GRAD UTVRDA

Plenković i Zelenski dali izjave i potpisali važan sporazum, srpski novinar detaljno nam je objasnio zašto se Vučić predomislio

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u Dubrovnik

Zelenski u Dubrovniku

 Tonci Plazibat/Cropix/

NOVO, 16:23 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić doputovao je u Dubrovnik, gdje su ga dočekali premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je po dolasku na summit rekao da će na skupu biti riječi o primjeni Formule mira, naporima za postizanje mira i zajedničkom odgovoru na sigurnosne izazove, kao i o suradnji na putu prema Europskoj uniji i NATO-u.

Očekuje se da će sudionici usvojiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju, a o tekstu se još pregovara.

Sporni dio deklaracije za Srbiju je onaj u kojemu se traži uvođenje sankcija Rusiji.

Beogradski mediji neslužbeno da su iz predloženog teksta, diplomatskim naporima Srbije, izbačene rečenice o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji i obaveznoj vojnoj podršci Ukrajini.


16:15 - Nakon što su Ukrajina i Hrvatska potpisale Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je da "Hrvatska stoji uz Ukrajinu i stoji od prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu".

- Dubrovnik je grad koji je poznavao rat, koji je poznavao razaranja. Danas on uživa mir, prosperitet i napredak. Točno to je budućnost koju želimo Ukrajini - rekao je Plenković.

- Dragi prijatelji, Hrvatska je stajala uz Ukrajinu od 1991., jedna je od prvih koja je stala uz Hrvatsku i priznala našu neovisnost. Pomogli su nam i s vojnom opremom u periodu kad smo bili suočeni s embargom na uvoz oružja. Danas Hrvatska stoji uz Ukrajinu i stoji od prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu. Prošlo je gotovo 1000 dana i doista smo zadovoljni što je ovo treći summit koji organiziramo u RH - dodao je Plenković.

- Naša je pomoć višestruka. 300 milijuna eura humanitarne pomoći, u energetici, vojnoj opremi... Osim toga, dali smo Ukrajini i svoja stručna znanja koja se odnose na poslijeratna razdbolja poput razminiranja, brige za branitelje, a primili smo i oko 30 tisuća ukrajinskih izbjeglica, kao i branitelje u braniteljske bolnice. Organizirali smo edukaciju odvjetnika specijaliziranih za ratne zločine - ustvrdio je hrvatski premijer.

- Predsjednik Zelenski i ja smo potpisali sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori koji će obilježiti naredne godine. S tim vjerujemo, možemo dati najbolji doprinos. To je prirodni refleks za Hrvatsku koja je u svojoj prošlosti bila izložena ratu i dobila puno manje međunarodne pomoći. Danas, stojimo zajedno u obrani demokracije i mira - rekao je Plenković.

- Hrvatska Ukrajini daje potporu na putu u članstvo u EU-u prilikom otvaranja pregovora i screeninga. Zatim su uslijedili i pregovori s BiH što je vrlo važno za proces proširenja u smislu dinamike u kontektstu ruske agresije na Ukrajinu", istaknuo je i dodao da Hrvatska već uživa privilegije koje dobiva kao članica. Nije bilo lako provoditi reforme tijekom ratnog perioda, ali pozdravljamo napredak Ukrajine u tom smislu. Proces proširenja, svi se tome nadamo, mora biti temeljen na zaslugama i omogućiti iste uvjete za sve - dodao je Plenković te pozdravio ukrajinski put prema Europskoj uniji, ali i NATO savezu.

- Borba Ukrajine je važna za svijet jer Ukrajinci neopisivo hrabro brane svoje domove. Svim srcem smo uz njih - ustvrdio je hrvatski premijer te rekao da Rusija nije samo napala Ukrajinu već je i potkopavala same temelje europske sigurnosti kršeći načela međunarodnog prava i poretka. Istaknuo je i da treba dati potpunu potporu mirovnom planu predsjednika Zelenskog.


