VELIKA ŠKRTICA

Ponesete li krivu karticu kada putujete u inozemstvo mogli bi plakati za novcem: Naknade su nemilosrdne, u prosjeku čak 8 posto!

Putnike se upozorava i da nikad ne podižu gotovinu na bankomatima u zračnim lukama jer su tamo naknade za podizanje gotovine značajno više

Šoping ulica, Soho, New York 

 Richard B. Levine/Imago Stock&people/Profimedia/Richard B. Levine/imago Stock&people/profimedia

Pogrešna kartica tijekom putovanja u inozemstvo mogla bi vas znatno financijski oštetiti, a britanska udruga za zaštitu potrošača Which procjenjuje da na svakih podignutih 100 britanskih funti potrošač tijekom putovanja ostane bez gotovo osam posto tog iznosa, točnije 7,99 funti.

Najveći dio tog iznosa odnosi se na bankarske naknade koje se događaju prilikom preračunavanja iz potrošačke u lokalnu valutu, a neke kartice obračunavaju dvostruke naknade - fiksnu po svakom podignutom iznosu te još određeni postotak.

Which zato sugerira da prilikom pripreme za putovanje potrošači dobro prouče koje se naknade odnose na koju karticu te za trošenje na putovanju odaberu onu koja je najpovoljnija.

Osim toga, putnike se upozorava da nikad ne podižu gotovinu na bankomatima u zračnim lukama jer je nerijetko situacija takva da su u sklopu aerodroma naknade za podizanje gotovine značajno više, kao i da prije razmjene novca dobro provjere uvjete i tečajeve kod pojedinih financijskih institucija ili u mjenjačnicama, jer ti iznosi nerijetko znaju jako varirati.

Prilikom plaćanja karticama u trgovinama u zemljama koje imaju drugačiju valutu od potrošačke, većina POS uređaja potrošača će pitati želi li platiti u lokalnoj valuti ili želi da se napravi konverzija, a ovdje je bitno znati da je za potrošača obično isplativije odabrati plaćanje u lokalnoj valuti jer konverziju obično radi lokalna banka, i to često po nepovoljnijim uvjetima.


Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute.

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 20:00