GLOBALNI KVAR

Pao je CEZIH, liječnici se žale da sustav ne radi; Problemi i u sustavu plaćanja koji koristi dosta hrvatskih firmi

Kako saznajemo, pao je CEZIH, sustav kojeg koriste obiteljski liječnici i ljekarne

Zračna luka u Zagrebu

 Goran Mehkek/Cropix

NOVO, 13:57 Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Croatia Airlines izvijestile su da su otklonile probleme uzrokovane informatičkim incidentom te da posluju normalno.

U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) svi operativni sustavi sve su vrijeme bili u funkciji i neometano smo pružali sve vrste usluga u zračnoj plovidbi, a u međuvremenu su otklonjene i poteškoće u funkcioniranju administrativnih računalnih sustava koje su jutros bile uzrokovane globalnim problemom s antivirusnim softverom.

Globalni poremećaj Microsoftovih sustava danas je u vrlo kratkom razdoblju uzrokovao privremenu nedostupnost usluge rezervacije i kupnje zrakoplovnih karata Croatia Airlinesa na internetskim stranicama tvrtke, a u međuvremenu je navedena poteškoća otklonjena te su putnicima ponovno dostupne sve on-line usluge tvrtke, kažu u Croatia Airlinesu.

Svi današnji prijepodnevni letovi obavljeni su uglavnom prema planiranom redu letenja.

Korisnicima usluga preporuča se da prije polaska na putovanje provjere aktualan status svojih letova na prodajnim mjestima Croatia Airlinesa u Hrvatskoj i inozemstvu.


13:14 - Jutros između 8.15 i 11.30 sati sustav CEZIH nije radio. Sustav je sada u potpunosti oporavljen. Funkcionalnost eRecepta i eUputnica je ponovo dostupna.

Problemi nisu vezani uz Microsoft, obzirom da ovaj dio sustava nije na Microsoft tehnologiji.

Ovim putem najavljujemo radove zbog migracije na sustavu CEZIH od petka, 26.7.2024 od 12:00 do ponedjeljka, 29.7.2024 do 12:00. Radove ćemo maksimalno optimizirati kako bismo ih što ranije završili, tako je moguće da isti završe u ponedjeljak i prije 12:00 sati, priopćeno je.


Golemi tehnološki kvar pogodio zračne luke, velike banke, medijske kuće i trgovine diljem svijeta, a prvi su problemi nastali i u Hrvatskoj.

Kako saznajemo, pao je CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske), sustav kojeg koriste obiteljski liječnici i ljekarne pa kao posljedicu toga bolnice ne mogu očitati uputnice. Međutim, sam bolnički informacijski sustav radi jer je on na drugom serveru.

Sustav CEZIH je stvorila tvrtka Ericsson Nikola Tesla i trenutno rade na otklanjanju problema.

Također, Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a, kaže kako se u njihovim grupama obiteljske medicine liječnici diljem Hrvatske žale da im ne radi sustav.

HZZO je kazao da će provjeriti kakva je situacija i javiti nam.

Tehničke probleme ima i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, kazao je u petak potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- Jutros sam dobio informaciju da Hrvatska kontrola zračne plovidbe ima određene poteškoće, operativno sve radi, ali u administrativnom programu koji koriste došlo je do određenog kvara, to nije nikakav kibernetički napad nego je kvar u tom programu, izjavio je Butković u Crikvenici gdje sudjeluje na svečanom otvaranju dograđene i rekonstruirane luke Podvorska.

Istaknuo je pritom da Hrvatska kontrola zračne plovidbe normalno funkcionira i njihove operacije nisu dovedene u pitanje i da su državne službe uključene u rješavanje problema.

Internetsku stranicu Hrvatske kontrole zračne plovidbe trenutno nije moguće otvoriti.. Iz same tvrtke su nam potvrdili da administrativni sustav ne funkcionira, ali s operativnim nemaju problema.

- Hrvatska kontrola zračne plovidbe od jutros ima poteškoća s administrativnim računalnim sustavom uzrokovanim globalnim problemom s antivirusnim softverom. Naši stručnjaci rade na otklanjanju poteškoća kako bi navedeni sustav što prije osposobili. Svi naši operativni sustavi su u funkciji i pružamo sve vrste usluga u zračnoj plovidbi.

Iz Zračne luke Zagreb javljaju da zasad nemaju nikakvih problema s letovima, kao niti s IT sustavima - stoji u priopćenju.

Glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić tvrdi kako su upravo održali sastanak, te kako sve teče po planu. Nema nikakvih problema s letovima, tvrtka nesmetano posluje.

Kako doznajemo, HŽ Putnički prijevoz i HAC nemaju problema.

Kako su danas izvijestili iz Monri WSPAya, sustava za online autorizaciju kreditnih kartica u realnom vremenu, i kod njih se pojavio problem.

- Ovim putem vas želimo izvijestiti da CrowdStrike Falcon, softver za sigurnost, ima globalni (world-wide) problem. U Monriju CrowdStrike imamo na WSPay dijelu infrastrukture. Online plaćanja prolaze, no trenutačno je otežan pristup pregledu, kao i kompletiranju, refundiranju istih. Naš ICT team radi također na otklanjanju poteškoća. S obzirom na to da se radi o globalnoj poteškoći od strane navedenog vendora, nažalost nismo u mogućnosti procijeniti trajanje poteškoća i rješavanje problema, stoji u priopćenju Monri WSPay-a.

Javili su se i iz Hrvatske udruge banaka i rekli da prema njihovim saznanjima sve aplikacije, poslovnice i bankomati nesmetano posluju.

Iz MUP-a saznajemo da se u ovaj informatički problem zasad nije uključila policija jer nema dokaza da se radi o hakerskom napadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 12:52