STARA PRIČA

Pao je CEZIH, oglasio se HZZO: ‘Molimo korisnike da prijeđu na uputnice i recepte na papiru‘

Što se dogodilo danas HZZO-u nije poznato. Čekaju očitovanje Ericssona

Ljekarna, ilustrativna fotografija

 Sigrid Gombert/imagesource/profimedia/Sigrid Gombert/imagesource/profimedia

Liječnicima je od jutra ponovo nedostupan informatički sustav CEZIH, a to onda znači da ne mogu elektronskim putem slati e-recepte u ljekarne niti elektroničke uputnice za svoje pacijente.

Naime, već neko vrijeme točnije otkako je krenula migracija, točnije prebacivanje sustava na nove platforme, povremeno je dolazilo do problema s korištenjem CEZIH-a no u Ericssonu koji radi taj posao rekli su da je „najgore prošlo” premda radovi i dalje traju pa ovaj današnji prekid rad nije bio najavljen. Što se dogodilo danas HZZO-u nije poznato. Čekaju očitovanje Ericssona. Po svemu sudeći, sve dok se taj posao potpuno ne završi i podaci ne presele u Centar dijeljenih usluga i liječnici i građani povremeno će imati sličnih problema kao proteklih dana.

HZZO: ‘Nije pao cijeli sustav‘

“Točno je da trenutno postoje problemi s korištenjem funkcionalnosti e-uputnica i e-recepata u dijelu sustava, međutim nije riječ o padu kompletnog sustava CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske), nego o otežanom radu navedenih funkcionalnosti. Radi se na otklanjanju problema te se normalizacija rada očekuje tijekom dana”, odgovorio je HZZO na upit novinara N1.

Podsjećaju i da, su od petka 26.7.2024. do ponedjeljka 29.7.2024. trajali opsežni radovi na modernizaciji sustava CEZIH.

Isprika korisnicima sustava

“Zbog optimizacije sustava na novoj platformi koja je trenutno u tijeku te činjenici da se radi o iznimno kompleksnom sustavu, moguće su određene poteškoće u radu dijela sustava dok se radi na optimizaciji koja je pri kraju. Molimo korisnike sustava CEZIH da prijeđu na način rada koji se koristi u ovakvim okolnostima (rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima.

Ispričavamo svim korisnicima sustava, kao i osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na povremenim poteškoćama. HZZO je operator središnjeg dijela sustava CEZIH, te nije nadležan za njegovo održavanje”, poručili su iz HZZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 12:18