OKONČANA ISTRAGA

Podignuta optužnica zbog požara u osječkoj Dravi International protiv Zvonka Bedea i dvojice inženjera

Tereti ih se za ugrožavanje okoliša i dovođenje u opasnost, a otpad se samozapalio te je došlo do ugroze kakvoće zraka i tla

Zvonko Bede, privođenje u PU osječko-baranjsku  

 Vlado Kos/Cropix

Deset mjeseci od stravičnog požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike Drava International, osječko tužiteljstvo je okončalo istragu i podignulo optužnicu protiv vlasnika tvrtke Zvonka Bedea te dvojice ‘dravinih‘ inženjera, a na udaru tužiteljstva se našla i sama tvrtka.

Tereti ih se sve za teško kazneno djelo protiv okoliša iz članka 214. st. u svezi čl. 196, potom za ugrožavanje okoliša postrojenjem po članku 197. st.1 ali i za dovođenje u opasnosti života i imovine općeopasnom radnjom.

Ako im se i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti im zatvor.

image

Požar u pogonima tvrtke Drava International na Brijestu.

Marin Franov/Cropix

-Okrivljenike se tereti da su od 10. listopada 2022. do 4. listopada 2023., na otvorenom prostoru unutar kruga tvornice četvrtookrivljenog trgovačkog društva u Osijeku, prvookrivljeni direktor trgovačkog društva i drugookrivljenik, kao odgovorna osoba za gospodarenje otpadom, postupili protivno propisima koji reguliraju gospodarenje otpadom (Pravilnik o gospodarenju otpadom, Zakon o gospodarenju otpadom, Zakon o vodama) i izdanim dozvolama za obavljanje te djelatnosti - navodi osječko tužiteljstvo.

Optužnicom još okrivljene terete da su skladištili otpadnu plastiku na neuređenoj prirodnoj podnoj površini znatno većoj od dozvoljene pa su, takvim nepravilnim odlaganjem, skladištenjem i miješanjem raznih vrsta opasnog otpada i plastičnog otpada, izazvali požar velikih razmjera.

image

Požar u pogonima tvrtke Drava International na Brijestu.

Marin Franov/Cropix

A taj požar, radi kojeg su došli pod lupu istražitelja, bio je 4. listopada 2023., uslijed kemijsko-fizikalnog procesa i samozapaljenja otpada. Požarom je bila ugrožena kakvoća zraka i tla na širem području Osječko-baranjske županije i istočne Slavonije.

Novi požar plastike u toj tvrtki ponovno se dogodio 7. kolovoza ove godine, ali je isti ubrzo stavljen pod kontrolu i ugašen. Policijski očevid je nakon toga pokazao da je vatrena stihija izbila zbog kratkog spoja između dva dalekovoda izazvanog aluminijskom folijom.

image

Požar u pogonima tvrtke Drava International na Brijestu.

Marin Franov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:20