VELIKA ANKETA

Pitali smo jesu li mladi Hrvati desničari i treba li kažnjavati ZDS na majicama. Glasalo vas je 12.000, evo rezultata

Ne postoji niti jedno relevantno istraživanje u Hrvatskoj koje upućuje na ‘jako desnu političku orijentaciju mladih‘

Koncert Thomposna u Imotskom

 Jakov Prkic/Cropix

Mladi Hrvati su desničari ili ne znaju što rade – ovako je odgovorila ogromna većina čitatelja Jutarnjeg lista na anketna pitanja koja smo postavili ovoga petka, a odnosila su se na političku orijentaciju mladih te treba li kazniti one koji nose ili koriste ustašku simboliku.

Povod je poznat, na oba ovotjedna koncerta Marka Perkovića Thompsona u Imotskom, veliki broj mladih posjetitelja, nosio je majice s pokličem Za dom spremni, i pjevao ustašku budnicu ‘Evo zore, evo dana‘ (evo Jure i Bobana). Na neprihvatljivost ovakvog ponašanja upozorili su pučka pravobraniteljica, predsjednik Milanović, HDZ, kao i niz povjesničara, političara i javnih osoba.

Čitatelji, njih više od 12.000, su na pitanje o političkim stavovima mladih u istoj mjeri – po 44 posto – uvjereni da oni ‘ni sami ne znaju za koga su‘, kao i da imamo desničarsku mladež. Deset posto misli da su mlade generacije vrijednosno u centru, a tek 3% kako je hrvatska mladež, lijevo orijentirana.

Međutim na pitanje treba li one koji nose odjeću s ustaškim oznakama (ušato U, Za dom spremni, lik Ante Pavelića i sl.), kažnjavati: javnost je podijeljena.

Iako je najviše, 44% glasova dobio odgovor da zbog ustašluka mlade ne treba kažnjavati, natpolovična većina čitatelja Jutarnjeg lista se zalaže za sankcioniranje, i to: 28% financijskim kaznama, 22 posto zatvorom od 1 do 3 mjeseca, dok bi se šest posto zadovoljilo opomenama. Dakle, 56 posto smatra da na neki način treba kazniti isticanje ustaških simbola.

Inače, stručnjaci koji se bave ovom problematikom pojašnjavaju da ne postoji niti jedno relevantno istraživanje u Hrvatskoj koje upućuje na ‘jako desnu političku orijentaciju mladih‘.

Sociolog Ivan Burić predočio je da je prema zadnjem Europskom društvenom istraživanju iz 2023, radikalno desnih pripadnika generacije Z, tj. onih u dobi 15-28 godina koji se na skali političke orijentacije smještaju na vrijednosti 8,9 i 10 (krajnje desno) je 8,9% što je manje od bilo koje druge hrvatske generacije. U generaciji Y takvih je 13,4%, u generaciji X – 16,6%, a u Baby Boomers generaciji 19,7%.

Isto tako, prema spomenutom, u odnosu na ostale generacije u generaciji socijaliziranoj u EU Hrvatskoj najveći broj onih koji su skloni identifikaciji s liberalizmom.

‘Sve u svemu, vrlo je teško pronaći empirijska uporišta za tvrdnju o desnoj političkoj radikalizaciji mladih u Hrvatskoj. Očito je da takav trend ne postoji‘, uvjeren je Ivan Burić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 10:48