PODRHTAVANJE TLA

Potres magnitude 3,9 po Richteru pogodio sjever Hrvatske! Osjetio se diljem zemlje: ‘Bilo je kao udar bombe‘

Epicentar se nalazi kod mjesta Apatovec

U samo par minuta došlo je nešto manje od 600 prijava onih koji su osjetili potres

Snažan potres magnitude 3,9 po Richteru pogodio je u 8:43 sjeverozapadnu Hrvatsku. Epicentar se nalazi kod mjesta Apatovec.

Prema prvim informacijama na Europskom mediteranskom seizmološkom centru, radilo se o potresu snage 4.6 po Richteru, s epicentrom na 6 kilometara dubine, ali vrlo brzo su prvotnu procjenu korigirali na 3,9 prema Richteru.

Komentari i prijave na stranici EMSC-a otkrivaju da se osjetio se diljem Hrvatske.

image

U samo par minuta došlo je nešto manje od 600 prijava onih koji su osjetili potres

Brojni su građani na spomenutoj stranici napisali da su osjetili podrhtavanje tla.

- Malo je zatreslo Međimurje, napisao je korisnik iz Orehovice.

Mnogi su Zagrepčani također prijavili slabo podrhtavanje, a javili su se čak i korisnici iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Većina ih je samo napisala svoju lokaciju gdje ih je zatekao potres, a oni koji su se nalazili bliže epicentru prijavili su i da im se tresao namještaj te da su čuli snažnu tutnjavu nalik grmljavini.

Neki su, pak, bili znatno slikovitiji u svom opisivanju.

- Bilo je kao udar bombe, kao da vam šleper prolazi ispred kuće. Kao da je bomba eksplodirala i onda podrhtavanje, samo su neki od komentara onih kojima baš i nije bilo svejedno.

O potresu se oglasila i Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Načelnik stožera civilne zaštite i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić izjavio je u utorak za Hinu da za sada nemaju saznanja o štetama od potresa koji je jutros zatresao sjeverozapad Hrvatske.

Ljubić kaže da su kontaktirali brojne osobe s terena, ali nitko od njih nije, barem za sada, prijavio bilo kakvu štetu. Kaže da su svi izjavili da se tlo poprilično treslo.

"Ako netko prijavi štetu, naknadno ćemo izvijestiti javnost“, rekao je Ljubić.

Iz Seizmološke službe izvijestili su da su njihovi seizmografi u 8.43 zabilježili prilično poprilično jako podrhtavanje 17 kilometara sjeverno od Križevaca, točnije u okolici Apatovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 09:08