BROJNA UPOZORENJA

‘Poremećaji su tek pred nama!‘ Poznata meteorologinja najavljuje munje, oluje, bujice, ali i izuzetno rijedak fenomen...

Vrlo je vjerojatno da će uz obalu biti i obilne količine kiše u kratkom vremenu, lokalno i više od 70 litara po četvornom metru

Željka Pogačić Brckan

 Screenshot Rtl/

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Mjestimice će biti obilnije oborine, a lokalno i olujnog nevremena, osobito na Jadranu i predjelima uz njega. Na kopnu slab i umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar, popodne će okretati na sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, u drugom dijelu dana u okretanju na sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu navečer buru. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna temperatura većinom od 23 do 28 °C, prognoza je DHMZ-a za danas.

Ovom promjenom vremena na moru će temperature pasti na 20 stupnjeva, a na kopnu i ispod 15. Zbog fenomena koji prijeti, Sahara će pozelenjeti, a bit će i munja, kaže meteorologinja RTL televizije Željka Pogačić Brckan.

- Zapravo nas očekuje jedna prilično snažna promjena vremena, praćena brojim upozorenjima. Nakon ovih predfrontalnih pljuskova na zapadu, glavnina poremećaja je tek pred nama. Prije svega valja biti na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena u cijeloj Hrvatskoj koji će na Jadranu i predjelima uz njega biti snažniji i opasniji zbog kombinacije s olujnim udarima juga i jugozapadnog vjetra, rekla je Pogačić Brckan.

Ovo osvježenje će biti kratkotrajno, ali opasno. DHMZ je za danas izdao crveni meteoalarm za područje Istre, a za kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje. Ostatak zemlje je pod žutim meteoalarmom.

image

Meteoalarm za 9. rujan 2024.

Dhmz/

Zbog suše koja je mjesecima vladala, poljoprivrednici se suočavaju s teškoćama, no nove oborine tu neće pomoći, ističe za RTL Ivo Grgić, profesor s Agronomskog fakulteta.

- U ovom trenutku nema ni jedne kulture kojima može pomoći, ali može odmoći. Primjerice grožđe gdje može doći do pucanja bobica i onda pada kvaliteta, također kod voća, kod jabuka, ako dođe do oborina jabuke povuku više vlage i te jabuke više nisu prve klase nego će biti treće klase, kaže Grgić.

Dodaje da neće pomoći ni arteški bunari ako zima ne bude s obilnim padalinama jer su spremnici podzemne vode trenutno umanjeni.

- Vrlo je vjerojatno da će uz obalu biti i obilne količine kiše u kratkom vremenu, lokalno i više od 70 litara po četvornom metru, stoga su poplavljivanje prometnica i lokalnih bujica vrlo izgledne, ističe meteorologinja i dodaje da se novo pogoršanje očekuje opet nakon utorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:33