POTPUNO LUDILO

Plenković na meti električara Renata: Pretvarao se da je bivša šefica DORH-a, policija je imala pune ruke posla!

Služba kibernetičke sigurnosti je detaljno analizirala e-mail koji je stigao na Plenkovićevu adresu

Andrej Plenković, Zlata Hrvoj-Šipek

 /Damjan Tadić/ Cropix

Električar Renato V. (38), rodom iz BiH, već neko vrijeme živi u dalekoj Švedskoj i ne prestaje misliti na Republiku Hrvatsku, u kojoj je neko vrijeme boravio. Njegova fokusiranost na hrvatske institucije, pojedince u njima, kao i one na vlasti, od kojih je nekima prijetio i smrću, dovela je do toga da se protiv njega podižu optužnice i vode kazneni postupci.

Posljednja u nizu optužnica adresirana na njegovo ime je ona zbog bivše glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.

Jer istraga koja je uslijedila nakon što su tužitelji od Službe kibernetičke sigurnosti Krim-obavještajnog sektora Ravnateljstva policije zaprimili izvješće je pokazala da je tijekom svibnja 2020. u Češkoj i Švedskoj Renato V. izradio nevjerodostojnu adresu elektroničke pošte glavne državne odvjetnice Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s nakanom da se neistinito predstavlja kao ona.

Tužiteljstvo dalje smatra i da je 38-godišnjak potom 20. svibnja 2021. u 3:17 s te adrese poslao e-mail predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Naslovio ga je "Poziv", a u sadržaj je, prepun pravopisnih grešaka, napisao: "Poziv za ispitivanje radijskog kaznenog djela. Osumljičani ste za izdavanje Republike Hrvatske i njihovog naroda."

Zbog navedenog je, prema navodima optužbe, počinio teško kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka jer je neovlašteno izradio računalne podatke koji imaju vrijednost za pravne odnose, a djelo je počinio u odnosu na računalne podatke tijela državne vlasti.

Od suda zagrebački tužitelji traže da ga se kazni s godinu dana zatvora.

Renato V. se ne smatra krivim. Na temelju europskog istražnog naloga je ispitan u Švedskoj te sve poriče. Međutim, Služba kibernetičke sigurnosti je detaljno analizirala e-mail koji je stigao na Plenkovićevu adresu. Analizom zaglavlja sporne e-pošte je utvrđeno da se radi o lažnom pošiljatelju, odnosno da je mail poslan s mrežne stranice emkei.cz koja, inače, pruža usluge slanja e-pošte lažiranih pošiljatelja.

Potom su dalje policajci kontaktirali češku policiju kanalom SIENA te od servisa emkei.cz pribavili podatke o IP adresama s točnim vremenima kada je kreirana lažna pošta. I trag je kriminaliste odveo na IP adrese u Švedskoj pa su zatim dalje kontaktirali švedsku policiju i pribavili podatke o osobama kojima su dodijeljene sporne IP adrese, dakle o Renatu V. i njegovu ocu.

Inače, o Renatu V. smo pisali i prošle godine, kada je optužen da je sa svog švedskog broja zvao SOA-u i dvojicu policajaca.

image

Daniel Markić

Zeljko Puhovski/cropix/Cropix

"Bog će te kazniti, ali je ruka od čovjeka jača od ruke Boga", dio je poruke koju je ravnatelju SOA-e Danielu Markiću ostavio na telefonskoj sekretarici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) 30. prosinca 2020. godine. Bilo je to u 9:44 te je u svom pozivu spomenuo i ravnateljevu kćer dajući mu time do znanja da će joj nešto loše napraviti.

Istraga se zahuktala zbog te poruke, ali se Renato V. svejedno, s odmakom od godinu dana, odlučio okomiti, također iz Švedske, i na dvojicu policajaca iz Odjela za zakonitost postupanja, kojima je uznemiravao čak i obitelj, kao i susjede.

