APEL

Pravobranitelj pisao gradonačelnicima i policiji, traži da hitno reagiraju: "Treba ih više kažnjavati!"

Posebna parkirališna mjesta nisu povlastica besplatnog parkiranja, nego jedini način da osobe s invaliditetom žive u zajednici, upozorava

Darijo Jurišić

 Josip Bandic/Cropix

Parkiranje na parkirališna mjesta namijenjena osobama s invaliditetom od strane osoba bez invaliditeta nije samo kršenje propisa nego i duboko omalovažavanje osoba s invaliditetom kojima uređeno i obilježeno parkirališno mjesto nije povlastica besplatnog parkiranja, nego nasušna potreba bez koje im je svakodnevni život nemoguć.

Upozorio je na to Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, u preporuci koju je uputio svim gradonačelnicima i svim policijskim upravama u državi, a u kojoj ih poziva da revnije i redovitije obavljaju nadzor i sankcioniranje vlasnika vozila koji su bahato parkirali na mjesta za invalide bez ikakvog temelja.

Zloupotreba parkirališnih karata

Prema zakonskim odredbama, na svim javnim parkiralištima, u javnim garažama i uz građevine javne i poslovne namjene najmanje pet posto od ukupnog broja parkirališnih mjesta mora biti rezervirano za osobe s invaliditetom, što, pokazuje praksa, nije uvijek slučaj. Na ta mjesta mogu parkirati samo vozila čiji vlasnici imaju važeću parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, koju pak ostvaruju osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto. Uz to, parkirališna karta vrijedi samo u slučajevima kad osoba s invaliditetom upravlja vozilom ili se nalazi u njemu: članovi obitelji nemaju pravo parkinga na povlaštenim mjestima ako osoba s invaliditetom nije s njima, niti se parkirališna karta smije posuđivati, što je sve češća praksa, upozorava pravobranitelj.

Kazna za nepropisno parkiranje na mjesto za osobe s invaliditetom iznosi 90 eura, a neovlašteno korištenje iskaznice za sobom vuče kaznu od 300 do čak 1000 eura. Policija je lani ukupno izrekla 55.584 kazne za nepropisno parkiranje, no nije poznato koliko se tih kazni odnosi na parkiranje na mjesta za invalide.

Novčana kazna i premještanje auta

"Velikom broju osoba s invaliditetom je, zbog još uvijek uvelike nepristupačnog javnog prijevoza i brojnih prepreka na javnim površinama, automobil jedino prijevozno sredstvo kojim mogu doći do radnog mjesta, fakulteta, škole, vrtića, liječnika; jedino automobilom mogu otići u šoping, kazalište, na druženje u kafić iii obaviti neku drugu svakodnevnu aktivnost. Upravo stoga je važno istaknuti da parkirališno mjesto nije povlastica, nego mjera kojom se omogućuje osobi s invaliditetom kretanje i život u zajednici", stoji u preporuci pravobranitelja, koji ističe da gotovo svakodnevno prima pritužbe osoba s invaliditetom s područja cijele države.

Policijskim upravama i gradovima stoga je preporučio do učestalije provode ciljane akcije usmjerene na identificiranje i sankcioniranje nepropisnog parkiranja te intenzivnije i dosljednije svakodnevno sankcioniraju ove vrste prekršaja, kako izricanjem novčanih kazni, tako i premještanjem vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 16:45