PODRHTAVANJE

Pelješac pogodila serija od više od 10 potresa, ljudi su uznemireni, seizmolog Fiket objašnjava što se događa

Seizmolozi poručuju da to nisu potresi koji izazivaju štete i ugružavaju ljudske živote, ali su uznemirujući

Tomislav Fiket

 Tomislav Kristo/cropix/Cropix

Stanovnike Pelješca u četvrtak su, na blagdan Velike Gospe, budili potresi koji su pogodili taj poluotok. Bila je to čitava serija potresa koja je počela u noćnim satima, negdje oko 4 sata, i nastavila se tijekom cijelog prijepodneva pa je dobar dio poluotoka živio s tom serijom potresa koji, na sreću, nisu imali takvu snagu da bi izazvali štete ili ugrozili ljudske živote, ali su stvarali neugodu i nelagodu.

- Da, svi su ti potresi u Dalmaciji bili na Pelješcu i riječ je o većoj seriji potresa, više od deset, čak prema 15 na samom poluotoku. Dva su bila umjerena, a ostali sve slabi. Počelo je od negdje 4 sata u noći naovamo, a zadnji je bio negdje oko 11.15 sati. Najjači je bio u 5.33 sati magnitude 3,5 prema Richteru i sad je bio još jedan, u 11.01 minutu magnitude 3,3 prema Richteru, uz procijenjeni intenzitet 4 stupnja europske makroseizmičke ljestvice - rekao je za Jutarnji list Tomislav Fiket, seizmolog Seizmološke službe RH.

- Kod potresa magnitude 3,3 i 3,5 prema Richteru radi se o osjetnoj trešnji, koja je neke ljude vjerojatno i probudila, no kako je to drukčije tlo nego u Kalniku, onda su i efekti blaži. Ipak je to stjenovito područje i malo je blaži efekt potresa nego da je on bio u nekakvoj riječnoj dolini. U slučaju ovih potresa, dakle, ne bi trebalo biti nikakvih šteta, ali sigurno je uznemiravajuće za građane jer je to sada već popriličan broj potresa koje su mogli osjetiti - pojasnio je Fiket.

Epicentri potresa bili su u južnom dijelu otoka, otprilike nasuprot Neumu, u blizini mjesta Dančanje, Dubrava, Putniković..., koji su samo 15-ak kilometara udaljeni od Stona. Podsjetimo, upravo je Ston, odnosno Stonski zaljev 1996. godine pogodio jak potres magnitude 6 po Richteru, pa samo Fiketa upitali trebaju li se građani dodatni brinuti zbog ove serije potresa, odnosno može li to biti najava nekog jačeg potresa.

- To je vrlo blizu Stona, a svi se sjećamo da je u Stonskom zaljevu 1996. godine bio potres magnitude 6 po Richteru, tako da je to kraj koji je naviknut i na značajno jače potrese. Serije potresa mogu, ali i ne moraju biti naznaka nekog jačeg potresa. S njima je to uvijek problematično jer da znamo unaprijed, onda bismo i alarmirali građane. Pratimo ovu situaciju i zasad nema naznaka da se radi o potencijalno većem problemu, ali ako se nastavi serija i ako bude još potresa, svakako ćemo obavijestiti javnost. U svakom slučaju, nismo iznenađeni potresima u tom kraju, a i građani koji tamo žive jako dobro znaju da je to područje koje nije imuno na potrese. Doduše, ovo sada je jedna serija potresa koja se ne događa tako često - istaknuo je Fiket i dodao kako je u četvrtak ujutro u 5.45 sati zabilježen još jedan potres kod Ludbrega, ovoga puta slabiji, magnitude 2,4 prema Richteru, koji pripada jednom od kalničkih potresa iz serije u kojem je i onaj jači od prije neki dan, magnitude 4 stupnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 17:46