BURZA RADA

PARADOKS HRVATSKE NEZAPOSLENOSTI Na portalu HZZ-a ima više slobodnih radnih mjesta nego životopisa

 CROPIX

Kad je portal Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Burza rada započeo s radom, ideja je bila u njega uključiti što veći broj poslodavaca i nezaposlenih te stvoriti središnje mjesto za traženje posla.

Priča se, čini se, putem negdje izjalovila, pa tako Burza rada danas otkriva pomalo tužnu sliku: na njoj je u ovom trenutku aktivno samo 8709 životopisa, što zapravo znači da preko tog portala posao aktivno traži samo 3,5 posto nezaposlenih od njih 243.222 ukupno registriranih.

Dapače, nezaposleni su toliko nezainteresirani da broj slobodnih radnih mjesta oglašenih na tom portalu trenutačno dvostruko premašuje broj potencijalnih kandidata - ima ih točno 15.444, što u prosjeku znači da na svakog kandidata dolazi 1,77 radnih mjesta, a to zvuči kao prilika koja se ne propušta.

Broj oglasa putem kojih poslodavci na ovom portalu traže svoje buduće zaposlenike pritom je tek nešto malo manji od broja aktivnih životopisa, točnije 6109, što je pomalo neobična slika hrvatske nezaposlenosti.

Kako su nam pojasnili u Službi za odnose s javnošću HZZ-a, razlog malom broju aktivnih životopisa na portalu mogao bi ležati u činjenici da nezaposlene osobe zapravo nemaju obvezu traženja posla putem ove usluge, niti je ona namijenjena isključivo korisnicima HZZ-a.

Dapače, njome se može poslužiti bilo koja osoba koja želi tražiti neko novo radno mjesto, a to onda znači da bi stvaran broj nezaposlenih osoba korisnika Burze rada mogao biti i znatno manji od njih 8709.

- Nezaposlene osobe nemaju obvezu prijave na Burzu rada niti objavljivanja životopisa putem tog sustava. Životopis postaje aktivan u trenutku kad ga osoba registrirana na portalu unese i objavi, a ako pojedinac dulje od šest mjeseci ne pristupi svojem korisničkom računu, životopis će biti automatski deaktiviran - pojašnjavaju iz HZZ-a.

Ipak, upozoravaju kako je traženju posla potrebno pristupiti aktivno, što se uobičajeno dogovara na sastancima sa savjetnicima.

- Mnogi tražitelji zaposlenja čine pogrešku misleći da su molba za posao i životopis formalnost, pa tome pristupaju površno. Zato Zavod organizira radionice na temu pisanja kvalitetnog životopisa i molbe za posao jer su oni od presudne važnosti kao ulaznice na tržište rada, ali i glavni alat u borbi za željeni posao - kažu u HZZ-u te pritom napominju da ne postoje univerzalno dobar životopis ili molba za posao koji bi odgovarali svakoj osobi ili poslodavcu.

Tako ih treba redovito aktualizirati i prilagođavati natječajima, a uz obavezne podatke koje moraju imati, formalno i vizualno mogu varirati ovisno o željama.

Ipak, samo osam tisuća prijavljenih kandidata na portalu Burza rada ipak je dokaz da mnogi nezaposleni svoju situaciju shvaćaju olako, ali i da HZZ-ovu stranicu ne smatraju najboljim izborom za pronalazak zaposlenja.

- Kad se nezaposlena osoba u dogovoru sa savjetnikom odluči registrirati na Burzi rada, upoznata je s mogućnostima koje portal nudi te ima mogućnost uključiti se u radionice. Kroz redovitu komunikaciju sa savjetnikom, podsjeća se i na obvezu ažuriranja životopisa u skladu s javljanjem na natječaje - poručuju iz HZZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 14:33