NEMA UGROZE

Policija o snimci na Jarunu: ‘Nisu strani radnici napali maloljetnike, ne treba podlijegati mržnji‘

- Strani radnici su došli u našu zemlju zarađivati za kruh. S njima trebamo biti dobri, kao i oni s nama, rekao je Tomislav Krtinić.
 Screenshot/

Nakon što se društvenim mrežama proširila snimka na kojoj strani radnici trče za maloljetnicima na zagrebačkom Jarunu, policija je započela istragu tog incidenta, a pomoćnik načelnika za javni red i sigurnost u Zagrebu, Tomislav Krtinić, za RTL je rekao da ti strani radnici nisu napali mladiće već je sve pogrešno percipirano.

- Snimka nam služi kao dokaz i istražujemo kontekst događaja, uključujući i snimku. U svakom slučaju ne radi se o napadu stranih radnika na naše državljane, nego o njihovom pokušaju zadržavaju osoba za koje smatraju da su počinitelji nekih ranijih djela, kaže Krtinić.

Dodaje da nije dobro da se širenjem ovakvih snimki širi mržnja.

- Pozivamo građane da ne podliježu takvima jer je stanje sigurnosti povoljno. Stranci koji radi u Hrvatskoj, u Zagrebu ih ima 55.000 prijavljenih, nisu nikakva ugroza nego su građani ovog grada i ove policijske uprave.

Na pitanje postoji li bojazan od eskalacije sukoba, Krtinić kaže da policija ništa ne prepušta slučaju.

- Ne želimo da se dogodi bilo kakva eskalacija. Ponavljam, u ovoj situaciji strani radnici nisu išli s namjerom da napadnu nekoga, nego da zadrže do dolaska policije osobe za koje smatraju da su ranije počinila kaznena djela.

Na pitanje o napadima na strane radnike, Krtinić kaže da od razbojništava, u svega 0,7 posto su žrtve strani radnici.

- Dakle, svaki 150. je strani radnik koji je žrtva razbojništva. To je ispodprosječna brojka, rekao je i dodao da je policija uspješna u rješavanju takvih slučajeva te da ih je riješeno više od 30 posto.

- Građanima bih poručio da ne podliježu mržnji. Strani radnici su došli u našu zemlju zarađivati za kruh. S njima trebamo biti dobri, kao i oni s nama. Od njih ne prijeti nikakva ugroza. Ne treba podlijegati mržnji pojedinaca. Nažalost, imamo pojedince koji koriste to kao gorivo za mržnju, ističe Tomislav Krtinić za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 15:47