OPASNO VRIJEME

Potop i bujične poplave u Istri i Rijeci: DHMZ oglasio crveni meteoalarm, evo što nas čeka sljedećih dana

Slično će biti i u petak - umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, osobito na Jadranu i uz pljuskove s grmljavinom

Radarska slika u 8.10 sati; Ilustracija nevremena

 Neverin.hr, Cropix/

Danas će biti pretežno oblačno s kišom, mjestimice obilnom, osobito na Jadranu i krajevima uz njega, gdje su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo te južni vjetar, na sjevernom dijelu i bura u jačanju na jaku, podno Velebita i olujnu s orkanskim udarima. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, između 10 i 15, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 14 do 18, a uz dalmatinsku obalu od 18 do 23 °C, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u četvrtak ujutro.

Zbog pojačane bure upaljen je crveni meteoalarm za Velebitski kanal, Kvarner i Kvarnerić te zapadnu obalu Istre, gdje se očekuju udari i do 130 km/h.

Slično će biti i u petak.

- Umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, osobito na Jadranu i uz pljuskove s grmljavinom. Lokalno obilna kiša, uglavnom na Jadranu i u predjelima uz njega. Vjetar umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni i zapadni, prolazno moguće jak. Na Jadranu jaka i olujna bura, u Dalmaciji sjeverozapadnjak, na jugu jugo i južni vjetar, poslijepodne vjetar u slabljenju. Najniža temperatura od 8 do 13, u Dalmaciji do 16 do 19 °C. Najviša dnevna od 10 do 15, na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 17 do 23 °C - prognozira DHMZ.

Obilna kiša i u srijedu je stvarala velike probleme u Istri te na Kvarneru. Kako je objavio Novi list, Zvonimirova ulica u Rijeci bila je praktički potopljena, a promet se odvijao otežano. Postojeći šahtovi i odvodi ne uspijevaju "progutati" ekstremnu količinu vode koja je u posljednje vrijeme očito sve veći problem u Rijeci. Tijekom srijede najviše kiše palo je u Krasici, gdje je zabilježeno 137,4 milimetara padalina, a u Sv. Lovreču voda se slijevala niz ulice. Pljusak je poplavio ulice i u Novigradu.

I Istramet javlja kako je najviše oborina palo na širem riječkom području, gdje meteorološke postaje bilježe između 100 i 200 mm. U većem dijelu središnje i sjeverne Istre pale su značajne količine kiše, u rasponu od 40 do čak 120 mm, koliko mjere postaje u okolici Vižinade.

Ovolika količina kiše u kratkom vremenskom razdoblju prouzročila je bujične poplave na nekim lokacijama te uzrokovala probleme u prometu.

Kiša i za vikend

Na povremenu mjestimičnu kišu treba računati i u dane vikenda, češće u subotu, a u nedjelju je moguće djelomično razvedravanje uz porast dnevne temperature. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, u petak ponegdje i jak.

Na Jadranu promjenjivo s mjestimičnom kišom i grmljavinom. Tijekom petka će bura oslabjeti i okrenuti ponegdje na sjeverozapadnjak. U nedjelju dosta sunčanih sati, uglavnom na jugu još ponegdje kiše. Vrijednosti temperature zraka neće se znatno mijenjati, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 20:06