REPORTAŽA MAGAZINA

‘Posljednja svinjokolja? Ma ne, smuvani smo i izgubljeni, ali nećemo pustiti da ova tradicija izumre‘

‘Sve smo poduzeli da rizik bude sveden na najmanju moguću razinu. Problem je neodgovornost ljudi‘

Uz onu silnu ravnicu, marljivost i nepatvorenu srdačnost, svinjokolja Slavonce čini Slavoncima, zato nemaju nikakvu dvojbu koje od dva zla je manje - čekanje hladnijih dana, pa s time riskiranje afričke svinjske kuge ili je obaviti što prije, pa makar se na termometrima temperatura popela na 22 stupnja, baš kako je to učinila u četvrtak, drugi dan studenoga, iako time riskiraju da im se pokvare šunke, kobasice i kuleni.

Tri komada, odnosno šest svinjskih polovica visjelo je u dvoru Petra Šimunovića već oko 10 sati, a majstori mesari upravo su pripremali dignuti i četvrti, zapazili smo to vozeći se Starim Petrovim Selom malo istočno od Nove Gradiške, a na samom zapadu Brodsko-posavske županije, pa smo pristali. Nema riječi o tome da je nestala...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 00:18