ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Postoji taj nekakav uhićeni špijun, a nitko ne zna tko je on. Šikaniranje Severine me zasmetalo kao čovjeka...‘

Na pitanje Zna li itko u Hrvatskoj išta o tome, Plenković je rekao - ne

Andrej Plenković
 

 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da nitko ništa ne zna o navodnom hrvatskom špijunu uhićenom u Srbiji i osudio "šikaniranje" hrvatske pjevačice Severine Vučković na granici s tom susjednom zemljom.

Srbijanski mediji u ponedjeljak su objavili da su vlasti na području Beograda uhitile "hrvatskog špijuna", što je kasnije je potvrdio srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

"Mi smo provjerili, veleposlanik je tu. On ne zna ništa, ministar ne zna ništa, Sigurnosno-obavještajna agencija ne zna ništa. Nitko ne zna ništa tako da još uvijek tragamo za imenom i prezimenom", rekao je Plenković novinarima u utorak.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u ponedjeljak također objavilo da nema saznanja o tom događaju niti je li se to "uistinu dogodio".

"Vidjeli smo vijest da postoji neki špijun, a nitko ne zna koji je špijun. Nemamo pojma u biti što oni hoće s tom operacijom niti je to nešto posebno važno", rekao je Plenković.

Osudio je postupanje srbijanskih vlasti koje su u nedjelju na granici nekoliko sati zadržali i o raznim političkim temama ispitivali Severinu, koja se nakon toga vratila u Hrvatsku.

"Ono što me zaista zasmetalo i kao predsjednika vlade i kao čovjeka je ovo šikaniranje gospođe Vučković na granici. Mislim da je to bilo potpuno nepotrebno i diskriminirajuće i žao mi je da joj se to dogodilo i to je za svaku osudu", rekao je.

Severina je u ponedjeljak priopćila da ju je granična policija nakon zaustavljanja prvo primorala da čeka u automobilu nekoliko sati, potom su 45 minuta pregledavali njezino vozilo, pa je odveli na ispitivanje o temama poput genocida u Srebrenici, ustaškom logoru Jasenovcu, njezinoj podršci prosvjedu protiv iskapanja litija u Srbiji, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i operaciji Oluji.

‘Nije Hrvatska nabavljala Black Hawkove da služe kao taksi‘

Izjavio je i da Hrvatska nije nabavljala Black Hawkove da bi služili kao taksi, referirajući se na medijske navode po kojima predsjednik Republike traži od VSOA-e da se provjeri kuda cure informacije oko njegovih letova zrakoplovom, odnosno helikopterom.

"Ne znam ništa posebno o tome, ono što je tu bitno, zanimljivo je to, znači trebali bi sad, koga se istražuje, novinare ili se istražuje ove koji daju novinarima, što je to? je li to Lex AP?", rekao je Plenklović novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Dodao je kako mu se čini da to Milanović sada malo mijenja uloge.

Ono što je tu bitno je, naglasio je premijer da nije Hrvatska nabavljala Black Hawkove kako bi služili kao taksi.

To je cijela bit ovoga i važno je da to hrvatski ljudi znaju, poručio je.

"Oružane snage su tu, njihova uloga nije niti da prate ni štite, zato postoji Ministarstvo unutarnjih poslova i režim, primjerice kakav ja imam, ima i predsjednik Republike, ima i predsjednik Hrvatskog sabora. Ne vidim da iko od nas drugih tako lakonski poseže za sredstvima koja nisu taksi, a pripadaju Hrvatskoj vojsci", rekao je Plenković.

Predsjednik Republike Zoran Milanović je po pisanju Nacionala uoči prošlog vikenda Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA) prijavio zasad nepoznate osobe zbog sumnji da su u srpnju i kolovozu u više navrata državne tajne učinile dostupnima neovlaštenim osobama, odnosno odale su novinarima podatke o njegovu kretanju, prvenstveno o točnim vremenima i mjestima gdje je on te kada bi trebao uzletjeti i sletjeti vojnim helikopterom Black Hawk.

Zadovoljan rastom BDP-a

Plenković je rekao i da je zadovoljan rastom domaćeg BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 3,3 posto, poručivši kako će učiniti sve da povećanja cijena energenata budu podnošljiva.

"Zadovoljni smo sa tim rastom. To je jedan od najvećih rasta u drugom kvartalu u odnosu na druge članice EU", rekao je.

Poručio je i kako, ako taj rast bude oko 3,5 posto kao što su i predvidjeli, onda će Hrvatska već u prvoj godini njihove treće vlade sa 76 posto prosjeka BDP-a na razini EU doći na 77,5 posto.

To, pojasnio je, znači da su ispunili četvrtinu njihova cilja - doći između 80 i 82 posto prosjeka do 2028.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju realno porastao 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Plenković je istaknuo i kako i podaci o broju zaposlenih pokazuju da imamo praktički punu zaposlenost jer danas u zemlji radi 1,750 milijuna ljudi.

Paketi porezne reforme idu u javno savjetovanje

Naveo je i kako je članovima Predsjedništva potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac predstavio dio priprema za poreznu reformu koju će sutra prezentirati koalicijskim partnerima, a nakon toga pakete porezne reforme uputiti u javno savjetovanje.

Dodao je i kako traju konzultacije na razini Vlade o paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena a nakon toga će ga komunicirati sa socijalnim partnerima i drugim akterima (sindikati, Hrvatska udruga poslodavaca i drugi).

Podsjetio je kako je Vlada u zadnje 2,5 godine s paketima mjera vrijednim 7,7 milijardi eura napravila više nego mnoge druge vlade u EU jer naše gospodarstvo, građani i institucije nisu osjetili energetsku krizu.

Poručio je i kako će sada učiniti sve da povećanja cijena budu podnošljiva.

‘Smiješno što je Plenković odlikovao Markića‘

Predsjednik HDZ-a je, na upit novinara, odličnim ocijenio rad vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Markića. "On je imao potporu i za treći mandat ali mu je (Zoran) Milanović odbio dati treći mandat da bi mu danas dao odličje. Malo smiješno sve skupa"; rekao je.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je odlikovao vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Markića Redom kneza Branimira za osobite zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske na području sigurnosno-obavještajnog rada.

Osuđujem svako nasilje pa i ono prema stranim radnicima

Premijer je i, na novinarski upit, osudio napade na strane radnike.

"Svako nasilje me zabrinjava i svako nasilje osuđujem uključujući i nasilje nad stranim radnicima"; kazao je. Istaknuo je kako našoj zemlji trebaju strani radnici, posebice u graditeljstvu, turizmu, prometu i uslugama.

"Važno je da imamo precizan zakonski okvir i da boravci stranaca koji dolaze ovamo raditi budu regulirani a da se incidenti svedu na najmanju moguću mjeru", rekao je.

Zamoljen za komentar događanja u brodogradilištu 3. Maj, Plenković je kazao da to riječko brodogradilište funkcionira zahvaljujući podršci koju mu je davala njegova vlada i on osobno.

Istaknuo je kako je to brodogradilište kada mu je "stečaj visio nad glavom" uspjelo izgraditi četiri ogromna broda.

Naveo je i kako sada grade sestrinski brod za kanadskog naručitelja a koji je namijenjen za plovidbu po velikim jezerima. "Taj brod se privodi kraju", kazao je.

Plenković je, upitan o unutarstranačkim izborima u Domovinskom pokretu, kazao je da ih prate ali se ne miješaju u njih. "Pustimo ih da završe svoje izbore", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 09:33