NACIONALNI DAN

Plenković: Šaljemo jasnu poruku da nasilje nema opravdanja i ne smije se tolerirati

Samo u prvih šest mjeseci ove godine, od kada je uvedeno novo kazneno djelo, femicid, prijavljena su čak četiri teška ubojstva žena

Andrej Plenković

 Lucija Ocko/Cropix

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković objavio je u nedjelju u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da šalju jasnu poruku da nasilje nema opravdanja i ne smije se tolerirati.

"Obilježavajući Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, šaljemo jasnu poruku da nasilje nema opravdanja i ne smije se tolerirati. Vlada Republike Hrvatske će nastaviti poduzimati mjere s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", objavio je premijer Plenković na društvenoj mreži X u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Hrvatski sabor je prije 20 godina, 22. rujna proglasio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na žrtve koje su na taj datum 1999. stradale kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se s ciljem veće senzibilizacije javnosti jer podatci pokazuju da su samo u prvih šest mjeseci ove godine, od kada je uvedeno novo kazneno djelo, femicid, prijavljena čak četiri teška ubojstva žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:54