SINDIKAT PREPOROD

Poznati sindikalni vođa najavio prosvjede najesen: ‘Učitelji su nezadovoljni što je rad drugih znatno više cijenjen‘

‘Prvo slijede pregovori o korekciji osnovice. Mi očekujemo da će se ona uskladiti s porastom troškova života koji su se dogodili‘

Željko Stipić

 Ranko Suvar/Cropix

Učiteljski Sindikat Preporod bio je najoštriji u reakciji na najavu Vlade o povećanju plaće dužnosnicima. Poručili su da tom odlukom politika tjera učitelje iz škola, a ako se istim izračunima ne bude pratio materijalni rast zaposlenika u srednjim školama, može se očekivati vruća i neizvjesna jesen.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić gostovao je u programu HTV-a i rekao kako smatra da njihova reakcija nije bila burna.

- To je bila reakcija primjerena onome što je nju izazvalo. Naime, ovako nešto se nije dogodilo na ovim prostorima zapravo nikada. Državni dužnosnici, njih nekoliko stotina, a zapravo pokazat će se u konačnici da će biti znatno veći broj svih tih koji nisu državni, ali su lokalni dužnosnici koji će sad iskoristiti ovu priliku i također sebi podići plaće, su naprosto otišli sa svojim plaćama mimo svake mjere. I to je izazvalo našu reakciju, rekao je te dodao da je njihovoj reakciji pridonijelo i mlako reagiranje svih onih koji su trebali reagirati.

Smatra kako će ova odluka otjerati i ono malo učitelja i sustava obrazovanja.

- Dva su razloga zašto je sve manje onih koji žele raditi u školi. Jedan je ta plaća, koja se uvijek vrti oko prosječne plaće u državi. A drugo je nepravda. Nisu učitelji nezadovoljni samo time što rade za tih 1500 eura, ako dobiju tih 1500 eura, nego su nezadovoljni i time što rad drugih je znatno više cijenjen, rekao je Stipić.

- Prije dvije godine naš sindikat je izišao sa zahtjevom da tražimo 30 posto veće plaće. Druga strana se odmah zgrozila i predložili su 5 ili 6 posto. Naime, kad vi postavite jedan takav normalan zahtjev, onda vam kažu da vi tražite kruha preko pogače, da ne razumijete situaciju, da niste solidarni s drugima... Dakle, odmah na vas drvlje i kamenje saspu. Međutim, kada odlučuju o svojim plaćama, onda oni špinu odvrnu do kraja, istaknuo je predsjednik sindikata Preporod.

Najavio je vruću jesen.

- U ime našeg sindikata, a ja vjerujem da će to biti zahtjev ostalih sindikata javnih službi ili barem velike većine tih sindikata, ja mogu istaknuti tri zahtjeva. Prvo nama slijede pregovori o korekciji osnovice. Mi očekujemo da će se ona uskladiti s porastom troškova života koji su se dogodili od njenog zadnjeg usklađivanja. Drugi naš zahtjev odnosit će se na materijalna prava. Naime, slijede pregovori o božićnici, regresu, daru za djecu, uskrsnici... I treći zahtjev da se ozbiljno shvati da koeficijenti koje su dobili zaposleni u osnovnim i srednjim školama nisu oni koeficijenti kojima smo mi zadovoljni i mi ćemo tražiti njihovu korekciju, rekao je Stipić.

Na pitanje što ako se pregovarači i vlada odbiju, rekao je da su svi argumenti na njihovoj strani.

- Kada zakažu argumenti onda što sindikatima preostaje nego argument snage. Kada govorimo o našim alatima, oni su poznati, ne može se tu nikakva topla voda izmisliti. Mi ćemo sigurno biti tamo gdje trebamo biti. Na početku sigurno na javnim prostorima, dakle najavljujem prosvjede, a onda nakon toga i ozbiljnije sindikalne akcije, ako vlada ozbiljno ne shvati naše zahtjeve, naglasio je.

Osvrnuo se i na najavljeno prolongiranje početka školske godine.

- Rješenje ovog problema nije ni u kakvim kalendarima, tjedan dana prije, tjedan dana poslije, skratio ovdje, produžio ovdje. Rješenje za ovo je samo jedno, a to je - hajdemo sve učionice u Hrvatskoj, sve školske prostore opremiti klima uređajima. Vidimo da se mijenja klima, da će biti sva iz godine u godinu to sve neophodnije, zaključio je, piše HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 11:43