SASTANAK U ZAGREBU

Plenković s Čovićem i Izetbegovićem: ‘Snažna potpora RH europskom i reformskom putu BiH‘

Premijer je uoči sastanka poručio kako je važno imati kontinuirani dijalog sa svim narodima u BiH
Sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem u Banskim dvorima
 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem u Banskim dvorima.

- Time je nastavljen redoviti dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH, priopćeno je u ponedjeljak navečer iz Vlade.

Iz Vlade su istaknuli kako je na sastanku naglašena čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu.

- Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH, poručuju iz Vlade.

- Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe, Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji, priopćeno je iz Banskih dvora.

Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Ususret 25. obljetnici potpisivanja Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma, kažu iz Vlade, sastanak je bio prigoda za sažimanje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države.

Čović: Sastanak je završen u prijateljskom tonu

Nakon razgovora je izjavu za HRT dao Dragan Čović.

- Sastanak je završen u prijateljskom tonu. Mi Hrvatsku i premijera Andreja Plenkovića doživljavamo kao prijatelja BiH posebno na našem euroatlantskom putu, rekao je Čović.

- Razgovarali smo o situaciji u BiH, lokalnim izborima i neizbježnoj temi - izbornom zakonodavstvu kojeg smo Izetbegović i ja potpisali kroz dva sporazuma kad smo pripremali izbore u Mostaru, izjavio je Čović.

- Nismo imali prigodu dotaknuti se svih tema što treba uraditi, ali osnova tog našeg sporazuma je da se hrvatskom narodu, kao i drugim narodima, osigura legitiman izbor njihovih predstavnika na svim razinama vlasti u BiH, rekao je Čović za HRT.

Plenković uoči sastanka: 'Nastavljamo dijalog'

Premijer je uoči sastanka poručio kako je važno imati kontinuirani dijalog sa svim narodima u BiH.

- Mi imamo kontinuirani dijalog s predstavnicima naroda BiH već duže vremena. Gospodin Izetbegović je vrlo utjecajan čovjek, osobito kao čelnik SDA, rekao je Plenković u najavi sastanka.

- Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnošću, tu mislim prije svega na izborni zakon, istaknuo je premijer.

image
Sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem u Banskim dvorima
Boris Kovacev/Cropix

Džaferović: Neka nas puste da radimo svoj posao

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je kako ne vidi problem u tome da se hrvatski dužnosnici sastaju sa čelnicima političkih stranaka iz njegove zemlje pa na taj način tretira i susret hrvatskog premijera s čelnicima HDZ BiH i SDA.

- Ako je tako, a jest, onda nije povreda institucija BiH. Ono što je bilo u Zagrebu ranije, da hrvatski predsjednik poziva jednog člana (Predsjedništva BiH) i zaobilazi predsjedavatelja i instituciju, je povreda institucije, izjavio je Džaferović za televiziju N1 komentirajući zagrebački susret Andreja Plenkovića s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Na pitanje o tome kako vidi Plenkovićevu poruku u govoru sudionicima Opće skupštine Ujedinjenih naroda da je vrijeme za reviziju postignuća Daytonskog sporazuma i njegove izmjene, Džaferović je odgovorio konstatacijom kako je za njega to unutarnje pitanje BiH.

image
Sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem u Banskim dvorima
Boris Kovacev/Cropix

- Srbija i Hrvatska jesu potpisnice (Daytonskog sporazuma) i one imaju samo jednu obvezu, jer su obje sudjelovale u agresiji na BiH i zato su potpisnice, a to je da bez ikakvih prava poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ne poduzimaju nikakvu radnju da bi to ugrozili. U našem ustavu piše da se izmjene mogu vršiti kada imate dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH. Neka nas puste da radimo svoj posao. Veoma važno je da Hrvatska i BiH imaju što moguće bolje odnose jer prijateljski odnos nadilazi sva moguća otvorena pitanja koja imamo, a imamo brojna, kazao je Džaferović.

Potvrdio je i kako će sva tri člana Predsjedništva BiH u utorak biti u Bruxellesu kako bi s dužnosnicima Europske unije razgovarali o provedbi reformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 16:57