svome priopćenju uz napomenu, na iznenađenje mnogih, da nakon ispitivanja okrivljenika nije predloženo određivanje istražnog zatvora "jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke".

Kako doznajemo, Josip Šarić je nakon ostavke na dužnost saborskog zastupnika, podnio ostavku i na poziciju gradonačelnika Otoka. Također, istražiteljima je navodno potvrdio sva inkriminirana trošenja novca. No, nije se radilo o baš potpunom priznanju jer je kazao kako je smatrao da tako smije postupati. To ga neće osloboditi kaznene odgovornosti, ali mu je pomoglo da brzo dospije na slobodu.

Predistražne radnje u ovom postupku trajale su već nekoliko mjeseci, a nedavno su izjave istražiteljima o tome morali dati i djelatnici Gradske uprave Otoka.

Priču o Šarićevom nenamjenskom trošenju novca otvorio je novinar Telegrama Drago Hedl, koji je još 2020. pisao da gradonačelnik Otoka svakoga mjeseca na reprezentaciju preko službene kartice Grada potroši 20.000 kuna. Tako je, između ostalog, uz račune za kulen, parfeme, vina, ručkove i večere u restoranima..., pronađen i račun plaćen u jednom zagrebačkom restoranu, gdje je sa Šarićem bio Vladimir Šeks, pri čemu su njih dvojica ručali krvavice i buncek uz što su popili po jednu mineralnu i negaziranu vodu te tri boce vina, što je stajalo 129,60 eura.

image

Istražitelji iznose dokumente

Vlado Kos/Cropix

Nakon što je to procurilo u javnost, Šarić je dan kasnije objavio kako je iznos tog ručka uplatio na račun proračuna Grada Otoka. No, očito je da su istražitelji među brojnim računima našli još podosta njih koji se nikako ne mogu smatrati reprezentacijom. Navodno je Šarić karticom plaćao i troškove mini barova iz hotelskih soba u kojima je odsjedao...

Istražitelji su cijelo jutro ‘‘češljali‘‘ po Gradskoj upravi iz koje su iznijeli preko 20 vreća registratora i druge dokumentacije, a negdje iza podneva Šarić je odvezen na ispitivanje u osječki USKOK. Medji su već prošloga tjedna, kada je objavljeno da je Šarić podno ostavku u Saboru, a HDZ umjesto njega za novog zastupnika predložio Vinkovčanina Petra Šimića, pretpostavljali da je ostavka došla kao rezultat istrage USKOK-a, što se sada pokazalo i točnim.

Tako su u samo tri dana privedena dva važna i visokopozicionirana HDZ-ovca iz Slavonije, zanimljivo dvojica Josipa, Škorić i Šarić, sa simptomatičnom zajedničkom činjenicom – obojica su podnijeli ostavke nedugo prije uhićenja. Bilo kako bilo, uhićenja koja, kada je u pitanju HDZ, nisu ništa novo, iako iz ove stranke na to gledaju na svoj način.

Reakcija HDZ-a

‘‘Današnja akcija USKOK-a još je jedan pokazatelj da nadležne institucije rade slobodno i neovisno svoj posao. Borba protiv korupcije je stalna i kontinuirana te želimo da se u potpunosti rasvijetli ovaj slučaj...", priopćeno je iz HDZ-a uz napomenu da odbacuju teze o curenju informacije, odnosno da je Šarić doznao što mu se sprema i stoga podnio ostavku. Oko Šarića su u Otoku podijeljena mišljenja, iako su glasniji i očito brojniji oni koji ga podržavaju, što se može zaključiti već iz činjenice da je na čelu ovog mjesta, prvo kao općinski načelnik, a onda i kao gradonačelnik već 31 godinu, od 1993. godine. Tako je bilo i u ponedjeljak ujutro.

Psovali novinare

Dio je Otočana glasno negodovao prema novinarima i snimateljima, a jedan je otišao i korak dalje, pa je, nakon što nam je prvo simbolično pokazao srednji prst, počeo i vrijeđati psujući nam majke, govoreći da smo lešinari, ‘‘srpski mediji‘‘... I tako sve dok iz policijskog kombija nisu izašla dvojica interventnih policajaca i kazali mu da se udalji, što je ovaj i učinio brzinom vjetra. Nedugo zatim do nas je došao Davor Grgić iz Otoka, o čijem smo slučaju pisali prošle godine. Riječ je o čovjeku koji je sa Šarićem ušao u sukob vezano uz probleme s obiteljskom kućom.

image

Prolaznik na biciklu ispred Šarićeva ureda pokazuje srednji prst novinarima

Vlado Kos/Cropix

Davor i njegova supruga živjeli su s dvoje djece koja imaju autizam i intelektualne teškoće i jednim djetetom koje nema zdravstvenih problema, u katastrofalnom, neuvjetnom životnom prostoru, u kući od 30 kvadrata. Grgić je optužio Šarića da mu "opstruira obećanu izgradnju kuće koju bi financirao Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a Grad Otok bi trebao dijelom sufinancirati gradnju" te da ga ucjenjuje kako bi se dokopao njegove kuće. Šarić je, pak, sve to demantirao.

- Drago mi je da se ovo događa i da je napokon izašlo na vidjelo kakav je to čovjek, s kojim sam ja imao problema i koji je od mene htio napraviti kriminalca - rekao je Grgić. To se nije svidjelo Šarićevim pristašama, a dvojica među njima su ga i verbalno napala dok je davao izjavu. Policija je intervenirala i zbog ove situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:57