STIGLI ISELJENICI

Pogledajte kakva je zastava osvanula na našem otoku, jasno je tko ju je objesio...

Zastavu su objesili hrvatski iseljenici čiji su preci napustili Susak i otišli u Ameriku, a svake godine u srpnju se vraćaju

Otok Susak

 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Na Susku je danas osvanula zastava kojom hrvatski iseljenici iz Amerike podržavaju Donalda Trumpa na predstojećim američkim predsjedničkim izborima. Na zastavi piše ‘Trump 2024, Take America back‘.

Fotografiju nam je poslao čitatelj, a objesili su je hrvatski iseljenici čiji su preci napustili Susak i otišli u Ameriku, a svake godine u srpnju dolaze na Susak i obilježavaju svoj dan, Dan iseljenika otoka Suska.

image
Čitatelj/

Iseljenici iz SAD-a tom prilikom nose tradicionalne sušačke nošnje, a nakon svečanog otvorenja, dan se obično nastavlja druženjem s mještanima u Klubu iseljenika, sportsko-zabavnim igrama i dječjom ‘‘Mini olimpijadom‘‘. Susret iseljenih Suščana s mještanima prilika je i za prezentaciju autohtonih proizvoda otoka Suska, piše HRT.

Naime, tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća došlo je do velikog iseljavanja sa Suska u Ameriku, posebice na područje oko New Jerseya, gdje danas živi više od 2500 Suščana. Otok je tada bio značajno napučeniji nego danas, kada ima manje od 150 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 19:54