moćni saveznici

Mljeveno meso bit će sočnije i ukusnije ako mu dodate i ovo. Djeluje čudesno, svi će se pitati što ste to stavili u jelo

 Shutterstock

Mljeveno meso je jedna od najpopularnijih namirnica u kuhinji, no ponekad može ispasti suho i žilavo. Srećom, postoji nekoliko ključnih sastojaka koji mogu značajno poboljšati njegovu teksturu, sočnost i okus. Donosimo vam detaljan pregled najvažnijih dodataka koji će vaša jela od mljevenog mesa podići na novu razinu.

Kombinacija krušnih mrvica i mlijeka je temelj sočnog mljevenog mesa. Na svakih 500 grama mesa dodajte oko 100 grama krušnih mrvica natopljenih u 120 ml mlijeka. Ova kombinacija djeluje kao prirodni ovlaživač koji zadržava sokove unutar mesa tijekom kuhanja. Posebno je učinkovita kod pripreme ćufti i mesnih okruglica.

image
Shutterstock

Još jedan sastojak koji je ključan za održavanje strukture jela od mljevenog mesa, posebno kod pripreme burgera i mesnih
okruglica su jaja.

Osim što djeluju kao vezivno sredstvo, jaja također doprinose bogatstvu okusa i pomažu u zadržavanju vlage, čineći jelo sočnijim. No ne pretjerujte s jajima, jer bi višak jelo mogao učiniti gumastim. Dodajte jedno na svakih 500 grama mesa.

image
Shutterstock

Sastojak za mekoću je soda bikarbona, koje treba dodati 1/2 žličice na 500 grama mesa.

Sastojci za poboljšanje okusa jela od mljevenog mesa su začini poput svježeg peršina, luka i češnjaka. Vrhnje za kuhanje također može značajno poboljšati sočnost, dok će parmezan ili Grana Padano djelovati kao pojačivači okusa i pomoći u zadržavanju vlage. Dodajte 50-60 grama naribanog sira na 500 grama mesa.

image
Shutterstock

Posebni dodaci za specifična jela

Za burgere na pola kilograma mesa dodajte sodu bikarbonu (1/2 žličice), luk u prahu (1 žličicu) i Worcestershire umak (nekoliko kapi).

Za ćufte i mesne okruglice na pola kilograma mesa dodajte: naribani luk, češnjak u prahu (1 žličica) i mljevenu paprika (1 žličica).

image
Shutterstock

Bez obzira koje sastojke koristite, važno je ne preraditi smjesu tijekom miješanja jer to može rezultirati žilavim mesom. Također, prije oblikovanja mesa u željeni oblik, pustite ga da odstoji 15- 20 minuta kako bi se svi okusi proželi.

Eksperimentiranje s različitim kombinacijama ovih sastojaka pomoći će vam pronaći savršenu formulu za vaša omiljena jela od mljevenog mesa. Zapamtite da je ključ u umjerenosti - pretjerivanje s bilo kojim sastojkom može narušiti željeni rezultat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. veljača 2025 13:52