VAŽAN SLUČAJ U OSIJEKU

Pokušao ući na stadion s tuđom ulaznicom. Slična avantura mu više neće pasti na pamet...

Hoće li zaštitari biti jednako revni i kad huligani uništavaju stadionsku imovinu te ugrožavaju sigurnost ostalih gledatelja?

Opus Arena, Osijek

 Vlado Kos/Cropix

Noć provedena u policiji i 370,36 eura novčane kazne, epilog je pokušaja ulaska jednog gledatelja na osječku Opus Arenu s godišnjom ulaznicom svoga prijatelja u nedjelju 25. kolovoza na utakmicu Osijek - Rijeka. Vidljivo je to iz preslika presude Prekršajnog suda u Osijeku koja je u utorak poslijepodne počela kružiti raznim navijačkim grupama.

Prema preslici presude, gledatelj je oko 20.45 sati došao na ulaz, gdje je zaštitar od njega, kao i od svih ostalih navijača, zatražio da mu pokaže ulaznicu, što je ovaj i učinio. No, kad je zaštitar zatražio i osobnu iskaznicu kako bi provjerio je li ulaznica kupljena na isto ime, mladić mu je nije dao, pa je ovaj pozvao policiju koja je bila na osiguranju događaja.

Gledatelj potom, prema odgovoru koji smo dobili od PU osječko-baranjske, nije htio pokazati osobnu ni policajcu i na kraju je završio u policijskoj postaji te je ondje zadržan do ponedjeljka u 10.30 sati, nakon čega je priveden na Prekršajni sud u Osijeku. Tamo mu je izrečena novčana kazna od 450 eura, pri čemu mu je vrijeme provedeno u policiji uračunato kao dva zatvorska dana, pa mu je kazna umanjena za 79,64 eura.

Sve po zakonu

Sve to odrađeno je na temelju Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, konkretno njegova članka 4., st. 1., podst. 10., gdje piše da se protupravnim ponašanjem u smislu ovog Zakona smatra "pokušaj nedopuštenog ulaska ili nedopušten ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor ili prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju".

Posuđivanje ulaznica prijateljima i članovima obitelji, u slučaju da je vlasnik odsutan, praksa je na praktički svim našim stadionima, pa tako i osječkom, iako klubovi uoči svake utakmice obavijeste navijače da se na ulazima "uspoređuju podaci s ulaznica s onima koji stoje na vašim osobnim dokumentima". No, sve dosad nismo čuli da je netko završio u zatvoru zato što je pokušao ući na stadion s ulaznicom koju mu je netko svojevoljno dao.

Očito je da se dosad na to gledalo kroz prste ili je onima koji su uhvaćeni jednostavno rečeno da ne mogu ući na stadion, a da ih se nije zatvaralo i novčano kažnjavalo. Iz policije su nam odgovorili kako se gledatelj prilikom postupanja nije ponašao neprimjereno, nego je u policiji i na sudu završio isključivo zbog toga što je pokušao na stadion ući s tuđom ulaznicom.

Prijenos ulaznica na druge osobe jedan je od problema s kojim se navijačka populacija susreće na svim stadionima u Hrvatskoj, osim na Poljudu i Maksimiru. Naime, iako svi naši klubovi, pa tako i Osijek i Rijeka, u svojim pravilnicima imaju opciju prijenosa ulaznice na drugu osobu uz suglasnost kluba, ona se u praksi ne primjenjuje. Jedino su Hajduk i Dinamo od ove sezone svojim navijačima to omogućili, a sve s ciljem da im sjedalice ne ostanu prazne ako netko ne može doći na utakmicu. Iz Osijeka najavljuju da će to uskoro biti moguće i u Opus Areni.

Što ćemo s utakmicom Hrvatska - Poljska?

Međutim, ovaj slučaj otvara i neka druga pitanja u smislu postupanja organa reda na stadionima, koji nisu ni upola tako revni kad su u pitanju huliganski ispadi pojedinih navijačkih skupina, uništavanje stadionske imovine i ugrožavanje sigurnosti ostalih gledatelja.

Osječanima su, primjerice, još svježa sjećanja na, nikada sankcionirano, uništavanje stadiona i bacanje topovskih udara navijača Hajduka na utakmici Osijek - Hajduk u studenome prošle godine, koje su zaštitari i policija gledali bez ikakve reakcije. Kad je o ulaznicama riječ, bit će zanimljivo vidjeti hoće li zaštitari biti tako revni i prilikom pregleda ulaznica za utakmicu Hrvatske i Poljske u Ligi nacija u Opus Areni. Naime, na tu će utakmicu sigurno dosta navijača doći s tuđim ulaznicama, kao što je bilo i prošle godine na istom stadionu na utakmici Hrvatska - Turska.

Tada su zaštitari, nakon natezanja, pustili sve takve navijače i nisu ih prijavili policiji. Ako 8. rujna na utakmici Hrvatska - Poljska primijene istu mjeru kakvu su primijenili na ovom gledatelju u nedjelju, brojne bi sjedalice mogle ostati prazne, a pritvorska jedinica PU osječko-baranjske premalena da primi sve koji bi u njoj uz primjenu spomenutog Zakona trebali završiti...

Drugačiji rasplet situacije

Iskusni pravni stručnjaci s kojim smo razgovarali o ovom slučaju ukazali su nam na tri ključne točke koje su mogle i trebale dovesti do potpuno drugačijeg raspleta ove situacije. Prva se odnosi na klub, koji bi trebao u svom sustavu omogućiti navijačima da, ovisno o potrebi i situaciji, mogu svoju ulaznicu od prilike do prilike prepustiti nekome drugome i da se to uredno zabilježi u sustavu.

Drugi problem se, prema njihovim riječima, odnosi na postupak redara, koji je bio prilično krut u tumačenju zakona, kao potom i policija. Jedni i drugi mogli su jednostavno gledatelju reći da ne može ući na stadion ako neće pokazati osobnu iskaznicu – policija ga je eventualno mogla prekršajno prijaviti zato što odbija pokazati osobnu – i tako riješiti problem bez pritvaranja i odvođenja na sud. I treće, u konačnici, ni sudac ga nije morao osuditi. Naime, kako navode naši sugovornici, u podstavku po kojem je gledatelj osuđen navodi se ‘‘pokušaj nedopuštenog ulaska ili nedopušten ulazak u gledateljski prostor‘‘. Po njima bi se to trebalo primijeniti samo ako je netko pokušao bez ikakve ulaznice ući na stadion. Ovaj je gledatelj imao ulaznicu, a ako bi postojala sumnja da je do nje došao prevarom ili krađom, onda se moglo kontaktirati vlasnika ulaznice i pitati ga je li ulaznicu dao svojevoljno ili ne. Uglavnom, naši sugovornici smatraju da se ova situacija mogla i trebala izbjeći na više razina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:28