RODNI STUDIJI

Penava najavio da će zgaziti planove Filozofskog fakulteta, pogledajte što kaže resorni ministar: ‘Uopće nisam pročitao...‘

‘Zadnji korak je na Ministarstvu znanosti, oni daju konačni sud o tome hoće li odobriti taj naš novi studijski program‘, kaže dekan

Ivan Penava

 Berislava Picek/Cropix

Velika domoljubno-suverenistička histerija krenula je odmah nakon što je objavljena vijest da je zagrebački Filozofski fakultet dovršio postupak vrednovanja za stotinjak (što novih, što reformiranih) studijskih programa, među kojima i za program "Rodni studiji" koji bi - ako ga odobri Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih - trebao startati od iduće akademske godine.

Šef Suverenista Marijan Pavliček izrazio je bojazan da će mu se sin preko noći pretvoriti u djevojku, dok su prvaci Domovinskog pokreta rekli kako će svim silama pokušati spriječiti da taj novi studijski program uopće i zaživi na Filozofskom fakultetu.

Velika desničarska akcija miniranja novog studijskog programa - na kojem bi se slušala i predavanja iz "Feminističke teorije", "Rodne povijesti" i "Feminističke metodologije" - u subotu prijepodne dobila je novi zamah, kada je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava ustvrdio da uživa i podršku koalicijskih partnera iz HDZ-a.

Zaustavit ćemo ‘možemovce‘

- Domovinski pokret ostao je na onim stavovima i vrijednostima koje je zastupao prije izbora. S koalicijskim partnerima u Vladi dogovorili smo da rodna ideologija ne može biti dio koncepta na kojemu se bazira vladajuća koalicija. Vezano uz Istanbulsku konvenciju, apsolutno smo za prava žena, za zaštitu od nasilja i agresije, ali implementaciju rodne ideologije u sustav, kako ju zamišljaju "možemovci" i slična ekipa, nećemo dopustiti. Kad je riječ o inicijativi Filozofskog fakulteta, iza čega stoje aktivisti Možemo!, dogovoreno je s našim koalicijskim partnerima da se implementacija takvih programa koji promoviraju rodnu ideologiju neće podržati - rekao je Penava.

Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Domagoj Tončinić u razgovoru za Jutarnji list podsjetio je kako je program "Rodni studiji" odobren na Vijeću fakulteta, da je potom prošao i kroz složen proces vrednovanja na Sveučilištu u Zagrebu, što uključuje i recenzentski postupak, nakon čega je odobren i na Vijeću društveno-humanističkoga područja te - konačno - i na Senatu Sveučilišta u Zagrebu.

- Taj naš program baš je nedavno prošao na Senatu. Zadnji korak je na Ministarstvu znanosti, oni daju konačni sud o tome hoće li odobriti taj naš novi studijski program. Službeni odgovor još čekamo - rekao nam je dekan Tončinić i dodao, odgovarajući na naše potpitanje, kako se s ministrom Radovanom Fuchsom nije čuo oko te teme pa, kaže, ne može znati hoće li ministar dati zeleno svjetlo za pokretanje "Rodnih studija".

‘Uopće nisam pročitao‘

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs rekao je za Jutarnji list kako prijedlog o pokretanju novog studijskog progama "Rodni studiji" na Filozofskom fakultetu, prije nego što dođe na odobrenje u Ministarstvo znanosti, još mora proći i kroz proceduru koju vodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Da li vi načelno imate nešto protiv pokretanja tog novog studijskog programa, pitali smo ministra.

- Ja vam uopće nisam pročitao što u tom prijedlogu piše. Ali ako je taj program u skladu s interpretativnom izjavom koju je Sabor usvojio uz ratifikaciju Istanbulske konvencije, onda problema neće biti - rekao nam je ministar Fuchs.

Dekan Filozofskog fakulteta Domagoj Tončinić u razgovoru za Jutarnji list nije želio komentirati tvrdnje lidera Domovinskog pokreta da u svojoj akciji zaustavljanja inicijative za pokretanje novog studijskog programa uživa podršku Plenkovićeva HDZ-a.

‘Političare ne komentiram‘

- Političke izjave ne bih komentirao. Mi smo akademska zajednica i na akademskoj je zajednici da promišlja postojeće programe i osmišlja nove studijske programe, a sve u skladu s potrebama našeg društva i tržišta rada. A na politici je da onda donese odluku jesu li ti programi potrebni ili nisu - rekao nam je dekan Tončinić.

Na kraju nam je izvor iz Vlade poručio kako će to pitanje "na sadržajan i stručan način, u pogledu programa prije svega, evaluirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja".

Osim DP-a i Suverenista, "Rodnim studijima" žestoko se usprotivio i Most.

- Ne trebaju nam rodni komesari i komesarke u Vladinim uredima i udrugama civilnog društva. Ako ih netko želi privatno financirati, neka ih financira, ali to ne treba biti iz državnog proračuna. Rodne komesarke i komesari koji tvrde da muškarci mogu postati žene ili rađati nepotrebni su, i država to ne treba financirati. Biologija, znanost i zdrav razum su jasni, i takvim studijima nema mjesta na Filozofskom fakultetu - rekao je zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 17:23