SJEDNICA VLADE

Plenković otkrio koliko će rasti mirovine, predstavljena velika promjena vezana za kratkoročni najam stanova!

Od 1. srpnja će se uskladiti mirovine

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković uvodno je na sjednici Vlade izrazio žaljenje zbog tragedija s trajektom Lastovo, piše Dnevnik.hr.

- Očekujemo da istraga utvrdi sve činjenice kako bi se mogla utvrditi odgovornost za ovu nesreću, rekao je Plenković.

Zahvalio je i svim vatrogascima i pilotima protupožarnih zrakoplova na angažmanu tijekom gašenja požara.

- Apeliramo na tijela da se oni koji podmeću požare najstrožije sankcioniraju, poručio je premijer.

Rekao je da je turistička sezona bolja nego prošle godine, oko tri posto više dolazaka.

- Prihodi u turizmu će biti itekako viši nego prošle godine, ustvrdio je.

Mirovine rastu više od 7 posto

Najavio je da će Vlada u narednim tjednima započeti rad na rebalansu proračuna, a predstavit će i novi krug porezne reforme te u javno savjetovanje pustiti novi model stambene politike. Od 1. srpnja će se uskladiti mirovine, a najavio je da bi to trebalo iznositi povišicu veću od 7 posto.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je i prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada, izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu te prijedlog dopunama Zakona o građevinskoj inspekciji.

Također na Vladinoj sjednici je i prijedlog o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. sredstvima iz Državnog proračuna, prijedlog o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. iz Državnog proračuna te prijedlog o kandidatkinji Republike Hrvatske za članicu Europske komisije, u mandatnom razdoblju od 2024. do 2029. godine.

Vlada je prihvatila i prijedlog zakona o upravljanju i održavanje zgrada, a ministar Branko Bačić je istaknuo neke novosti.

- Sve zgrade koje imaju tri i više katova moći će se ugrađivati liftovi u čemu će participirati suvlasnici, ali i država. Kroz poseban program ćemo sufinancirati obnovu fasada u centru grada, najavio je Bačić.

Suglasnost za kratkorični najam

Uvode se i kazne za one koji samovoljno budu nadograđivali zgrade. Zabranit će se i prenamjena stanova za kratkoročno iznajmljivanje bez suglasnosti 80 posto suvlasnika.

- To radimo zbog toga što u oko 40 posto stambenog fonda u Hrvatskoj ne služi stanovanju, već se koriste u druge svrhe, rekao je Bačić.

Vlada je prihvatila odliku da Dubravka Šuica bude povjerenica u Europskoj komisiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:31