14:46 - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjeluje na summitu u Dubrovniku, gdje se sastao sa šefom moldavske diplomacije Mihailom Popșoijem. Dvojica dužnosnika razgovarali su o produbljivanju bilateralnih odnosa i potpori u procesu proširenja EU-a i primanju Moldavije u blok 27 zemalja. Nakon sastanka, Grlić Radman komentirao je nedolazak predsjednika Zorana Milanovića na summit u Dubrovniku, rekavši da je to događaj koji organizira Vlada RH te da "svaki dužnosnik ima svoj format". No, na prethodna dva summita ovog formata, koji su se organizirali u Grčkoj i Ateni, pozvani su i predsjednici država. Primjerice, u Ateni se predsjednica Katerina Sakellaropoulou sastala sa Zelenskim na marginama summita Ukrajina-jugoistočna Europa održanog u kolovozu 2023., a u veljači je albanski predsjednik dao čvrstu podršku summitu koji se održavao u Tirani. S druge strane, predsjednik Milanović nije dobio pozivnicu za sudjelovanje na summitu u Dubrovniku, a ministar Grlić Radman ocjenjuje da bi njegov dolazak ionako "pokvario" ovaj događaj.

"S obzirom na njegove izjave, možda je i bolje da nije došao. Njegove izjave su vrlo kontroverzne, u jednom trenutku je on neutralan i nesvrstan, a u drugom trenutku uspoređuje Putina i Netanyahua. Sve što on radi, radi na štetu hrvatskih nacionalnih interesa. On šteti reputaciji Hrvatske. Otkako je Zelenski postao predsjednikom Ukrajine, Milanović nije napravio ništa osim što nas je blamirao u svijetu. Nije primio niti jednog državnika, a na prste jedne ruke možemo nabrojati gdje je bio gost i čime se bavio. On tvrdoglavo i uporno šteti ovoj državi, ponavlja jedno te istu laž, govori na način na obmanjuje hrvatsku javnost, zastrašuje hrvatsku javnost krivotvorinama i lažima", kazao je Grlić Radman.

Komentirajući Milanovićevu izjavu, koji je rekao da "zna da su NATO-ovi vojnici u Ukrajini", ministar Grlić Radman rekao je da Milanović laže i da se nikada nije razgovaralo o slanju NATO vojnika u Ukrajinu.


13:36 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Vlade Andrej Plenković su potpisali Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine.

image

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković, potpisivanje deklaracije

Tonci Plazibat/Cropix
image

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković, potpisivanje deklaracije

Tonci Plazibat/Cropix
image

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković, potpisivanje deklaracije

Tonci Plazibat/Cropix
image

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković, potpisivanje deklaracije

Tonci Plazibat/Cropix
image

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković, potpisivanje deklaracije

Tonci Plazibat/Cropix
image

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković, potpisivanje deklaracije

Tonci Plazibat/Cropix

13:16 U tijeku je sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a imamo i prvu snimku njihovog susreta.


12:33 Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebali bi uskoro potpisati sporazum, a stigle su i prve fotografije s njihovog sastanka.

image

Zelenski je po dolasku u Dubrovnik odmah otišao na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem

Tonči Plazibat/Cropix
image

Sve je spremno za sastanak Zelenskog i Plenkovića

Tonči Plazibat/Cropix
image

Na sastanku Ukrajina - Jugoistočna Europa osim Plenkovića i Zelenskog sudjelovat će i predsjednici Crne Gore, Kosova i Srbija te premijeri Grčke, Bugarske, Albanije i Sjeverne Makedonije

Tonči Plazibat/Cropix
image

Zelenski i Plenković

Tonči Plazibat/Cropix
image

Zelenski i Plenković

Tonči Plazibat/Cropix
image

Plenković i Zelenski

Tonči Plazibat/Cropix
image

Zelenski i Plenković trebali bi potpisati sporazum tijekom dana

Tonči Plazibat/Cropix
image

Plenković i Zelenski uoči sastanka

Tonči Plazibat/Cropix
image

Volodimir Zelenski stigao je u Dubrovnik

Tonči Plazibat/Cropix
image

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković

Tonči Plazibat/Cropix
image

Po dolasku u Dubrovnik ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otišao je na sastanak s hrvatskim premijerom

Tonči Plazibat/Cropix
image

Plenković i Zelenski u hotelu Excelsior

Tonči Plazibat/Cropix

12:28 - HRT javlja da je u Dubrovniku u tijeku sastanak Andreja Plenkovića i Volodimira Zelenskog.

Vjerojatno će potpisati bilateralni sporazum o humanitarnoj pomoći, razminiranju i procesuiranju ratnih zločina.


11:37 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Dubrovnik gdje će sudjelovati na 3. sastanku na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa, na kojemu bi zemlje regije trebale dati podršku Kijevu u borbi protiv ruske agresije.


