USKORO REFERENDUM

PORUKA PUČKE PRAVOBRANITELJICE 'Moramo odrediti o kojim se pitanjima smije odlučivati na referendumu!'

Ustavni sud će odlučiti o ustavnosti referenduma kojima se želi u Ustav unijeti odredba da je brak zajednica muškarca i žene, ali mislim da će zahtjev za provjeru ustavnosti tog pitanja biti odbačen , poručila je

ZAGREB - Sabor u petak glasa o odluci da se 1. prosinca raspiše referendum o definiciji braka.

Pravobraniteljica Vidović: Mora se odrediti o čemu će se moći odlučivati na referendumu

Lora Vidović smatra kako će zahtjev za provjeru ustavnosti tog referendumskog pitanja biti odbačen.

- Načelno sam za to da se treba ubuduće odrediti o kojim se pitanjima može odlučivati na referendumu, a o kojima ne. Ustavni sud će odlučiti o ustavnosti referenduma kojima se želi u Ustav unijeti odredba da je brak zajednica muškarca i žene, ali mislim da će zahtjev za provjeru ustavnosti tog pitanja biti odbačen - poručila je danas za HTV Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, dodajući kako prvo moramo pričekati petak i vidjeti kako će glasati Sabor.

Naime, Hrvatski sabor će u petak ujutro glasati o odluci da se za 1. prosinca raspiše referendum, na zahtjev Građanske inicijative "U ime obitelji" potkrijepljenim s oko 700.000 potpisa.

RASPRAVA O REFERENDUMU 'Nemojte misliti da sutra nećemo glasati o razvodu ili pobačaju!'

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav prihvatio je amandmane HDZ-a na prijedlog Odluke o raspisivanju referenduma, po kojima će građani na referendumu odlučivati o samoj izmjeni Ustava, a ne samo o pokretanju ustavnih promjena.

Prihvaćen je i amandman po kojem bi se definicija braka kao životne zajednice muakarca i žene, u slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, unijela u članak Ustava kojim se ašiti obitelj, kako su to tražili inicijatori referenduma.

Iako je nekoliko saborskih klubova tijekom rasprave iznijelo mišljenje kako bi Sabor trebao tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, tome su se žestoko usprotivili i SDP i HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:24