OPASNE KOCKE

Pitali smo Inspektorat zašto im je toliko trebalo da objave probleme s Podravkina dva proizvoda, evo što su odgovorili

Kažu da je obavijest do njih putem RASFF sustava došla tek jučer

Kokošja kocka

 Željko Hrsan

Najveća domaća prehrambena industrija Podravka na svojim je stranicama 26. srpnja objavila da iz prodaje povlači niz kokošjih i goveđih kocka za juhu isporučenih na nekoliko tržišta - hrvatsko, slovensko, slovačko, poljsko i bosansko - no ta je obavijest na stranicama Državnog inspektorata završila tek četiri dana kasnije, točnije jučer.

"Razlog povlačenja proizvoda je potencijalna kontaminacija uslijed mehaničkog oštećenja stroja. Molimo potrošače koji eventualno posjeduju spomenute proizvode da ih vrate u trgovinu gdje su i kupljeni", stajalo je u toj obavijesti, s time da su s hrvatskog tržišta opozvane goveđe kocke s rokom trajanja do 2. srpnja 2025. godine te kokošje s rokom 3. srpnja, obje mase 120 grama.

image

Kokošja kocka

Željko Hrsan

Koliko je potrošača u međuvremenu konzumiralo te kocke jer nije posjetilo Podravkinu stranicu s obavijestima nije poznato, no Državni smo inspektorat pitali zašto su trebala četiri dana da obavijest bude viđena i na njihovim stranicama, posebno s obzirom na to da je riječ o dosta korištenom proizvodu.

Stigla do potrošača

Kako su nam pojasnili iz ove službe, postoje dva načina pokretanja opoziva proizvoda - ili ga pokreće sam subjekt u poslovanju s hranom ili se pokreće po službenoj dužnosti na temelju utvrđenih nesukladnosti.

"Subjekt u poslovanju s hranom koji smatra ili ima razloga vjerovati da hrana koju je uvezao, proizveo, preradio, izradio ili distribuirao ne ispunjava zahtjeve sigurnosti hrane, odmah pokreće postupak povlačenja te hrane s tržišta kada ta hrana više nije pod njegovom neposrednom kontrolom i o tome obavještava nadležna tijela. Ako je hrana već stigla do potrošača, subjekt u poslovanju s hranom učinkovito i točno obavješćuje potrošače o razlogu njezinoga povlačenja", poručili su iz Inspektorata te kazali da su obavijest od Podravke putem RASFF sustava za uzbunjivanje dobili u ponedjeljak 29. srpnja, odmah je obradili i istog dana objavili na svojim stranicama.

"Nadležno tijelo provodi dodatno obavještavanje potrošača, te kroz EU-RASFF sustav informira nadležna tijela zemalja gdje je proizvod distribuiran", poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 05:32