11:25 - Na summit u Dubrovniku dolazi i Aleksandar Vučić, kako se neslužbeno doznaje, iako je predsjednik prvobitno poslao svog ministra vanjskih poslova Marka Đurića da zastupa Srbiju kao njen najviši predstavnik. Zbog toga je Dubrovačka deklaracija, koju će potpisati premijer Andrej Plenković, predsjednik Volodimir Zelenski i 12 predsjednika Vlade i države jugoistočne Europe, morala u zadnji tren biti izmijenjena kako bi kao jednog od potpisnika izjave sadržavala ime i prezime Aleksandra Vučića.

Vučićev je ovim manevrom tako još jednom uspio zaokupiti i skrenuti pozornost javnosti na sebe. Srpski vanjskopolitički novinar Boško Jakšić nam kaže da se radi o dobro prokušanom PR triku predsjednika Vučića. Uostalom, srpski je predsjednik isto najavljivao da se neće pojaviti na summitu Ukrajina - jugoistočna Europa u Tirani u veljači ove godine, da bi se na kraju ipak pojavio i potpisao tamošnju deklaraciju.

"Vučić se vodi osobnom ambicijom da odlučuje o svemu i prisustvuje svim skupovima na kojima se o nečemu odlučuje. To je njegov osobni motiv da se pojavi u Dubrovniku, znajući da će onda iskoristi tu priliku da reagira i daje provokativne izjave, sve ono što je dio njegovog političkog marketinga. On jednostavno nije htio propustiti priliku da taj summit prođe bez njega. U krajnjoj liniji, vidjeli smo da on odlazi i na summite na kojima je i Albin Kurti. Vučić se ne usteže odlaziti na ovakve summite jer mu je to prilika da se fotografira bilo u društvu lidera regije, njemačkog kancelara ili francuskog predsjednika", objašnjava nam Jakšić. Na summitu u Dubrovnik dolazi predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Osim prilike za fotografiranje, Vučić je vjerojatno zaključio da bi mu nedolazak u Dubrovnik stvorilo veću šteta nego pojavljivanje.

"Nesudjelovanje Vučića na summitu u Dubrovniku bi bio politički signal zle volje. Srpski predsjednik je očito ocijenio da bi njegovo neprisustvovanje bila loša poruka čitavoj regiji. Iako od summita on neće imati nikakve koristi, od nesudjelovanja bi mogao imati samo štete", zaključuje Jakšić.


11:10 - Uoči samita "Ukrajina - Jugoistočna Europa", pojačano je osiguranje diljem Dubrovnika. Policija je sveprisutna, obavlja sigurnosne provjere te blokira prometnice.

image

Mjere sigurnosti u Dubrovniku uoči samita "Ukrajina - Jugoistočna Europa"

Bozo Radic/Cropix
image

Mjere sigurnosti u Dubrovniku uoči samita "Ukrajina - Jugoistočna Europa"

Bozo Radic/Cropix
image

Mjere sigurnosti u Dubrovniku uoči samita "Ukrajina - Jugoistočna Europa"

Bozo Radic/Cropix
image

Mjere sigurnosti u Dubrovniku uoči samita "Ukrajina - Jugoistočna Europa"

Bozo Radic/Cropix
image

Mjere sigurnosti u Dubrovniku uoči samita "Ukrajina - Jugoistočna Europa"

Bozo Radic/Cropix
image

Mjere sigurnosti u Dubrovniku uoči samita "Ukrajina - Jugoistočna Europa"

Bozo Radic/Cropix
image

Mjere sigurnosti u Dubrovniku uoči samita "Ukrajina - Jugoistočna Europa"

Bozo Radic/Cropix
image

Mjere sigurnosti u Dubrovniku uoči samita "Ukrajina - Jugoistočna Europa"

Bozo Radic/Cropix

9:15 - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ipak bi trebao u srijedu doći u Dubrovnik kako bi sudjelovao na samitu Ukrajina - Jugoistočna Europa, doznaje se iz izvora hrvatske vlade.

Premda je ranije bilo najavljeno da će Srbija na dubrovačkom skupu biti predstavljena na razini ministra vanjskih poslova, danas je potvrđeno sudjelovanje predsjednika Vučića.


U Dubrovniku se danas održava samit Ukrajina - Jugoistočna Europa, na koji stiže ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Osim njega, u Dubrovnik stiže i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednica Kosova Vjosa Osman te predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, a još uvijek je moguć i dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Uz domaćina, predsjednika hrvatske Vlade, Andreja Plenkovića bit će tu i premijeri Grčke Kyriakos Mitsotakis, Albanije Edi Rama, Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, Bugarske Dimitar Glavčevte, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, potpredsjednik Vlade Moldavije Mihail Popsoij kao i ministri vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, Srbije Marko Đurić, te Rumunjske Luminița Odobescu.

