IMAMO DOPIS

Plenković i službeno stao na kraj nagađanjima: Pogledajte kako se odrekao mandata u Europskom parlamentu

Premijer pisao Jandrokoviću: Nastavit ću biti predsjednik Vlade

Dopis koji je Plenković poslao Jandrokoviću

 CROPIX, Jutarnji list

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković odrekao se svojeg mandata osvojenog na izborima za Europski parlament, a očekuje se da će isto napraviti i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, što znači da premijer ostaje u Banskim dvorima, a Šuica će opet biti nominirana za poziciju hrvatske povjerenice i u novom sastavu Komisije.

Pravila u Europskom parlamentu su drugačija nego u Hrvatskom saboru tako da se morate odmah odrediti želite li konzumirati mandat ili ga se odreći ako ste izabrani na nespojivu dužnost, u što spada i pozicija premijera države.

Zamrzavanja mandata nema.

Također, nespojiva je dužnost i člana, odnosno članice Europske komisije pa je jasno da će hrvatska Vlada ponovno nominirati Šuicu za još jedan mandat u kolegiju povjerenika, nakon što je odradila dužnost potpredsjednice Komisije za demografiju i demokraciju.

Izabrani članovi u Europski parlament obavještavaju predsjednika Hrvatskog sabora da se odriču mandata, a on potom tu obavijest šalje predsjedniku Europskog parlamenta, te je dužan obavijestiti ga i o zamjeniku izabranog člana.

Plenković u dopisu koji je poslao u utorak piše Gordanu Jandrokoviću kako je na izborima za Europski parlament izabran kao prvi na listi HDZ-a koji je pobijedio na tim izborima i osvojio polovicu mandata. Istodobno, navodi kako su birači na izborima za Hrvatski sabor dali većinsku podršku HDZ-u te mu je Sabor po treći put iskazao povjerenje za obnašanje dužnosti predsjednika Vlade.

"Kako bih opravdao ukazano povjerenje i odgovornost koju nosi dužnost predsjednika Vlade, obavještavam vas da ću nastaviti obnašati dužnost predsjednika Vlade RH te da neću preuzeti dužnost člana u Europskom parlamentu", napisao je Plenković u dopisu koji smo dobili.

image

Plenkovićev dopis Jandrokoviću

Člana, prema Zakonu, zamjenjuje sljedeći na listi s najvećim brojem preferencijalnih glasova ako je taj broj veći od 10 posto od svih osvojenih glasova liste, a ako takvog nema, onda sljedeći na listi.

Budući da su Plenković, koji je jasno dobio najviše preferencijalnih glasova, i Dubravka Šuica bili prvi i druga na listi, HDZ-EPP-ovi zastupnici koji će idući mandat odraditi u Europskom parlamentu su Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak i Tomislav Sokol.

Marijana Petir osvojila je ogroman broj preferencijalnih glasova, ali ispod 10 posto od svih glasova liste, pa ona ne može biti zamjena jer je bila na posljednjem mjestu na listi.

image

Andrej Plenković i Dubravka Šuica

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 14:42