Jednog je policajca tako zvao preko stotinu puta na mobitel, a uspio se domoći telefonskih brojeva i njegove supruge i djeteta, kao i još nekoliko članova policajčeve obitelji. Bili su to uznemirujući pozivi te je 5. studenog 2021. u jednom od poziva policajčevu šogoru rekao:

"Slikaj se s njim jer će ti to biti zadnja uspomena s njime. Uskoro će biti ubijen." U slučaju, pak, drugog policajca na kojeg se Renato V. fiksirao, zaprijetio mu je da posjeduje preko 500 fotografija njega i njegove obitelji, a ludilo uznemiravanja otišlo je do te mjere da je, kako je pokazalo kriminalističko istraživanje, zvao i policajčeve susjede kojima je servirao detalje iz njegova privatnog i profesionalnog života.

Osim SOA-e i policije, osumnjičeni je sa svog broja odlučio nazvati i Hrvatski sabor, 10. studenog 2021., kada je službenici na telefon rekao da ga je šef specijalne policije pretukao te da mu je 2013. oduzeto dijete kojem nije on biološki otac, nego jedan uzvišeni političar, i da će upucati šefa SOA-e čim ga vidi.

Sukus iscrpne policijske istrage su tada bile četiri kaznene prijave - dvije za nametljivo ponašanje i tri za prijetnje smrću - a tužiteljstvo je za njega u tom slučaju, pak, tražilo dvije godine bezuvjetnog zatvora.

I u tom je slučaju Renato V. negirao krivnju tvrdeći da se "u inkriminiranom periodu nalazio u Švedskoj te da se stoga slučaj treba podvrgnuti švedskom zakonu i da o njemu treba odlučivati švedski sud". Ujedno je opisao svoj slučaj zlostavljanja žene s kojom ima dijete, a zbog čega je bio i pravomoćno osuđen. U svojim telefonskim uznemiravanjima zbog skrbništva nad djetetom iz 2013. godine obrušio se na cijeli državni aparat, od premijera i predsjednika RH pa do policajaca i ravnatelja SOA-e.

Obojica policajaca, pak, od kojih je jedan u međuvremenu otišao u mirovinu, opisali su tužiteljima svoja ranija iskustva s Renatom V., dok su se bavili njime.

- S vremenom je postajao verbalno sve agresivniji i neugodniji. Bio je nezadovoljan radom policijskih službenika u postupku dodjeljivanja skrbništva nad djetetom. A 5. studenog 2021. nazvao me na privatni broj mobitela i rekao: "Oooo, ko nam se to javio, jesi ti to, drote?" Prepoznao sam ga po glasu, ima i specifičan naglasak.

Prekinuo sam poziv, da bi nakon dvije minute započeli pozivi s nepoznatog broja mojoj supruzi i djetetu. Istu večer su mi i drugi članovi obitelji rekli za pozive s nepoznatog broja. Kad sam podnio kaznenu prijavu, zaprimio sam veći broj poziva s nepoznatog broja iz Grčke, Italije, Velike Britanije... - prisjetio se policajac navodeći da ga je zvao upravo Renato V. jer se u telefonskim razgovorima pozivao na događaje koji se tiču njegovih osobnih interesa. Drugog je policajaca, pak, između ostalog pozivao i na kućni telefon.

I ravnatelju SOA-e je dotad već bilo poznato ime muškarca koji mu je prijetio, preko službe kao i preko ljudi koji su Renata V. preko Facebooka pratili s obzirom na to da je na društvenim mrežama vrlo aktivan, objavljivao je fotografije raznih osoba, iscrtavao im lica, pisao neprimjerene poruke, a čak je i objavljivao telefonske razgovore s pojedincima dok ih je zvao, uznemiravao...

- Zvao je sve ljude u državi koji se prezivaju kao ja kako bi došao do mene. A kad je saznao moju adresu, širio ju je putem Facebooka pozivajući da me se ubije - prisjetio se u tužiteljstvu šef SOA-e ocijenivši opasnim sve što radi optuženi Renato V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:55