PISMO NAMJERE

Plenković: Janaf je spreman za transport nafte prema Mađarskoj i Slovačkoj

‘Janaf je kao kompanija spreman pregovarati s MOL-om o transportu i osiguranju energetske sigurnosti u izmijenjenim uvjetima‘

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otkrio je u četvrtak da je uputio pismo premijerima Mađarske, Slovačke te čelnici Europske komisije u kojem je izrazio spremnost Hrvatske i Janafa za transport nafte prema Mađarskoj i Slovačkoj.

Pismo premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, premijeru Slovačke Robertu Fici i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen upućeno je jučer u kontekstu odluke Ukrajine da suspendira tranzit nafte preko svog teritorija ruske kompanije Lukoil prema Mađarskoj i Slovačkoj.

Pismom je, istaknuo je predsjednik Vlade, signalizirana spremnost Hrvatske i Jadranskog naftovoda (Janaf) da omoguće transport nafte prema rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj u kapacitetu većem od 14 milijuna tona.

"Janaf je kao kompanija spreman pregovarati s MOL-om o transportu i osiguranju energetske sigurnosti u izmijenjenim uvjetima", izjavio je Plenković u uvodnom dijelu Vlade.

Važno da svi akteri odgovorno formiraju cijene

Plenković se osvrnuo i na jučer objavljenu prvu procjenu Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanju inflacije u srpnju, po kojoj je stopa inflacije iznosila 2,3 posto u odnosu na srpanj lani, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest lipanj ove godine, ostala na istoj razini.

"To znači da inflacija već 20. mjesec kontinuirano usporava u Hrvatskoj, što je jako dobro. Trenutno je stopa inflacije najniža od lipnja 2021. godine, kada je iznosila dva posto. Za razliku od Hrvatske, u čak 11 država europodručja zabilježeno je ubrzavanje inflacije", izjavio je Plenković.

Podsjetio je da Vlada već gotovo tri godine ograničava cijene energenata, tu je i limitiranje 30 proizvoda iz potrošačke košarice, pa se i na taj način pridonosi smanjenju stope inflacije te se želi osigurati njen kontinuirani pad.

Zbog toga, u kontekstu turističke sezone, posebno je važno da se svi akteri na tržištu ponašaju odgovorno kada je riječ o formiranju cijena, poručio je Plenković.

Kada je riječ o turizmu, od početka godine ostvareno je 11,6 milijuna dolazaka i 55,3 milijuna noćenja turista, što je četiri posto dolazaka i jedan posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Samo u srpnju je ostvareno 4,3 milijuna turističkih dolazaka i 27 milijuna noćenja, dodao je Plenković.

Ovih dana u Hrvatskoj na dnevnoj bazi boravi više od milijun turista, a najviše ih je u Istarskoj županiji. Najveći broj turista dolazi iz Njemačke, pri čemu je s tog tržišta ostvareno oko 10 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 6,6 milijuna noćenja, neke su od turističkih brojki koje je iznio predsjednik Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:02