FANOVI ŠOKIRANI

Paul McCartney: Hey Jude i Yesterday nisu moji favoriti

Legendarni 68-godišnji Beatles dao je dvjema gotovo nepoznatim pjesmama prednost pred komercijalnim uspješnicama

ZAGREB - Sir Paul McCartney, bivši član Beatlesa, koji je napisao čak 24 britanske broj jedan pjesme kaže kako je najviše ponosan na pjesme “Blackbird” i “Here, There and Everywhere”, koje su široj publici manje poznate.

Ova njegova izjava tijekom turneje po Velikoj Britaniji i Irskoj mnoge je začudila, ali reklo bi se - to je njegov izbor!

Vole ih i mladi

Danas, 68-godišnji bivši Beatles ovim je pjesmama dao prednost pred komercijalnim uspješnicama poput “Yesterday” ili “Hey Jude”. Te dvije pjesme McCartney je komponirao zajedno s Johnom Lennonom, a bile su izdane kao singlovi. Činjenica da je riječ o manje poznatim pjesmama nije pokolebala sir Paula unatoč tome što one nisu bile među 32 najbolje koje su tijekom njihove karijere bile na vrhu američke top-liste.

Nedvojbeno, pjesme The Beatlesa i danas su vrlo popularne, ali teško je naći dvije identične top-liste deset najboljih. No, premda se ukusi razlikuju, neke su ipak konstanta, poput “Yesterday” ili “Let It Be”, ali i “All You Need Is Love” ili “Hey Jude”. Zanimljivo je da prema Beatlesima nisu blagonaklone samo starije generacije koje gotovo pedesetak godina taj popularni sastav stavljaju na glazbeni pijedestal. I mladi u njihovoj glazbi sve više nalaze inspiraciju i smatraju Beatlese jednim od najutjecajnijih bendova.

Rijetka i skupa roba

Njihova je ostavština 14 albuma tijekom karijere i još 16 nakon što su se razišli.

Naravno, i u Hrvatskoj su Beatlesi imali svoje fanove. Gramofonske ploče longplejke i singlice s popularnim pjesmama Beatlesa bile su rijetka roba s visokom cijenom.

Poznati fanovi

Prof. dr. Rajko Ostojić:

"Beatlesi su bili moj omiljeni bend, a njihove pjesme dio moje mladosti. Možda će se nekom činiti da je moj odabir predvidljiv, ali svakako bih na prvo mjesto njihovih najboljih radova stavio “Yesterday”, ali i “Please Please Me” te “Across the Universe”.

Gospodarstvenik Davor Štern:

“Ne samo da sam slušao, već sam i svirao i pjevao pjesme Beatlesa. Moje omiljene bile su uz “Yesterday” još i “Girl”, zatim “Help”, “Twist and Shout”, “I Saw Her Standing There”...

Naravno da su i danas popularni, čak sve popularniji jer su se i mladi zaželjeli glazbe koja ima melodiju, koju mogu pjevati..

Matematičar Nikola Sarapa:

“Beatlesi su legende. Riječ je o genijalnom bendu. Omiljene su mi pjesme: “I Feel Fine”, “Get Back”, “Hey Jude” i cijeli album “Stg. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

Znanstvenik Miroslav Radman:

“Apsolutni glazbeni kraljevi toga doba bili su Beatlesi. Bili su genijalni, kreativni... No, meni su zauvijek ostale pjesme “Hey Jude”, “Michelle”, “Lucy in the Sky With Diamonds”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 13:30