SUĐENJE U OSIJEKU

Policija nakon duge potrage pronašla bivšeg vratara Modrih i privela ga na sud: ‘Dinamo mi nikada nije bio dužan 100.000 eura‘

Kada sam potpisao ugovor s DInamom, potpisao sam i ugovor o zastupanju s Marijem Mamićem

Mario Jozić, bivši vratar Dinama, svjedok na suđenju Zdravku Mamiću u aferi Dinamo II

 Nikola Patković/

Mario Jozić, nekadašnji pričuvni vratar Dinama, a poslije trener vratara u zagrebačkom klubu, što i danas radi u Lokomotivi, priveden je u ponedjeljak na Županijski sud u Osijeku kako bi svjedočio na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim optuženima u aferi Dinamo II za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz kluba. Budući da se nije odazivao na sudske pozive, Jozića je policija već jednom pokušala dovesti na sud, ali ga nisu našli na kućnoj adresi. On je, inače, jedan od 17 bivših igrača Dinama za koje se u optužnici navodi da su poslužili za nezakonito izvlačenje novca iz Dinama na ime nepostojećih dugova prema njima. USKOK konkretno sumnjiči Zdravka Mamića da je u dogovoru s Damirom Vrbanovićem, Marijem Mamićem i Sandrom Stipančićem, dogovorio kako će tvrtka Corporate Advantage, u kojoj su prema optužnici Zdravko i Mario Mamić bili suvlasnici, a Stipančić voditelj poslovanja, preuzeti navodni dug prema tim igračima te da će Dinamo toj tvrtki isplatiti 3 milijuna eura, što je i učinjeno tijekom 2006. godine.

Igrači ne znaju ništa o dugu

No, iz iskaza igrača u istrazi, pa tako i Jozićevog za kojeg je navodni dug bio 100.000 eura, proizlazi kako oni ‘‘nemaju nikakvih saznanja o tome da bi bilo koja strana tvrtka preuzela navodna dugovanja GNK Dinamo prema njima, te da bi oni potpisali bilo kakve suglasnosti da pristaju da se njihovo potraživanje prenese na neku stranu tvrtku, niti su čuli za Corporate Advantage.‘‘ Jozić je na sudu rekao kako u karijeri nije imao menadžere, već je sam dogovarao uvjete, a s Dinamom je potpisao dva profesionalna ugovora o kojima nije previše pregovarao, nego je prihvatio što su mu ponudili, prvo Velimir Zajec, a onda i Zdravko Mamić. Nije imao odredbu o podjeli transfernog obeštećenja.

- Tada sam već imao preko 30 godina i teško da bih to mogao imati. Inače, taj drugi ugovor je raskinut prije isteka. Ne sjećam se da sam dobio novac za taj raskid ugovora, ali znam da mi je Zdravko dao poklon u novcu kada je čuo da se ženim. Mislim da se radilo o 1.000 eura - rekao je Jozić, dodavši i da su mu plaće redovno isplaćivane te da mu Dinamo nije ostao ništa dužan. Nakon što mu je pročitan dio iz iskaza u istrazi, kada je opisao kako su vršene isplate i da jedan dio potraživanja nije dobio, jer je dobio posao u Dinamovoj nogometnoj školi, kazao je da je to vjerojatno točno. Na konkretno pitanje je li mu Dinamo ikada bio dužan 100.000 eura, kazao je da nije, kao i da nikada nije dobio nikakav novac od bilo koje strane tvrtke na ime duga Dinama prema njemu.

- Nije mi poznata tvrtka Corporate Advantage, niti znam da sam potpisivao neke sporazume sa stranim tvrtkama ili suglasnosti da neka strana tvrtka preuzme moja potraživanja prema Dinamu - istaknuo je Jozić.

Ugovor s Dinamom i Marijem Mamićem

Svjedočio je i Marko Kolar, trenutno nogometaš Gorice, koji je s Dinamom je imao stipendijski i profesionalni ugovor, ali nikada nije upisao službeni nastup za seniorsku momčad. Ugovor o zastupanju, pak, imao je s agencijom Marija Mamića, a potpisao ga je otprilike u isto vrijeme kada i profesionalni ugovor s Dinamom. Na sudu je rekao kako se detalja tih ugovora ne sjeća, pa tako ni ugovorenih iznosa, ali zna da mu je Dinamo platio sve što je bilo ugovoreno i to preko računa. Isto tako, zna da je agencija Marija Mamića imala pravo na postotke od njegovih budućih transfera, ali u vrijeme dok je bio u toj agenciji nije realizirao nijedan transfer.

- S obzirom na to da sam ja u to vrijeme bio maloljetan, uvjete ugovora s Dinamom dogovarao je moj tata, vjerojatno sa Zdravkom Mamićem. Ne znam da sam imao ugovorenu podjelu transfernog obeštećenja s Dinamom – kazao je Kolar, nakon čega mu je predočen profesionalni ugovor potpisan 2012. godine, prema kojem je imao plaću od 10.000 kuna bruto mjesečno. U ugovoru je bila definirana i podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 posto. Potvrdio je svoj potpis na ugovoru, a rekao je i da je potpisivao neke anekse, ali se detalja ne sjeća.

Nakon što su mu predočena tri aneksa ugovora, jedan iz 2013. te dva iz 2014. godine., potvrdio je da su to aneksi koje je potpisao, a prema kojima mu je povećavana plaća. Za prvi aneks je dobio i nagradu u bruto iznosu od 125.000 eura koja mu je isplaćena na račun. S obzirom da je on još uvijek bio maloljetan, uvjete profesionalnog ugovora dogovarao je njegov otac, pa se ne sjeća ni pod kojim okolnostima je dogovoreno da ga zastupa Mario Mamić. No, poznata mu je tvrtka Rasport Management, jedna od inkriminiranih tvrtki preko koje se kako stoji u optužnici izvlačio novac iz Dinama.

- S njima sam potpisao ugovor o zastupanju i o tome sam komunicirao samo s Marijem Mamićem – rekao je Kolar, potvrdivši, nakon uvida, da je imao i ugovor s tvrtkom PSM Prosoccer Management, ali se detalja tog ugovora ne sjeća, niti poznaje osobu Marco de Cia, koji je u ime te tvrtke potpisao ugovor. Zna da od njih nikada nije dobio novac, a nema saznanja da su on ili njegovi roditelji bilo kome prodali prava na 50 posto njegova transfernog obeštećenja. Inače, u tom je ugovoru ‘‘bilo navedeno da vrijedi deset godina te da postoji obveza igrača Marka Kolara da po odlasku iz Hrvatske u inozemstvo toj agenciji predaje 10 % svojih prihoda te da, ukoliko prije isteka tog ugovora odluči raskinuti suradnju s tom agencijom mora platiti iznos od 1.000.000,00 eura.‘‘ Kolar je rekao da on i njegovi roditelji nikada nisu predali nikakav novac agenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 12:25