NEVRIJEME U ISTRI

Pogledajte kako kod Rovinja more baca barke, valovi su ogromni; Na Umag se sručila ogromna količina kiša

Na sjeveru iSTRE su i temperature zraka nešto niže i kreću se oko 18 stupnjeva Celzijusa

Ilustrativna fotografija

 Bozidar Vukicevic/cropix/Cropix

Jača kiša pogodila je danas ujutro sam sjever Istre - točnije gradove Umag, Buje i Buzet.

Vatrogasci su imali posla s ispumpavanjem podruma u Umagu, a na fotografijama koje stižu iz Umaga vide se posljedice nevremena. No šef istarskih vatrogasaca Dino Kozlevac uvjerava da je situacija pod kontrolom.

- Nije bilo vjetra pa nije bilo rušenja stabala. Voda se ispumpava u Umagu iz podruma i to će brzo biti riješeno. Uglavnom ništa strašno i neuobičajeno. Nije bilo problema u prometu, niti su prometnice bile poplavljene kao primjerice u okolici Kopra i Kopru gdje je palo više kiše, kazao nam je Kozlevac.

A u Bujama je prema podacima Istramet danas palo najviše kiše – 56,4 mm. To se odnosi i na dijelove Umag. U Buzetu je pak palo 54.1 mm kiše, dok primjerice u Poreču, Rovinju i Puli gotovo nije palo ni kapi kiše.

No iz Rovinja stižu snimke snažnog vjetra na plaži kampa Amarin kod Rovinja. Vidi se kako more baca barke, a valovi su ogromni.

Pale temperature

Na sjeveru su i temperature zraka nešto niže i kreću se oko 18 stupnjeva Celzijusa. Na jugu je ostalo toplo i temperature su i dalje ljetne - 25 stupnjeva Celzijusa.

- U vrlo nestabilnoj jugozapadnoj struji, jutros je došlo do razvoja takozvanog oborinskog vlaka na krajnjem sjeverozapadu Istre, gdje je Bujštini lokalno donio više od 115 mm kiše. Da se formirao oborinski vlak koji će donijeti ekstremne količine oborina bilo je jasno već jutros, o čemu smo i izvijestili. Prema izvještajima s terena, najteže su pogođeni Kopar i Umag, gdje su brojne prometnice pod vodom. Oborinski vlak je pojava u kojoj serija konvektivnih oluja prolazi istom putanjom zbog prisutnosti nestabilne atmosfere i fronte. Zbog kontinuirane konvekcije i regeneracije oblaka, to može rezultirati obilnim oborinama na lokaliziranom području, što nerijetko uzrokuje poplave, poručuju iz Istrameta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 17:45