ISTIČE OSIGURANJE

Potrošili 10 milijuna na čuvanje Ive Sanadera

Tjelohranitelji su i na krstarenju nadzirali Sanadera dok je lani plovio na jahti Malo vitra. Radi njega su angažirali poseban policijski brod u pratnji
 Elvir Tabaković/CROPIX

ZAGREB - Bivšem premijeru Ivi Sanaderu u četvrtak istječe jednogodišnje tjelesno osiguranje. U Uredu za posebne poslove sigurnosti MUP-a još rade sigurnosnu procjenu Ive Sanadera o kojoj će ovisiti hoće li ga štititi i u sljedećem razdoblju.

Šest ljudi u smjenama

Ukupne troškove jednogodišnjeg osiguranja bivšeg premijera tek se može ugrubo izračunati. Prema procjenama, prvih šest mjeseci čuvanja Sanadera i njegove obitelji stajalo je oko 6 milijuna kuna, od čega je oko 540.000 kuna otpalo na tjelesne čuvare, a ostalo su troškovi goriva i održavanja vozila.

Prema nekim izvorima, osiguranje u drugih šest mjeseci je nešto “labavije” te je i cijena niža. Procjene se kreću oko 4 milijuna kuna. To praktički znači da je jednogodišnje čuvanje Sanadera državni proračun stajalo oko 10 milijuna kuna.

U to je uključeno čuvanje objekata u kojima se Sanader nalazi, plaćanje hotelskih troškova čuvara kada su izvan Zagreba, njihove dnevnice, korištenje policijskog plovila koji je nadzirao jahtu “Malo vitra” dok je Sanader prošlog ljeta bio na krstarenju itd.

Prema procjenama stručnjaka za sigurnost, za Sanaderovu neposrednu sigurnost brine se najmanje šest tjelohranitelja u smjenskom radu. Uz njega su uvijek dvojica - vozač i pratitelj. Osim toga, barem u prvih šest mjeseca, tome treba pridodati i čuvare koji su se brinuli i za sigurnost njegove supruge i djece.

Plaća pratitelja je oko 6000 kuna plus prekovremeni rad. Nadalje, barem četiri osobe u smjenama brinu o sigurnosti objekta u kojem se bivši premijer nalazi. Bilo da je riječ o kući u Zagrebu ili nekom drugom objektu. To tzv. stacionarno osiguranje najbolje je bilo vidljivo kada je Sanader završio u zagrebačkoj bolnici na Jordanovcu.

Tada je pojačano osiguranje zaustavilo dva pijana mladića koji su mu namjeravali zaželjeti brz oporavak. Plaća pripadnika ove vrste osiguranja je oko 5000 kuna.

FBI ga nije htio čuvati

U vrijeme sedmodnevnog boravka na brodu “Malo vitra” osiguranje broda obavljao je jedan policijski brod. U isto vrijeme barem je jedan pripadnik osiguranja, ukoliko Sander nije tražio suprotno, bio na brodu. Tjelohraniteljima se u slučaju odlaska izvan Zagreba plaćaju dnevnice, smještaj te operativni troškovi.

Jedan od rijetkih slučajeva kada Sanader nije imao osiguranje bio je u vrijeme boravka u Sjedinjenim Državama. Prema neslužbenim informacijama, procjena američkog FBI-ja je bila da Sanaderu u SAD-u ne prijeti opasnost.

Svi troškovi:

- 364 dana traje čuvanje Sanadera

- 6 tjelohranitelja za neposredno osiguranje

- 4 osobe za osiguranje objekata

- Policijski brod za nadzor prilikom krstarenja

- Povremeni protueksplozivni i protuprislušni pregledi

- Zaštita supruge i djece

- Plaće tjelohranitelja od 5000 do 6000 kuna

Tony Blair ljutit jer su mu smanjili broj čuvara

Bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga Cheir jako su se razljutili kada im je ovih dana britanski ministar unutarnjih poslova odlučio smanjiti broj čuvara koji se brinu za njihovu sigurnost. Tu je odluku donio kada je izračunato da je jednogodišnje osiguranje Blaira i njegove supruge porezne obveznike stajalo 2 milijuna funti. Britanski Daily Mail je došao do podataka da su tijekom osiguranja Blaira njegovi čuvari potrošili 22.000 funti za dvotjednog boravka na Borneu. U Singapuru su šest noći u luksuznom hotelu platili 1610 funti. Dok se Blair družio s vlasnikom Oraclea na njegovoj jahti na Sardiniji, policijski službenici su za svoj smještaj platitli 721 funtu. Osim toga, jedan je policijski službenik u Blairovoj pratnji potrošio 4800 funti jer se zbog vulkanskog oblaka bivši premijer puna 22 dana nije uspio vratiti kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:27