MISIJA NSATU

Picula se ne slaže s Milanovićem: ‘Ukrajini treba pomoći na svaki mogući način pa i tako da pošaljemo vojnike u misiju‘

Picula kaže da je u Europskom parlamentu ogromna podrška Ukrajini, dok je u Hrvatskoj nešto drugačija situacija

Tonino Picula

 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula je u programu N1 televizije govorio o podršci Ukrajini, a osvrnuo se i na stav predsjednika Zorana Milanovića o slanju hrvatskih vojnika u NSATU.

Picula kaže da je u Europskom parlamentu ogromna podrška Ukrajini, dok je u Hrvatskoj nešto drugačija situacija. Smatra i da je rat postao tema na kojoj se prelamaju odnosi vlasti i opozicije u različitim zemljama.

- Srećom, Hrvatska u tom razdoblju nije imala ruski problem, kao Njemačka ili Austrija. Ali odnos prema invaziji postaje točka odmjeravanja vlasti i opozicije. Što se tiče EP-a, on je zauzeo vrlo jasno stajalište da se Putina treba osuditi zbog kršenja međunarodnog prava. Ta polemika se u mnogim državama razvila, kaže Picula.

Ističe da o zastupnicima SDP-a ovisi što će odlučiti u Saboru, no kaže da je njegov stav potpuno jasan:

- Ja sam za to da se Ukrajini pomogne na svaki mogući način pa i sudjelovanjem u ovoj misiji. To je oblik podrške napadnutoj zemlji, kaže Picula za N1.

Sa strahom Zorana Milanovića zbog slanja vojnika u NSATU se ne slaže i ističe da je to sve već dogovoreno na summitu NATO-a u Washingtonu. Smatra da sve ovisi o tome što će se dogoditi nakon američkih predsjedničkih izbora 5. studenog.

- O odluci američkih birača ovisi sudbina Zelenskog, a netko je rekao i da Putin više ovisi od volje američkih birača, nego ruskih, kaže Picula.

Odgovorio je na pitanje hoće li Europa ostati sama u podršci Ukrajini.

- EU je mirovni projekt i sad je prebaciti u ratni mode nije tako jednostavno. Putin je pomogao NATO-u da se proširi i vjerojatno će, nažalost, utjecati i na spremnost EU građana da razmisle o vlastitoj sigurnosti, kaže.

Picula je imenovan stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju, na što je državni vrh Srbije reagirao burno. Time, kaže, nije iznenađen.

- Psovanjem se problemi ne rješavaju i ovom poslu namjeravam pristupiti s istom odgovornošću kao što sam radio i sve drugo. Služit ću se činjenicama. Svi koji utječu na stanje u Srbiji bit će moji sugovornici, namjeravam razgovarati s nevladinim sektorom, opozicijom, lokalnom samoupravom, akademskom zajednicom, kaže Picula za N1.

Kada je riječ o pitanju priznanja Kosova, Picula kaže da nije siguran da je EU spremna integrirati zemlje koje nisu spremne međusobno riješiti svoje probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 18:13