PREMIJER SE OGLASIO

Plenković o tragediji na trajektu na Lošinju: ‘Ovo se koristi za činjenje štete Vladi. Sve smo iskomunicirali kako treba‘

Jadrolinija znači život svima s otoka, a ja sam s otoka i znam to. Naravno da kao Vlada radimo sve najbolje što se može učiniti, dodaje

Andrej Plenković

 N1 televizija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na Svetoj misi u povodu blagdana Velike Gospe u Svetištu Majke Božje Trsatske. Ondje je bio i potpredsjednik Vlade te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Premijer se očitovao i o tragediji koja se dogodila u Malom Lošinju, a u kojoj su poginula tri Jadrolinijina pomorca.

- Ovo se koristi za činjenje štete Vladi, ali navikli smo na to, ovo nam je treći mandat. Nema ni teoretske šanse da podlegnemo vanjskom pritisku dok istraga ne utvrdi što se dogodilo - rekao je premijer pa objasnio zašto je čekao pet dana s reakcijom: "To je naša normalna komunikacija. Ministar je bio na televiziji, David Sopta bio je na televiziji. Nema potrebe da predsjednik Vlade komentira sve. Izrazili smo sućut, Jadrolinija će brinuti o obiteljima poginulih. Sve se napravilo onako kako treba", prenosi N1.

Sindikati kažu da su godinama upozoravali na probleme, a odgovorili su i ministru Butkoviću na pitanja koja je postavio. Uz to su poslali i dopis iz 2022., na koji im nitko nije odgovorio, niti ih saslušao, iako su unutra problemi koji su doveli do tragedije.

- Ne znamo jesu li unutra problemi koji su doveli do tragedije, to ćemo provjeriti. Ovdje je riječ o nereprezentativnom sindikatu, koji je medijski prisutan i pomaže onima koji žele raditi pritisak na Vladu i upravu Jadrolinije. Investicije u Jadroliniju su takve da iznose 120 milijuna eura. Kupuju se novi brodovi…

Jadrolinija znači život svima s otoka, a ja sam s otoka i znam to. Naravno da kao Vlada radimo sve najbolje što se može učiniti. Omogućili smo i kolektivni ugovor koji nije potpisan od 1998. Zasad nisam čuo nikakvu informaciju o kvaru, a kako službeno nije bilo takvog navoda, kako bi netko tko sjedi u uredu to mogao znati? Ako netko zna nešto drugo, neka to prijavi. Vrlo jednostavno. Zamislite da ste na mjestu nekoga u upravi i nitko vam ne kaže da postoji problem - rekao je Plenković.

Sindikat tvrdi da je o tim problemima govorio godinama, no premijer se na to ne osvrće. Nadzorni odbor također je govorio o problemima i naveo ih je u pismu ministru Butkoviću. Dakle, sve je rečeno…

- Kakve veze to ima s nesrećom? Na što se upozoravalo? Brod se gradi da bi dugo trajao. Ne radi se za pet ili deset godina, radi se za više desetljeća, zato postoji održavanje, zato postoje sigurnosne službe, što Jadrolinija ima jer je ozbiljna i odgovorna kompanija. Svaki brod godišnje prolazi redovite tehničke kontrole. Nitko ne bi riskirao sigurnost putnika i posade - kaže.

Ispada da je posada sama kriva…

- Istraga traje, idu dvije paralelne. Jednu vodi policija, jednu Državno odvjetništvo. Dok nemamo cjelovit i verificiran stav nadležnih službi, sve su to špekulacije. Ako predsjednik Nadzornog odbora ima neke primjedbe, Uprava će to raspraviti s nadležnim ministarstvom i naći ćemo novog predsjednika NO-a, vrlo jednostavno - dodao je premijer.

Odbacio je glasine o tome da se tražila ostavka predsjednika Uprave Jadrolinije.

- Zaboravite to. Znam da se nešto mora pisati, ali nema koristi od toga, idete u krivom smjeru - kaže Plenković.

Na pitanje postoji li politička odgovornost, odgovorio je: "Da, napravio je to ministar Damir Krstičević prije nekoliko godina i bio sam protiv toga jer kakve on ima veze s padom aviona".

Dok ne završi istraga, neće, kaže, komentirati što se dogodilo na trajektu.

- To što se govori je zlonamjerno i paušalno. Imate ljude u Jadroliniji koji misle da je kompanija izložena hajci. Ti se ljudi silno i vrijedno trude. Nećete me dovesti u situaciju da komentiram nešto što ne mogu znati dok se ne završi istraga. Ovako nešto se nikad nije dogodilo i svima nam je žao. Utvrdit ćemo kako i zašto se to dogodilo pa ćemo onda komentirati. Nećemo komentirati pod pritiskom - naglasio je Plenković i dodao da će se onda govoriti i o odgovornosti, prenosi N1.

Šef Jadrolinije: ‘Danas je dan za tugovanje‘

Na misi na Trsatu bio je i predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta. Nije želio komentirati o čemu je razgovarao s ministrom i što je s istragom tragedije u Malom Lošinju u kojoj su poginula tri pomorca.

- Danas je dan za tugovanje. Ne mogu vam sad pričati o čemu smo razgovarali. Ne mogu vam dati odgovore. Još nismo ni pokopali pomorce. Sutra i preksutra sam na pogrebima, nakon toga ćemo razgovarati - rekao je Sopta novinarima.

Butković: ‘Razumijem frustracije i ogorčenost‘

Na pitanja je odgovorio i ministar Butković. Sindikat mu je poslao odgovore na dva pitanja koja je postavio u srijedu.

- Rekao sam vam, 30. srpnja sam primio reprezentativni sindikat na temu unapređenja sustava i same tvrtke te drugih stvari u Jadroliniji. Sastanak je bio dobar, uvijek sam ih primao na sastanke… Što se tiče nastavka dijaloga, to nije upitno. Razgovaramo, razgovarali smo o mnogim temama, razgovarat ćemo i dalje. Ovo što se sad događa… Vidio sam otvoreno pismo, nisam ga detaljno pročitao, budem. Razumijem frustracije i ogorčenost, žele da stvari budu bolje, kao i mi. Svima nam je to u interesu, zato idemo u modernizaciju flote. Razgovarat ćemo dalje - rekao je i ponovio da se sad fokus okrenuo prema istrazi.

Na pitanje o ostavci nije želio odgovarati, ustvrdio je da mu se stalno postavljaju ista pitanja i da je na njih već odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 14:41