UGROŽENA VLADAJUĆA VEĆINA?

Poraženi najavljuju protuudar: Slijedi masovni odlazak članova, počinju razgovori o novoj političkoj opciji

Koliko saborskih zastupnika ostaje u DP-u, a koliko će ih poći za Radićem?

Zagreb, 310824.
Hotel International.
Izborni sabor Domovinskog pokreta na kojem se bira novi predsjednik stranke.
Na fotografiji: rukovanje Marija Radica i Ivana Penave.

 Ranko Suvar/Cropix

Višetjedna drama tijekom koje su između dviju suprotstavljenih ekipa padale teške riječi, uvrede, pa čak i jedna kaznena prijava, okončana je danas na izbornom saboru Domovinskog pokreta uvjerljivom pobjedom (glasovima 64 od 103 delegata) Ivana Penave.

Bio je to očito unaprijed pomno isplanirani blitzkrieg - igra u kojoj Mario Radić i njegova ekipa nisu imali nikakve šanse.

Potez koji je definitivno prelomio cijelu stvar u Penavinu korist bila je odluka da glasanje za novog predsjednika i zamjenika predsjednika stranke neće biti tajno (ubacivanjem glasačkih listića u biračku kutiju) nego javno - da će se delegati podizanjem ruku javno izjašnjavati jesu li za Penavu i njegova zamjenika Stipu Mlinarića ili za Radića i njegova zamjenika Igora Peternela.

Nakon što je odbijen prijedlog Radićeve ekipe da se glasa o njihovu amandmanu kojim su tražili tajno izjašnjavanje delegata, Radić, Peternel i njihovi delegati napustili su dvoranu hotela International, gdje se danas održavao izborni sabor DP-a.

- To je smiješno, ovo nije Sabor, o čemu mi pričamo? Najprije su stavili na dnevni red da se glasa o Poslovniku, a mi smo imali protuprijedlog - amandman o tajnom glasanju s promatračima. Nakon što su stavili na glasanje Poslovnik bez našeg prijedloga, mi smo shvatili da više nemamo ovdje što tražiti. Ako se ne možemo izboriti da se uopće stavi na glasanje naš prijedlog, onda je sve ovo besmisleno, čisto silovanje - rekao je Radić objašnjavajući zašto su on i njegova ekipa napustili izborni sabor stranke.

image

Igor Peternel i Mario Radić

Ranko Suvar/Cropix

Puno direktniji bio je kandidat za njegova zamjenika Igor Peternel.

- Ova stranka od ovog trenutka više ne postoji. Radi se o jednoj primitivnoj bandi koja je, koristeći nevjerojatno lošu zakonsku regulativu, na divljački način ukrala jednu političku stranku i eutanazirala je. Pa gdje toga ima, da se glasa javno?! Što je idući korak, da se glasa javno i na parlamentarnim izborima? Ja s tim ljudima više ne želim imati nikakve veze - rekao je saborski zastupnik Peternel.

S druge strane, izborni pobjednici tvrde kako je situacija u stranci cijelo vrijeme bila pod kontrolom unatoč tome što je, kako kažu, Radić stvarao kaos i privid da uživa podršku većine članova stranke i većine izbornih delegata.

- Kako smo i najavljivali, cijelo ovo vrijeme je situacija bila pod kontrolom. Zahvaljujem svim članovima stranke, dužnosnicima, izaslanicima na saboru koji su izdržali silne pritiske, bili hrabri i omogućili demokratski izborni proces... Od Radića ste slušali svašta ovih dana. Nakon sveg kaosa koji je učinjen da se uništi stranka, sada je tema ‘nije nam se dozvolilo‘. Prije dva dana problem je bio tajno glasanje, pa sam rekao da je iluzionist došao do zida i da ćemo dovesti stvar na konac javnim glasanjem da sutra ne bi pričali o tome da je netko nekoga prevario - rekao je Penava nakon završetka izbornog sabora.

image

Ivan Penava i Stipo Mlinarić

Ranko Suvar/Cropix

Dodao je kako je njegova pobjeda vrlo uvjerljiva (64 naspram 39) i kako se nada da će i Radić i ostali danas poraženi ostati u Domovinskom pokretu.

Nakon ovakvog raspleta unutarstranačkih izbora najvažnije pitanje glasi: koliko saborskih zastupnika ostaje u DP-u, a koliko će ih poći za Radićem?

Dok predsjednik stranke Ivan Penava tvrdi da kontrolira devet od ukupno 11 saborskih zastupnika DP-a, druga strana nudi drugačiju matematiku i najavljuje protuudar.

- Dajte nam dva, tri dana - rekao je Peternel novinarima koji su ga pitali izlazi li iz DP-a i koliko će saborskih zastupnika prestati podržavati Vladu DP-a i HDZ-a.

image

Josip Dabro, Ivan Penava i Stipo Mlinarić

Ranko Suvar/Cropix

Nekoliko sati kasnije, izvor iz danas poražene ekipe rekao nam je kako sada slijedi masovni izlazak članova iz DP-a, te da počinju razgovori o mogućem stvaranje nove političke opcije.

- Puno članova će otići za nama i napustiti DP. Među njima će biti i gradskih i županijskih vijećnika, pa čak i cijelih organizacija DP-a. Neko vrijeme ćemo djelovati (i u Saboru) kao nezavisni, a kasnije ćemo vidjeti što će biti - kaže naš sugovornik.

I dok Penava tvrdi kako parlamentarna većina nije ugrožena jer kontrolira devet od 11 zastupnika DP-a, njegovi suparnici tvrde da to nije točno i da će Domovinski pokret ostati bez najmanje tri saborska zastupnika, misleći pritom na Peternela, Krešimira Čabaja (u Saboru sjedi kao Radićeva zamjena) te Damira Biloglava (koji bi mandat tek trebao aktivirati jer ga sada u Saboru mijenja Frane Tokić).

- Mirovanje mog mandata istječe 24. studenoga i nakon toga ću ocijeniti kada ću se vratiti u Sabor. Moramo razgovarati, vidjeti kakav je uopće novi omjer snaga u Saboru, tko sve čini većinu i o tome će ovisiti naši potezi - rekao je Biloglav u razgovoru za Hinu.

Njihovim odlaskom iz DP-ova kluba zastupnika parlamentarna bi većina pala na minimalnih 76 zastupnika.

Jasno, moguće je i da Radićeva "trojka" nastavi podržavati Vladu Andreja Plenkovića i da parlamentarna većina i dalje broji 79 zastupnika.

Kako god bilo, jedno je sigurno - DP od danas više nije europarlamentarna stranka jer ih je napustio njihov jedini zastupnik Stephen Nikola Bartulica.

- Od današnjeg dana više nisam član Domovinskog pokreta. Odbacujem svako političko nasilje, pa i ovo Penavino. Ne dozvoliti tajno glasovanje odražava veliki strah i lošu namjeru! Do kraja sam se nadao da stranka ovako nisko neće pasti. Bio sam u krivu - poručio je Bartulica.

image

Stephen Nikola Bartulica

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 12:23