ANKETA JUTARNJEG

Plenkovićevih šest godina na čelu Vlade: Kako biste ocijenili premijerov rad? Glasujte!

Šest premijerskih godina obilježit će nakon što je početkom svibnja oborio rekord koji je dotad držao Ivo Sanader

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

U srijedu će Andrej Plenković proslaviti šesti premijerski rođendan. Predsjednik Vlade postao je 19. listopada 2016. nakon što su ga zastupnici u Saboru potvrdili većinom glasova. Šest premijerskih godina obilježit će nakon što je početkom svibnja oborio rekord koji je dotad držao Ivo Sanader, postavši najdugovječniji hrvatski premijer u povijesti.

Veliki korupcijski skandali zbog kojih su morali otići brojni ministri (pogotovo iz njegove prve Vlade), mijenjanje koalicijskih partnera u hodu (HNS umjesto Mosta, u prvom mandatu), velike krize - od pandemije koronavirusa, potresa u Zagrebu, a onda i katastrofe na Baniji; velika (geo)politička, sigurnosna i energetska kriza uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu, te galopirajuća inflacija - najvažniji su događaji s kojima se Plenković suočavao u svojih šest godina stolovanja u Banskim dvorima.

Brojne korupcijske afere u koje upadaju njegovi ministri i ministrice, stranačke kolegice i kolege, jako su naštetile Plenkovićevom imidžu pošto on stalno naglašava kako mu je borba protiv korupcije pri vrhu liste prioriteta.

Dok se njegova Vlada solidno nosila s posljedicama pandemije, spriječivši veće ekonomske lomove; s posljedicama potresa nikako se nije znao nositi. Proces obnove upravo je tragikomično spor. Kako još uvijek nismo došli do vrha inflacijskog vala, prerano je za konačnu ocjenu borbe njegove Vlade sa stravičnim udarom na životni standard građana.

S druge strane, mirne duše može se pohvaliti da je najzaslužniji za izgradnju LNG terminala na Krku, projekta koji se dokazao strateški iznimno važnim, nakon što je zbog rata u Ukrajini nastupila energetska kriza jer je Europa hitno trebala naći zamjenu za ruski plin.

Na vanjskopolitičkom planu Plenković se solidno snalazio - Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine postaje članica Eurozone, a na korak je i do ulaska u Schengen.

Što se domaće političke scene tiče, Plenkovića će se pamtiti kao premijera koji je uspio eutanazirati oporbu, ali i kao predsjednika Vlade koji će zbog katastrofalnog odnosa s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem biti (su)odgovoran za svu štetu koja će nastati iz tog rata kojeg tako strastveno vode dva trenutno najdominantnija hrvatska političara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 05:07