U radu summita sudjelovat će i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a tajnik OECD-a Mathias Cormann obratit će se videovezom.

Na skupu bi se trebala potpisati zajednička Dubrovačka deklaracija o Ukrajini, na tragu one koja je potpisana u Ateni i Tirani na prethodna dva summita, kojom bi se osudila ruska agresija i pokušaji aneksije ukrajinskog teritorija.

Ukrajina bi u Dubrovniku trebala dobiti i podršku zemalja JI Europe za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u kada za to budu stvoreni uvjeti, a Zelenski bi trebao dobiti i potporu njegovu prijedlogu mirovnog plana.

image

Volodimir Zelenski

Handout/Afp

Nakon izdvojenog susreta Plenkovića i Zelenskog, prema neslužbenim informacijama, Hrvatska i Ukrajina trebale bi potpisati sporazum o suradnji, a tiče se nastavka pružanja humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina, ali ne uključuje vojnu ili sigurnosnu podršku.

Iako ovo nije prva takva organizacija u Dubrovniku, stručnjaci ističu da prvi put stiže uglednik kojemu prijeti stalna opasnost.

- Od mjera osiguranja trase kretanja do kontrole hrane i pića, do protueksplozije; zatim trasnog osiguranja, nadzor granica, kontrola stranaca, kontrola domaćih osoba. Tako da zapravo sve mjere koje možemo zamisliti, a pogotovo u današnje vrijeme gdje su aktualni dronovi, pa antidronovi; snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica, zrakoplovstvo, kazao je Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost, a javlja HRT.

I svi oni već su u pripravnosti.

image

Sigurnosne mjere u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix
image

Sigurnosne mjere u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix
image

Sigurnosne mjere u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix
image

Sigurnosne mjere u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix

Kako smo jučer javljali, s obzirom na to da skup prate visoke mjere sigurnosti, već jučer se krenulo s uklanjanjem kontejnera i kanti za smeće, a parkirališta u Zagrebačkoj, ulici Petra Krešimira IV. te Frana Supila na kojima danas neće smjeti biti parkirani automobili već su zatvorena policijskom trakom.

Zanimljivi detalj su oznake u bojama ukrajinske zastave, žuto-plave, koje su ‘osvanule‘ na nekoliko stupića u neposrednoj blizini hotela Excelsior u kojem se održava summit.

Za sav promet bit će zatvorena i prometnica Druge Dalmatinske brigade, odnosno priključak na magistralu, a za potrebe parkiranja bit će bez naknade dostupna javna garaža na Ilijinoj Glavici te Sanitatova parkirališta ispod žičare i na Pilama. Za sutra je otkazana i nastava u Turističko-ugostiteljskoj školi i Gimnaziji, a neće biti moguće ni posjetiti otok Lokrum.

Javni gradski prijevoz, autobusne linije 5 i 8, prometovat će prema redovnom voznom redu s mogućim odstupanjima zbog povremenog zaustavljanja prometa no prigradske linije prema Župi dubrovačkoj i Konavlima neće prolaziti preko Ploča već preko Ilijine glavice.

Dubrovčanima je i za ‘oko‘ zapao američki brod Anne S. Pierce koji se službeno vodi kao osobno plovilo za sport i zabavu, a koji se usidrio pred otokom Lokrum odmah preko puta hotela Excelsior.

image

Američki brod ‘Anne S. Pierce‘ pred Lokrumom

Tonči Plazibat/Cropix

Siva, 32 metara dugačka sivo obojena ‘jahta‘ u Dubrovnik je jutros doplovila s otoka Lopuda, prenosi Dubrovački vjesnik.

Također, policijski helikopter od jučer ujutro nadlijeće Dubrovnik, a policajci su pregledavali gradilište hotela Argentina neposredno uz hotel Excelsior te ulicu Frana Supila.

Dubrovčani su ovakvim visokim mjerama osiguranja svjedočili jedino 2003. godine kada je u Dubrovniku boravio papa Ivan Pavao II. koji je u gruškoj luci predvodio misno slavlje te 2006. godine kada je grad posjetio američki potpredsjednik Dick Cheney koji se sastao tadašnjim s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom te sudjelovao na sastanku Američko-Jadranske povelje s predsjednicima vlada Hrvatske, Makedonije i Albanije.

image

Sigurnosne mjere u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix
image

Sigurnosne mjere u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix
image

Sigurnosne mjere u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 16:24