OTKRIVAMO

Plenković Tomaševiću reže najvišu stopu poreza! Zagrepčanima iduće godine raste plaća, izračunali smo za koliko

Ova mjera pogodit će gradove gdje HDZ nije na vlasti

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević

 Goran Mehkek/Cropix

Vlada želi dodatno rasteretiti rad pa se tako najavljuje dizanje osobnog odbitka s 560 na 600 eura mjesečno, ali i dizanje praga za oporezivanje po višoj stopi poreza na dohodak. Kao što smo već objavili, sadašnji prag od 4200 eura mjesečno, podigao bi se na 5000 eura mjesečno, što će utjecati na povećanje plaća za oko 12.000 visokoobrazovanih građana, liječnika, IT-jevaca, inženjera, ali ponovno i najviših državnih dužnosnika koji nakon nedavnog povećanja plaća od 80 posto, od 1. siječnja mogu očekivati nove povišice od oko 200 eura u neto iznosu.

No, čini se da Vlada razmišlja i da dodatno spusti maksimalne stope poreza na dohodak koje su uveli neki gradovi u Hrvatskoj. Naime, nakon što je Vlada ove godine ukinula prirez i ostavila mogućnost gradovima i općinama da sami propišu stope poreza na dohodak u rasponu koji im nadoknađuje ukidanje prireza, neki su se odlučili za propisivanje najveće moguće stope poreza na dohodak.

Tako je Grad Zagreb uveo nižu stopu od 23,6 posto, a višu od 35,4 posto. Kako smo neslužbeno čuli, Vlada sada razmišlja da ograniči stope svima tako da niža stopa maksimalno može iznositi 22 posto, a viša 33 posto.

Općine, podsjetimo, sada mogu propisati niže stope od 15 do 22 posto, a više od 25 do 33 posto. Sada bi se zapravo to preslikalo na gradove. Gradovi s do 30.000 stanovnika mogli su propisati nižu stopu do 22,4, gradovi s više od 30.000 stanovnika do 23 posto, a Zagreb je iznimno mogao do 23,6 posto.

To znači da će osim Zagreba, stope poreza na dohodak morati spuštati i u Sisku, Pregradi, Vrbovskom, Vodnjanu, Supetru i Gospiću. Rijeka je i ranije najavila da će od 1. siječnja iduće godine spustiti stopu poreza na dohodak s 22,4 na 22 posto. Riječ je o gradovima gdje HDZ nema vlast, a u većini njih SDP-ovci su gradonačelnici.

Ukoliko se gradovima ograniči maksimalna stopa poreza na dohodak na 22 posto, to će značiti da će prosječna neto plaća Zagrepčaninu s dvoje djece rasti za 20 eura.

Prosječna neto plaća u Zagrebu za lipanj iznosila je 1509 eura, računali smo da će se osobni odbitak povećati s 560 na 600 eura i da više neće plaćati porez na dohodak po stopi od 23,6, nego po stopi od 22 posto. Na godišnjoj razini to je 240 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 23:25